Investice  |  27.03.2009 16:15:59

Kamila Horáčková: Domácí banky problémy svých zahraničních vlastníků nyní nesdílejí

Jak dlouho AXA investiční společnost na českém trhu působí? (Pod tímto názvem nedlouho?)
Naše společnost působí na domácím trhu od roku 1992, zpočátku jako součást skupiny Credit Suisse. Po akvizici skupinou AXA došlo počátkem roku 2007 k přejmenování společnosti na AXA investiční společnost.

Jaké služby na kapitálovém trhu nabízíte, je vaše nabídka něčím specifická?
Obhospodařujeme portfolia větších klientů, v tuto chvíli výhradně korporátních a municipálních. Mezi největšími jsou AXA penzijní fond a AXA životní pojišťovna. Další oblastí naší činnosti jsou podílové fondy, aktuálně se jedná o 11 fondů. Jako součást velké globální skupiny (AXA je jeden z největších asset managerů na světě) disponujeme zejména přístupem k vysoce kvalitním informačním zdrojům, což je naše největší přednost.

Jaký je celkový aktuální objem vámi spravovaných prostředků, srovnání s koncem roku 2008, jaký je poslední vývoj.
Objem spravovaných prostředků v ČR přesahuje 40 mld. , v roce 2008 došlo k nárůstu o zhruba 3 mld. .

Došlo k přesunu spravovaných prostředků mezi vašimi fondy a neuvažujete o sloučení některých fondů?
K výraznému přesunu mezi našimi fondy nedošlo. Noví klienti však směrovali své investice především do produktů s minimálním rizikem, tedy zejména fondů peněžního trhu. O slučování fondů neuvažujeme.

AXA Group má rating Moody’s na stupni Aa3 se stabilním výhledem, rok 2008 ukončila s čistým ziskem 923 milionů eur. Jak dopadla AXA investiční společnost a jak se projevila krize na vámi spravovaných prostředcích?
Ziskovost společnosti poklesla, žádné problémy jsme však řešit nemuseli. Finanční krizi výrazně pocítili zejména klienti akciových fondů. Ostatní portfolia jsou výrazně konzervativnějšího ražení, konzervativní podílové fondy zakončily rok 2008 v kladných hodnotách.
     
Považujete české prostředí bank, úspor a investovaných prostředků za stabilní? Jak vidíte situaci českých součástí zahraničních finančních skupin – do jaké míry se mohou promítnout jejich problémy do českého prostředí?
Domácí banky disponují dostatkem likvidity a problémy svých zahraničních vlastníků v současnosti nesdílejí. Většina finančních institucí po vzoru matek přistoupila k úsporným opatřením, udržují si vysokou likviditu a méně riskují. Co se týká nás, AXA Group si vede velmi dobře, nadále generuje zisk a na rozdíl od některých konkurentů nemusela žádat o pomoc státu. V ČR skupina dále investuje, v minulém roce byla spuštěna neživotní pojišťovna, do budoucna se chystá projekt banky.

Jak se stavíte k finanční pomoci státu zadluženým bankovním domům, považujete to za vhodné řešení světové finanční a nyní i ekonomické krize?
Investoři uzamčení například v dluhopisech takových bankovních domů tuto pomoc pochopitelně vítají. Z racionálního odstupu již tato opatření tak jednoznačná nejsou. Za prvé vedou k výraznému nárůstu vládních dluhů. Zatímco potenciální výnos byl vyhrazen pouze pro zmíněné investory, aktuální ztráty jsou rozpouštěny mezi širokou veřejnost – ať už formou vyššího zdanění v budoucnu, nebo budoucí zvýšenou inflací, která bude mít vliv na jejich reálné příjmy a úspory. Dalším nebezpečím je výrazný nárůst morálního hazardu investorů, kteří při svém rozhodování vnímají riziko spojené s velkými finančními institucemi dle známého pravidla too big to fail (příliš velká na bankrot) na výrazně nižší úrovni. Místo aby si vybrali mezi dvěma institucemi tu zdravější, zvolí raději tu systémově významnější, u které je větší pravděpodobnost pomoci státu.

Jaký nás v nejbližší době podle vašeho názoru čeká vývoj, respektive je nyní vhodná doba k návratu investic?
Zkušenějším investorům je jistě známo, že přesné časování investice se zpravidla nepovede. Málokdy se podaří trefit dno, proto se obecně doporučuje postupné investování. Je na to určitě mnohem lepší doba, než třeba před rokem. Při dobré diverzifikaci a alespoň pětiletém investičním horizontu se riziko ztráty výrazně snižuje. 

Do čeho považujete v současné situaci za vhodné a bezpečné vložit peníze - poklesly akciové i komoditní trhy...?
Toto je poněkud komplikovaná otázka, vzhledem k tomu, že každý člověk má jiný rizikový profil a jiný investiční horizont. Konzervativní klienti zřejmě zvolí fondy peněžního trhu, které mají aktuálně relativně vysoký výnos do splatnosti ve srovnání s většinou bankovních spořících produktů. Alternativou jsou i garantované strukturované produkty. Ti, kteří jsou ochotni akceptovat vyšší míru rizika a mají dostatek volných peněžních prostředků, již jistě začali postupně nakupovat rizikovější investiční nástroje. Ceny akcií a komodit jsou na úrovních, o kterých se nám před 2 lety mohlo jen zdát. Přesto je třeba být nadále velmi opatrný a pečlivě mezi jednotlivými instrumenty vybírat. Přestože se v posledních dnech situace na finančních trzích částečně uklidnila, budeme i v budoucnu svědky nepříznivých makroekonomických a korporátních dat a vysoké volatility. Akciové a komoditní trhy však vývoj reálné ekonomiky většinou předbíhají, tudíž až budou zmíněná data převážně pozitivní, ziskové příležitosti budou ve srovnání s těmi současnými minimální.

 

Kamila Horáčková, předsedkyně představenstva AXA investiční společnosti a Chief Investment Officer skupiny AXA v ČR a SR. Je zodpovědná za investování majetku a klientských portfolií všech společností AXA v ČR a SR. Je členkou rady ředitelů Asociace pro kapitálový trh AKAT, na kapitálovém trhu se pohybuje od roku 1992.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688