Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  31.12.2008 09:53:15

Další změny v režimu výplat a plateb ČR: dávky v nezaměstnanosti a nižší nemocenské pojistné

Jak jsme na Kurzy.cz již psali, čeká Čechy od Nového roku změna při výplatě nemocenské. Není to však jediná změna v režimu plateb a výplat. Další změnou je zvýšení částky v prvních měsících výplaty podpory nezaměstnanosti a snížení nemocenského pojištění.

 

Co se týká nemocenského pojištění, začne platit od příštího roku snížený odvod na sociální pojištění o 1,5 procentního bodu. To by mělo přinést úsporu všem příjmovým skupinám. Příslušnou novelu zákona podepsal prezident a v platnost vstupuje dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

 

V této souvislosti cituje agentura Mediafax, že podle Ministerstva práce a sociálních věcí ČR klesne odvodové zatížení zaměstnance na sociální pojištění ze současných osmi procent na 6,5 procenta. U osoby samostatně výdělečně činné se sníží pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti z nynějších 29,6 procenta na 29,2 procenta. Dobrovolné nemocenské pojištění klesne ze 4,4 procenta na 1,4 procenta.

 

Nižší odvody pojistného na nemocenské pojištění budou platit také zaměstnavatelé, uvádí dále Mediafax Jejich zatížení klesne v příštím roce o jeden procentní bod z 3,3 procenta na 2,3 procenta. Důvodem je skutečnost, že v prvních dvou týdnech nemoci zaměstnance mu budou vyplácet náhradu mzdy, a to po sedm pracovních dní. K 1. lednu 2010 pak klesnou zaměstnavatelům odvody pojistného na nemocenské na 1,4 procenta.

 

Také druhá změna v režimu plateb a výplat, totiž zvýšení částky dávkynezaměstnanosti v prvních měsících má podpořit snaha státu donutit lidi k aktivnějšímu vyhledávání práce. Nezaměstnaný tak bude od začátku roku 2009 v prvních měsících brát vyšší podporu, ale její vyplácení skončí o měsíc dřív. Zatím pobírá nezaměstnaný první tři měsíce 50 procent průměrného čistého výdělku a po zbytek podpůrčí doby, tedy další čtyři měsíce dostává 45 procent průměrného čistého výdělku. Strop pro výplatu je 12 250 korun.

 

Od ledna 2009 první dva měsíce dostane 65 procent průměrného čistého výdělku, další dva měsíce 50 procent a poslední měsíc 45 procent. Doba výplaty podpory v nezaměstnanosti se zkracuje o jeden měsíc. Strop pro výplatu je 13 307 korun.

 

Mění se všechny délky podpory. V současnosti nezaměstnaný do 50 let pobírá podporu půl roku, nově to bude jen pět měsíců. Podle nynějších pravidel lidé bez práce ve věku od 50 do 55 let mají nárok na podporu tři čtvrtě roku, nově jen osm měsíců. Nezaměstnaní nad 55 let pobírají v současnosti podporu v nezaměstnanosti celý rok, od příštího roku to bude jen 11 měsíců.

 

I nová pravidla berou na vědomí, že starší lidé mají těžší pozici na trhu práce a nové zaměstnání hledají obtížněji.

 

Podporu v nezaměstnanosti nedostane nezaměstnaný, který v posledním půlroce před zařazením do evidence úřadu práce bez vážných důvodů opakovaně (nejméně dvakrát) sám ukončil vhodné zaměstnání, které mu zprostředkoval úřad práce. Toto opatření má zabránit účelovým nástupům do zaměstnání a odchodu z něho jenom proto, že uchazeč o práci pracovat nechce a zneužívá podporu,“ cituje agentura Mediafax Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688