Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  10.12.2008 14:17:41

Objem úvěrů v Bankovním registru dosáhl 1 bln.Kč, tempo růstu se snižuje

Celkový objem úvěrů evidovaných v Bankovním registru dosáhl na konci třetího čtvrtletí roku 2008 téměř 990 miliard korun, což je ve srovnání se stejným obdobím v roce 2007 o 20 procent více. V průběhu října pak celkový objem úvěrů překonal hranici jednoho bilionu korun. Rychlost zadlužování domácností se však zpomaluje. Zatímco v posledním čtvrtletí roku 2007 vzrostly úvěry v Bankovním registru každý měsíc v průměru o 2,2 procenta, ve třetím čtvrtletí roku 2008 to bylo už jen o 1,6 procenta.

 

„Za snížením tempa růstu celkového objemu úvěrů stojí pokles nově poskytnutých úvěrů. Zatímco v posledním čtvrtletí roku 2007 vzrostl objem nově poskytnutých úvěrů o necelých osm procent, ve třetím čtvrtletí roku 2008 naopak o téměř tři procenta poklesl,“ řekla Zuzana Pečená, výkonná ředitelka společnosti CBCB – Czech Banking Credit Bureau, která v Česku provozuje Bankovní registr.

 

Pokles nově poskytnutých úvěrů byl zaznamenán i u hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, které tvoří okolo 73 procent všech úvěrů evidovaných v Bankovním registru. Přestože celkový objem hypoték ve třetím čtvrtletí roku 2008 vzrostl o 22,4 miliard na 468,6 miliard korun, oproti poslednímu čtvrtletí roku 2007 je tento nárůst o více než 5 miliard nižší. Obdobně u úvěrů ze stavebního spoření byl nárůst ve třetím čtvrtletí roku 2008 o 1,6 miliardy nižší než v posledním čtvrtletí roku 2007.

 

Celkový objem úvěrů evidovaných v Nebankovním registru dosáhl na konci třetího čtvrtletí roku 2008 o téměř 400 miliard korun. Oproti Bankovnímu registru se objem nově upsaných úvěrů v Nebankovním registru nadále zvyšuje. Ve třetím čtvrtletí roku 2008 bylo každý měsíc v průměru upsáno 368 milionů korun nových úvěrů, což je o 19 milionů korun více, než kolik činil průměrný měsíční růst o čtvrtletí dříve.

 

„Očekáváme, že tempo růstu úvěrů v Nebankovním registru začne stagnovat nebo dokonce zpomalovat obdobně jako v případě bankovních úvěrů. Důvodem je odpovědnější chování lidí i finančních institucí po událostech na světových finančních trzích,“ řekl Karel Kolář, výkonný ředitel sdružení LLCB, které v Česku provozuje Nebankovní registr.

 

Za první tři čtvrtletí roku 2008 učinily členské společnosti do obou registrů 2,6 milionů dotazů, přičemž počet dotazů do Bankovního registru meziročně vzrostl o 24 procent a počet dotazů do Nebankovního registru o 21 procent. Prostřednictvím dotazů do Bankovního registru nalezly členské společnosti devět z deseti (hit-rate 87 procent) a prostřednictvím dotazů do Nebankovního registru sedm z deseti žadatelů o úvěr (hit-rate 70 procent).

 

O výpis z některého z registrů zažádalo v prvních třech čtvrtletích roku 2008 okolo 38,5 tisíce lidí, přičemž počet výpisů z Bankovního registru meziročně vzrostl o 26 procent a počet výpisu z Nebankovního registru dokonce o více než 100 procent.

 

 

Akciová společnost CCB - Czech Credit Bureau je organizátorem Bankovního a Nebankovního registru, tzn., zajišťuje pro ně technické služby spojené s jejich provozem a strategický rozvoj. Provozovatelem Bankovního registru je akciová společnost  CBCB - Czech Banking Credit Bureau.  Provozovatelem  Nebankovního registru je zájmové sdružení právnických osob LLCB - Leasing & Loan Credit Bureau.

 


 

Aktuální uživatelé Bankovního registru:

 

Česká spořitelna, a.s., Československá obchodní banka, a.s., GE Money Bank, a.s., UniCredit Bank Czech Republic, a.s., Komerční banka, a.s.,  Raiffeisenbank a.s., Hypoteční banka, a.s., Citibank Europe plc, organizační složka, Českomoravská stavební spořitelna, a.s., Stavební spořitelna České spořitelny, a.s., Wüstenrot - stavební spořitelna, a.s., LBBW Bank CZ a.s., Wüstenrot hypoteční banka, a.s., Raiffeisen stavební spořitelna a.s., Modrá pyramida stavební spořitelna a.s., Volksbank CZ, a.s., Oberbank AG pobočka Česká republika, Waldviertler Sparkasse von 1842 AG, BRE Bank S.A. a HSBC Bank plc – pobočka Praha.

 

  

Aktuální uživatelé Nebankovního registru:

 

ČSOB Leasing, GE Money Auto, GE Money Multiservis, UniCredit Leasing CZ, Santander Consumer Finance, ŠkoFIN, s Autoleasing, Leasing České spořitelny, Renault Leasing CZ, D.S. Leasing, Credium, Toyota Financial Services Czech, PSA Finance Česká republika, s Autoúvěr, S MORAVA Leasing, UNILEASING, D. S. Leasing Full service, Agro leasing J. Hradec, GMAC, Impuls Leasing Austria a Diners Club Czech.

Zdroj: TZ CCB

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688