Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  12.01.2009 14:56:32

Trh s byty v prosinci po několika měsících ožil, kupují se byty ve starších domech, u novostaveb nárůst poptávky zatím nenastal

Prodej nemovitostí koncem roku po několika měsících poklesu a stagnace ožil. „V prosinci jsme v porovnání s listopadem i předchozími podzimními měsíci prodali o třetinu více bytů. Z rozhovorů s kupujícími vyplývá, že většina z nich na několik měsíců odložila své rozhodnutí pořídit si nové bydlení. Koncem roku ale již mnozí z nich nechtěli dále čekat na další cenový vývoj po předchozím snížení cen,“ uvedl obchodní ředitel společnosti MEXX Reality Josef Šinágl.

 

Zvýšenou poptávku táhl jednoznačně prodej bytů ve starších cihlových domech, které jsou nyní po poklesu jejich ceny o zhruba 20 procent (v průměru za posledních šest měsíců) nejžádanější. „U starších bytů v dobrých lokalitách totiž už ve shodě s dalšími odborníky na realitní trh neočekáváme výrazný cenový pokles, ve vybraných lokalitách spíše již ceny budou stagnovat. Prodej těchto bytů se v závěru roku zvýšil ve srovnání s předchozími obdobími téměř o polovinu,“ doplnil Šinágl. Podle něj je nyní možné na realitním trhu nalézt velmi kvalitní starší byty v dobrých lokalitách.

 

Naopak u bytůnovostavbách a u panelových domů se dosud situace tak výrazně nezměnila. „U nových objektů lidé stále spekulují na možný pokles cen. V tomto případě skutečně čekáme, že by ceny u některých objektů měly ještě jít dolů tak, jak developeři budou rozprodávat hotovou výstavbu. Počet prodaných bytových jednotek se nicméně již i díky prvním slevám od developerských firem ustálil,“ doplnil Šinágl. Starší Panelové byty podle něj čeká ve většině případů v první polovině příštího roku cenový pokles o 10-15 procent. „Ceny bytů v panelácích již šly v loňském roce dolů zhruba o čtvrtinu, což je velmi výrazné. Počet obchodů v prosinci v tomto segmentu mírně poklesl v řádu jednotek procent,“ doplnil Šinágl.  Růst poptávky se zatím podle Šinágla týká hlavně Prahy a dalších velkých měst.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688