Akcie v ČR  |  13.12.2000 12:48:43

Blýská se "na časy" i ve finančním světě ?

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Středa 13. prosince 2000

Spojené státy



Včerejší nálada byla charakteristická spíše netrpělivostí, dnes by měl trh jako celek posílit.

Spojené státy

Technologické akcie si včera vybraly oddechový čas, nakupovaly se proto spíše tituly obsažené v indexu DJI. Trh s nervozitou po celou dobu seance očekával konečné rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, které ovšem nepřicházelo. Investorům tak docházela trpělivost, na trhu rostlo napětí a nejistota.

K rozhodnutí došlo až po ukončení obchodní seance, proto se futures na akciové indexy shodně vydaly vzhůru. Nejvyšší soud zamítl a zpochybnil ruční přepočítávání volebních lístků a spor vrátil zpět nižší instanci. Jde tak o neformální vítězství Bushe, jehož prezidentství je kapitálovým trhem hodnoceno pozitivně.

Index DJI podpíraly svými kursovými zisky tituly Procter & Gamble a Eastman Kodak. Procter & Gamble uklidnila akcionáře prohlášením o pravděpodobném splnění kvartálních ziskových očekávání ve výši 91-93 centů na akcii, Eastman Kodak pro změnu varoval, nicméně akcie se investorům zdály levné a tak obdobně jako nedávno u Intelu posílily. Situace, kdy se po varování akcie neobchodují níže, je pro trh příznivá, neboť je zřejmé, že ceny akcií již pokles růstu zisků absorbovaly a budou tvořit pevné základy budoucího růstu. I akcie polovodičové AMD, jenž v pondělí varovala, včera oslabily o necelých 0,5 %.

K výraznému procentnímu posílení kurzu došlo u akcií Lucentu, největšího výrobce telekomunikační technologií. Podle spekulací má o koupi této firmy zájem finský výrobce mobilních telefonů Nokia, ovšem obě firmy tyto domněnky nekomentovaly. Analytici nepovažují tuto možnost za pravděpodobnou, neboť cíle a záměry Nokie jsou odlišné a neslučují se s uvedeným krokem.

K oživení došlo taktéž u akcií internetového Yahoo! Podle spekulací by měl být majoritní podíl ve firmě koupen společností Walt Disney Internet Group, vlastněnou multimediálním Walt Disney Co. Tato možnost je sice zpochybňována, ovšem podle řady analytiků dává smysl, neboť snahou Yahoo je získání „off-line“ partnera s cílem vytvoření nových strategických možností v multimediální oblasti.

Po závěru seance varovala po vzoru svých konkurentů společnost Compaq Computer ohledně zisků a tržeb za běžné čtvrté čtvrtletí. Cena akcií spadla v Instinet elektronickém obchodním systému z úterní uzavírací ceny 20,77 USD na 19,5 USD.

Merck na včerejším mítinku potvrdil správnost odhadů zisku na akcii v příštím roce v rozmezí 3,15-3,25 USD, což je zhruba o 9-12 % více než 2,89 USD, které by měla společnost vydělat akcionářům letos. Na 4Q00 potvrdila predikce EPS ve výši 73-76 centů. Management firmy, jenž je známý spíše svojí zdrženlivostí co se týče predikcí úspěšnosti svých produktů, se taktéž velmi optimisticky vyjádřil o úspěchu své experimentální AIDS vakcíny. Vakcína je nicméně prozatím stále v ranných stádiích zkoušek.

Odhady růstu zisků společností indexu S&P 500 se opět snížily. Dle First Call/Thomson Financial trh nyní očekává 8,5% růst zisků firem ve 4Q00. Prvního října se tempo odhadovalo na 15,6 %.

Dnes budou zveřejněny maloobchodní prodeje za listopad, dle Reuters se očekává 0,1% růst, vyjma automobilů + 0,3 %.

Česká republika

Telekomunikační společnost TeleDanmark potvrdila svůj zájem účastnit se privatizace Českých Radiokomunikací, ve kterých již vlastní 20,8 %. Poté, co Deutsche Telekom údajně ztratil zájem o Čra, zůstává TeleDanmark nejžhavějším kandidátem.

Společnost Credit Suisse First Boston zvýšila doporučení k akciím Českého Telecomu na stupeň "koupit" z dosavadního "držet", cílová cena je stanovena na 580 .

HDP České republiky meziročně vzrostl ve třetím čtvrtletí o 2,2 % což je více než naše očekávání i více než očekávání trhu, které dle agentury Reuters znělo na 1,76 %. Za naším očekáváním poněkud zaostaly jak výdaje domácností, tak i výdaje vlády, naproti tomu excelovaly investice, které meziročně vzrostly o 9,1 %. Dalším faktorem, který způsobil vyšší meziroční růst je třeba zmínit revize výsledků minulých čtvrtletí, které ČSÚ zveřejnil v počátku týdne.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 10:13  Akcie: nezdravý trh Richard Vrdlovec (Zajišťovací fond)
Út   9:15  ČEZ: Ministerstvo nepodalo protinávrh, hlasovat se na VH bude pouze o dividendě… Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

08.08.2019Evropské akcie: Blýská se na lepší časy? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
15.01.2019Blýská se rozvojovým trhům na lepší časy? Jan Berka (Roklen24)
06.02.2018Stavebnictví: Blýská se na lepší časy? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688