Pojištění  |  20.03.2009 17:12:32

Rušení pojistek v době krize je hazard

Praha, 20. 3. 2009 – Česká asociace pojišťoven (ČAP) varuje před unáhleným rušením pojistných smluv jako jedním z úsporných řešení v době tíživé finanční situace.

Pojištění nelze srovnávat s žádným spotřebním výdajem, chrání nás i naše blízké proti nečekaným rizikům, která nám mohou zásadně zkomplikovat život,“ říká Tomáš Síkora, výkonný ředitel ČAP.

Životní pojištění je produkt dlouhodobého charakteru a každé předčasné ukončení sjednané smlouvy znamená nedodržení pojistných podmínek a pro klienta ztrátu, nikoli úsporu. Kromě výplaty předem stanovené částky ztratí klient jistotu pojistné ochrany a krytí klíčových životních rizik. Průměrná platba na kapitálové životní pojištění činí podle statistik ČAP v současné době 500 měsíčně, což odpovídá pojistné ochraně na dobu 27 let ve výši pojistné částky 230 000 . Tato suma kryje rizika, která ohrožují zdraví a životy lidí. Vzhledem k průměrnému platu v ČR a k širokému krytí rizik – např. smrti živitele rodiny, úrazu, trvalých následků a invalidity – je pak částka vynaložená na pojištění skutečně minimální. Pokud přijde živitel rodiny o zaměstnání a nebude schopen dostát svým závazkům například v souvislosti s financováním své nemovitosti, těžko se rodina obejde bez pojištění neschopnosti splácet takový úvěr. Přitom jej v současné době lze sjednat, v závislosti na výši úvěru, již přibližně od 200 měsíčně.

Stejně důležité je i pojištění majetku. „Majetek a jeho hodnota se nesnižují. Co se naopak bohužel neustále zvyšuje, jsou rizika,“ upozorňuje Síkora. Při průměrné pojistné ochraně domácnosti ve výši 500 000 , stojí pojištění zhruba 2 000 ročně. V případě neuváženého vypovězení takové smlouvy a následné škodní události vyžadující statisícové částky musí postižený řešit veškeré náklady z vlastních zdrojů. „To jsou právě situace, které mohou zásadně ovlivnit finanční stabilitu rodiny. A jen málokdo má dostatek peněz, aby uvedl třeba kompletně zničený byt do původního stavu sám, bez pomoci pojištění,“ upozorňuje ředitel ČAP.

Před učiněním rozhodnutí změnit dosavadní postoj k pojištění může být zpravidla v důsledku ekonomických důvodů – nezaměstnanosti, snížením příjmu apod. – je vhodné řešit vzniklou situaci se svou pojišťovnou. Ta vždy pomůže nalézt optimální alternativu, aniž by pojistník musel utrpět výrazné finanční ztráty a došlo zásadním způsobem k narušení jeho pojistné ochrany. V případě finanční tísně se pojištění vyplatí upravit, než ho rovnou vypovědět.

"Rušení pojistné smlouvy je nejméně vhodné řešení k dosažení finanční stability, vždy je lepší hledat jiná, bezpečnější řešení,“ zdůrazňuje závěrem Síkora.

 

 

22.03. 19:54  Pojistka ve vydírárna (ZiIvar z chudobince*)
22.03. 18:59  Pojistka ve vydírárna (Adam)
21.03. 22:02  Pojistka ve vydírárna (pipi)
21.03. 19:36  Pojistka ve vydírárna (ZiIvar z chudobince*)

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St   6:00  Účinek vyšších úrokových sazeb na pojištění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688