Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Finance  |  15.01.2009 15:02:31

Saxo bank: Čekají nás krušné časy, ale bude líp

Oddělení analýz bankovního domu Saxo bank předpokládá, že rok 2009 bude pro investorskou obec hodně krušný. Podle závěru oddělení se bude ropa obchodovat za 25 USD, Index S&P 500 spadne z aktuální hodnoty o 40 % na 500 bodů, růst čínského HDP pak spadne převážně vlivem zastavení poptávky z USA na nulu. Parita směnného kurzu EUR/USD padá na 0,95. Mezi další fatální závěry Saxo bank patří i předpoklad, že Itálie vystoupí z režimu ERM. Přesto je zajímavé, že hlavní stratég banky, David Karsbol říká: "Předpovídáme, že rok 2009 bude bodem obratu, protože situace se již dále zhoršit nemůže."

 

Pro Českou republiku analytici Saxo Bank přepokládají, že by jí neměla postihnout vlna deflace. Odůvodňují to nejen aktuální výši úrokových sazeb, které nastavuje ČNB, ale také možností případného potenciálu sazby snížit. Co se týká směnného kurzu k euru a USD, Saxo bank předpokládá, že v horizontu 3M by měl koruna posílit na 26 CZK/EUR a na 18 CZK/USD. V horizontu 6M pak na 24 CZK/EUR a 17 CZK/USD a v ročním horizontu pak na 22 CZK/EUR a hranici okolo 16 CZK/USD. Saxo bank dále pro ČR uvádí, že výkon její ekonomiky, měřený HDP by měl ještě v tomto roce poklesnout o zhruba 0,5 až 1 %. Velmi optimističtí jsou, i přes dále uváděné předpoklady světové ekonomiky, analytici Saxo bank v termínu přijetí eura v ČR. Uvádějí totiž rok 2012.

 

 

Z dalších závěrů Saxo bank je patrné, že:

 

1)             Dojde k velkým sociálním nepokojům v Iránu, protože vláda nebude schopna zajistit dodávky základních potřeb kvůli nižším cenám ropy.

 

2)             Ropa se bude obchodovat za 25 USD, protože se zpomalí poptávka kvůli nejhoršímu globálnímu ekonomickému zpomalení od velké krize.

 

3)             Index S&P se v roce 2009 dostane na 500 kvůli klesajícím příjmům, mizící hodnotě nemovitostí a rostoucím nákladům na financování v podnikovém sektoru.

 

4)             EU pravděpodobně přijme opatření proti nadměrným schodkům státních rozpočtů v některých členských státech a Itálie může uskutečnit předchozí hrozby a opustit úplně mechanismus ERM .

 

5)             Měnový pár AUD/JPY poklesne na 40. Pokles na trzích komodit ovlivní australskou ekonomiku.

 

6)             Měnový pár EUR/USD poklesne na 0,95, a pak se dostane na 1,30, protože rozvahy evropských bank budou pod velkým tlakem kvůli angažovanosti na ochabujících východoevropských trzích a ekonomickým napětím uvnitř Evropy.

 

7)             Růst čínského HDP poklesne na nulu. Vývozem poháněná odvětví čínské ekonomiky budou značně poškozena volným pádem ekonomické aktivity globálního obchodu, a to zejména v USA.

 

8)             Kdo přišel první, bude první venku. Některé východoevropské měny, jejichž kurz je navázán nebo částečně navázán k EURu, budou pod rostoucím tlakem kvůli odtokům kapitálu v roce 2009.

 

9)             Index Reuters/Jefferies CRB poklesne na 30 % na hodnotu 150. Komoditní bublina praská, výstřelky spekulantů jsou tak velké, že zkreslily statistiky poptávky a nabídky.

 

10)         V roce 2009 dojde k stabilizaci prvních asijských měn k CNY. Asijské ekonomiky se budou ve zvýšené míře zaměřovat na Čínu, aby nalezly nové obchodní partnery a snížily své zaměření na USA, jak tomu bylo doposud.

 

Cena za krizi, kterou budeme muset zaplatit přitom ještě není stanovená. Dosud bylo použito více jak 1 bilion USD na pokrytí nejrůznějších ztrát, ale Saxo bank předpokládá, že ještě dalších až 1,5 bilionu USD na krizi padne. Přestože závěry krize jsou jasné, analytici dále očekávají, že by se v letošním roce mohla zlepšit statistika osobní spotřeby  (očekávaný YoY nárůst), objem půjček začne opět růst a zlepší se i dosud kritický poměr ve světové ekonomice v ukazateli Úvěry/HDP.

 

Velmi kritičtí jsou analytici Saxo bank k Číně. Uvádějí, že tamní ekonomika je ve stejné situaci jako byly USA před krizí v roce 1929. Tedy, že obě země mají velké přebytky běžného účtu, dále pak oObě zeměmají velké přebytky obchodní bilance  a obě země vykazují masivní, ale nezaznamenané  monetárními  stimuly  (protože inflace zůstala nízko). Z toho analytici usuzují, že obě země byly příliš dobré na to, aby to byla pravda  na 10 let. S nastalou krizí ovšem roste dramaticky počet zavíraných továren, úřady se připravují na sociální nepokoje. Vzhledem k tomu, že Čína byla nastavena, aby zásobovala spotřebitele převážně v USA, má nyní vážné potíže s tím, že ti nyní přestali spotřebovávat zboží z Číny a země nemá žádný plán B.

15.01. 23:10  Kdo to je? (stocker)
15.01. 15:48  Kdo to je? (jana)
15.01. 15:28  houbicky (J_R)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

15.01.2021Palička (Penta): Čekají nás těžké časy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
17.06.2020Evropský automobilový sektor zažívá krušné časy (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688