TNBiz (TN.cz)
Brexit  |  27.03.2009 10:38:35

EU 2009 - Hlubokou v pátek a v sobotu obsadí evropští ministři zahraničí

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU (MEDIAFAX) - Ministři zahraničních věcí zemí EU budou jednat v pátek a v sobotu v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. Druhý den jejich řady rozšíří jejich protějšky ze zemí Balkánu a Turecka.

Hlavními tématy summitu bude situace na Blízkém východě, civilní mise mimo území EU a problematika Běloruska. V sobotu se bude diskutovat otázka západního Balkánu a rozšíření EU o kandidátské země, tedy Turecko, Chorvatsko a Bývalou jugoslávskou republiku Makedonii. Východní partnerství a transatlantické vztahy budou tématy samostatných summitů.

Summit bude zahájen slavnostním obědem v zámecké knihovně. Následovat bude jednání a po něm galavečer pro ministry a jejich manželky. "Ten se uskuteční ve formě večeře a koncertu známé české pěvkyně Dagmar Peckové přímo na zámku Hluboká," informovalo ministerstvo zahraničních věcí.

Vzhledem k českému předsednictví povede zasedání ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (za SZ). Jeho pozvání přijal také místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS), který navštíví Hlubokou v sobotu po té, co v Praze posnídá s balkánskými ministry.

„Summit ministrů je pro Jihočeský kraj jednoznačně prestižní záležitostí. Samozřejmě se budeme potýkat s řadou komplikací v souvislosti s bezpečnostními opatřeními na letišti v Plané, kde bude řada státníků se svými letadly přistávat, nebo vysoká ostraha areálu zámku Hluboké,“ komentovala přínos pro kraj tisková mluvčí jihočeského hejtmana Kateřina Koželuhová.

Koželuhová dále upozornila, že Jihočeský kraj uspořádal k summitu řadu doprovodných akcí. „Zasedání ministrů je velká příležitost pro propagaci kraje, například pro manželky ministrů chystáme zajímavou prohlídku jihočeských pamětihodností, kraj zároveň připravil řadu doprovodných akcí k samotnému summitu, jako je například evropská cesta mírového poselstva, která bude putovat po stopách vyslanců Jiřího z Poděbrad a svou pouť ukončí v červnu v Bruselu,“ sdělila Koželuhová.

Neformální setkání ministrů zahraničních věcí EU se označuje také jako Gymnich podle německého zámku, kde se jednání v roce 1974 uskutečnilo poprvé.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz
Pátek, 27. března 2009 / 02:48:39

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688