X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  24.11.2008 10:23:01

Týden na trzích: Ropa klesla pod 50 USD za barel

Prohlubující se krize v americkém hospodářství, stejně tak jako zprávy o zpomalovaní ekonomik v rozvojovém světě táhnou ceny ropy dolů. Poprvé od května 2005 se barel ropy obchoduje pod magickou hranicí 50 USD.

Setkání států G20 nepřineslo žádné zásadnější výsledky, kromě toho, že se země dohodly, že se vyhnou zvýšenému protekcionismu a půjdou cestou fiskálních opatření, aby podpořily ekonomickou aktivitu. Od počátku minulého týdne na trhy dále doléhaly negativní zprávy jak z podnikového prostředí, tak z jednotlivých ekonomik. Inflace v USA i Velké Británii klesala prudkým tempem, diskuze se proto už nevede o inflaci a jejich sekundárních dopadech ale o riziku deflace.

Snížit náklady se snaží vícero finančních a bankovních institucí. Propouštění oznámila například Citigroup, a to každého sedmého pracovníka. Propouštět se chystá i Deutsche Bank, zejména tedy v New Yorku a Londýně. Japonská ekonomika se propadla po sedmi letech růstu do recese, když HDP kleslo ve 3. čtvrtletí o 0,1 %, meziročně pak o 0,4 %. Důvodem je také mimo jiné silný japonský yen, který doléhá na exportéry. Ceny domů ve Velké Británii se v listopadu dále propadaly, tentokrát o vysokých meziročních 7,1 %. Spotřebitelská inflace ve Velké Británii v říjnu klesla oproti předchozímu měsíci nejvíce od počátku sledování ukazatele CPI v roce 1997: z meziročních 5,2 % klesla na 4,5 %, jádrová inflace pak klesla z meziročních 2,2 % na 1,9 %. Rázný pokles inflace tak umožní Bank of England snížit dále úrokové sazby a navázat tak na poslední snížení sazeb o 1,5 %.

Taktéž v USA zažily ceny v říjnu nejvyšší měsíční pokles v historii, a to ceny výrobců o 2,8 %, meziročně pak jde o pokles z 8,7 na 5,2 %, což překonalo výrazně očekávání, stejně tak jako pokles spotřebitelské inflace. Meziročně CPI, index měřící spotřebitelskou inflaci, klesl ze 4,9 na 3,7 %. Prudký pokles inflace zvedl vlnu obav z deflace v největší ekonomice světa. Obavy podpořilo i zveřejnění referátu z posledního zasedání americké centrální banky Fed, kde došlo ke snížení odhadu hospodářského růstu v roce 2009 z 2-2,8 % na -0,2-1,1 %. Fed také počítá s možností poklesu inflace v roce 2009 pod inflační cíl 1-2 %. Z referátu také vyznělo, že Fed je připraven snížit dále úrokové sazby.

Akciové trhy nadále ztrácejí

Obavy z deflace dolehly na akciové trhy, které tak jen během středy klesly o 3-5 %. Ve čtvrtek se ztráty na akciových trzích dále prohloubily v odpoledních hodinách poté, co počet nově nezaměstnaných v USA za předchozí týden se zvýšil o 27 tisíc nezaměstnaných na 542 tisíc, celkově tak letos ekonomika USA ztratila již více než 1,2 miliónů pracovních míst a nezaměstnanost se nachází na 14-ti ročním maximu 6,5 %.

Akciové trhy ztrácely i během pátečního obchodování, kdy v eurozóně jednoznačně zklamaly průběžné indexy nákupních manažerů (PMI) za listopad jak v sektoru služeb, tak výrobním sektoru. PMI ve výrobě v eurozóně klesal na 36,2 bodu ze 41,1 bodu v říjnu a v sektoru služeb index spadl na 43,3 bodu z říjnových 45,8 bodu. Hodnota indexu pod 50 bodů představuje kontrakci v daném sektoru.

V uplynulém týdnu tak celosvětově, měřeno indexem MSCI, poklesly akciové trhy přibližně o 12 %. Japonský index Nikkei ztratil 6,5 % na hodnotu 7910 bodů, britský FTSE ztrácel během pátečního odpoledne celkově 9,8 % na 3820 bodů, německý DAX 12,0 % na 4165 bodů. Výraznější propad pak zaznamenala například vídeňská burza, a to o 15 % na 1534 bodů, česká burza ztratila 8,0 % na 744 bodů, maďarská burza ztrácela 7,4 % na 10987 bodů a varšavská 6,9 % na 1589 bodů.

Cena ropy pod 50 USD za barel

V reakci na prohlubující se krizi ve světovém hospodářství klesla cena ropy pod 50 USD za barel, tj. nejnižší úroveň od března 2005. Finanční krize již zatlačila, nebo zatlačí ve 4. čtvrtletí naprostou většinu průmyslově vyspělých zemí do recese a bez následků nezůstanou ani rychle se rozvíjející země, jako je např. Čína, jejíž růst by měl v příštím roce klesnout až k osmi procentům.

Pokles ceny ropy nezastavují ani spekulace, že OPEC na svém narychlo svolaném setkání příští sobotu 29. listopadu sníží těžbu. Pravdou je, že ani samotné země, které jsou členy OPECu se nedokážou shodnout, jestli snížení těžby je pro ně nejlepším řešením, když právě některé země argumentují výpadkem státních příjmů, které jsou momentálně nutné pro podpoření domácích ekonomik.

Ceny komodit v minulém týdnu poklesly o téměř 7 %, měřeno indexem Reuters-Jefferies. Výrazný pád ceny zažily letos například i platina a paladium, které od svého letošního vrcholu klesly o více než dvě třetiny, a to především kvůli výraznému poklesu prodejů automobilů, kde se obě tyto komodity využívají při výrobě naftových a benzínových katalyzátorů. V poklesu pokračovaly v uplynulém týdnu i ceny zemědělských komodit. Naopak cena zlata obzvláště během pátečního obchodování rostla, za uplynulý týden celkově o 5,0 % (39USD) na 783 USD za unci.

Dolar část zisků umazal, yen posílil

Dolaru nejvíce uškodily obavy z deflace v USA a očekávaný výraznější pokles ekonomiky USA než doposud. Dolar proto v závěru týdne oslaboval a ztratil za celý týden k euru přibližně 0,4 % na EUR/USD 1,2578. Libru naopak podpořil výrazný pokles inflace, která tak dále v žádném případě nebrání dalšímu snižování úrokových sazeb, což podpoří britskou ekonomiku. Libra si tak připsala k dolaru 2,2 % na GBP/USD 1,4927 a k euru 1,8 % na EUR/GBP 0,8414. Na švýcarský frank dolehlo čtvrteční snížení úrokových sazeb centrálních bankou o 1 %. Frank tak oslabil k euru o 2 % na EUR/CHF 1,53; k dolaru o 2,1 % na USD/CHF 1,22. Japonský yen byl podpořen výprodeji na akciových trzích a posílil tak k dolaru o 1,26 % na USD/JPY 94,90.

Středoevropské měny ztrácejí

Měny střední Evropy, především tedy česká koruna a polský zlotý, ztratily na atraktivitě a stejně jako ostatní měny rozvojových trhů zažívají několikátý týden v řadě výprodeje. Důvodem je obava z výrazných dopadů zpomalení západní Evropy na českou ekonomiku. Polsko se vyznačovalo atraktivními úrokovými sazbami, ovšem je zde již také jasné, že dosáhly vrcholu a dříve či později půjdou dolů. Zlotý tak minulý týden ztrácel k euru nejvíce, a to téměř 4 % na úroveň kurzu EUR/PLN 3,85, nejnižší úroveň od dubna 2007. Koruna se posunula k euru na 25,74 korun a ztratila tak téměř 2 %, dolaru se obchodovala v pátek podvečer na 20,46 korunách. Maďarský forint ztrácel k euru přibližně 0,6 % a pohybuje se tak na úrovni EUR/HUF 267.

Autor: Lucie Vitamvásová (lucie.vitamvasova@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.06.2016Ropa za 50 USD za barel jako zlom na trhu? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
26.05.2016WTI ropa na dostřel hladiny 50 USD za barel PrimStock s.r.o. (PrimStock s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688