Výběr zpráv  |  17.02.2009 17:43:00

Popletené poplatky

Když bývalý ministr Julínek zavedl poplatky ve zdravotnictví, zabrumlali jsme si – komu by se chtělo platit – ale kromě razantních reakcí od opozičních politiků na tohle vděčné téma příliš pláče a skřípění zubů zaznamenáno nebylo.

Na sklonku ministerské kariéry pana Julínka zaznělo občas nesměle v některém médiu, že vlastně dopady zavedení poplatků jsou převážně pozitivní – do ordinací chodilo celkově méně lidí, klesla „nemocnost“ české populace (stále ale patříme v Evropě k těm, kdo chodí k doktorovi nejčastěji), lékaři v ordinacích měli na pacienty trochu více času, vybrané peníze využívali smysluplně a především: zlepšila se úroveň péče (přesun pacientů do středisek specializované péče, pojišťovny zahrnuly do úhrady některé nové metody apod.). Tedy z laického pohledu, přesun peněz od hrazeného paralenu k závažným diagnózám se docela dařil.

Jako laika a pacienta mě samozřejmě nejvíce zajímá, jak bude lékař ke mě jako k pacientovi přistupovat – jako k partnerovi a klientovi, který má právo na informace a jehož čas je také drahý? Právě možnost objednávání na čas - je sice u praktického lékaře nebo na chirurgii, kam se lidé dostavují s akutními problémy, samozřejmě omezená - ale naznačuje lékařovu úctu k pacientovi. Rozhodně stojí za to se zamyslet a opustit lékaře, jehož dveře brání zupácká sestra a zdobí cedule „Neklepejte – sestra vychází“ a „Pořadí určuje lékař“, a zvláště tehdy, pokud jsou nápisy zakončeny vykřičníkem. Potom chybí už jen „Nelezte sem, kdo se vás prosil?!
Jednoho lékaře, jehož dveře zdobila podobná cedulková sbírka a v jehož čekárně jsem pobyla přes čtyři hodiny, jsem vyměnila za jiného – a ten má na dveřích také ceduličku: „Prosíme zazvoňte". Platit by možná měl ten lékař, u kterého pacient čeká déle než přiměřenou dobu, to bohužel pan Julínek neprosazoval.

Teď jsme svědky (a nedobrovolnými účastníky) politické války o poplatky. Platí sice zákon o poplatcích, ale volební sliby se mají taky dodržovat, takže v krajských zařízeních pod palcem ČSSD se poplatky neplatí. Vlastně v některých se neplatí a v některých poplatek uhradíte a oni vám ho vrátí poštou, po nějaké době. Asi. Snad. Ale neplatíte jen tehdy, pokud v kraji máte trvalé bydliště. A v lékárně sice nezaplatíte 30 korun poplatek za recept nebo za položku, zato si vystojíte dlouhou frontu a na doplatku za lék pravděpodobně zaplatíte více.

Obyvatele Prahy tenhle Babylon trápit nemusí, tady jsou poplatky zachovány ve všech zdravotnických zařízeních, zřejmě jako trest pro převážně pravicové pražské voliče.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688