Tiskové zprávy  |  18.03.2009 14:46:22

Češi mohou spořit v průměru 2 až 4 tisíce měsíčně

Nejlépe jsou na tom mladí lidé a muži obecně

Praha, 18. března 2009 - Většina Čechů může po zaplacení všech pravidelných výdajů měsíčně ušetřit i několik tisícovek. Průměrná úspora činí 2675 korun s tím, že muži si mohou dovolit „dát na stranu“ více (3375 korun) než ženy (1975 korun). Ti, kteří si již nějaké peníze ukládají nebo investují, měsíčně spoří zhruba 3525 korun. Naopak v Maďarsku a Polsku nezbývají téměř polovině obyvatel na konci měsíce žádné peníze, které by mohli dále zhodnocovat. Potvrzují to výsledky průzkumu GE Money Bank, který se uskutečnil v České republice, Rusku, Lotyšsku, Polsku, Maďarsku a Rumunsku. 

Průzkum ukazuje, že většina lidí disponuje volnou finanční hotovostí, kterou může zhodnocovat. Často ale volí nesprávnou cestu a nechávají své peníze ležet na běžném účtu. Věříme, že náš spořicí účet Genius Plus s nejvyšší úrokovou sazbu na trhu 3,6 % p.a. lidem nabídne zajímavou alternativu,“ uvedla Monika Kubovcová, manažerka produktů retailového bankovnictví GE Money Bank. „Co se týká efektivity spoření, mají Češi v dnešní době velký prostor ke zlepšení. Kdyby více využívali spořicí účty, termínované vklady a chráněné podílové fondy, zvyšovali by svoje úspory mnohem rychleji a přitom bez rizika,“ dodává Monika Kubovcová.

Výsledky průzkumu GE Money Bank také ukazují, že rozdíly ve výši možných měsíčních úložek panují jak mezi generacemi, tak mezi pohlavími. V České republice mají nejvíce volných finančních přebytků lidé ve věku od 18 do 29 let. Pokud jde o pohlaví střadatelů, vyšší úspory si mohou dovolit čeští muži. Uvádějí v průměru částku 3375 korun měsíčně, zatímco ženy sumu o 1400 korun nižší.

Ze všech sledovaných zemí deklarují nejvyšší možné částky na spoření Rusové. Ti mají na tyto účely měsíčně k dispozici v průměru 6075 korun. Obyvatelé ČR s 2675 korunami obsadili druhé místo. Nejhůře jsou na tom se spořením Maďaři, kterým na konci měsíce průměrně zbývá jen necelých 1000 korun


Exkluzivní průzkum GE Money Bank proběhl mezi respondenty v České republice, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Lotyšsku a Rusku, na representativním vzorku dospělé populace jednotlivých zemí. Průzkum pro GE Money provedla společnost TNS AISA.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688