Úsporné bydlení - Ušetřit? Kupovat s rozmyslem!

Living, 14.11.2008

Nic příjemného: do bytu je třeba neustále něco nakupovat. Sotva koupíte novou televizi, začne se lednička připomínat nekultivovanými zvuky při zapínání a vypínání kompresoru. A sotva si po nákupu myslíte, že máte na chvíli pokoj, sdělí vám revizní technik, že byste měli pomalu začít šetřit na nový kotel, protože ty dnešní zdaleka nevydrží tolik jako ty staré a za chvíli člověk dá za náhradní díly víc, než kdyby koupil nový.

 

Podobné scénáře zažívá asi každá rodina, která po svatbě vybavila byt vším potřebným a po deseti nebo patnácti letech se začíná původní vybavení pomalu odebírat do věčných lovišť. A to jako naschvál většinou v době, kdy vychovávat dítě neznamená jen nákup drahých plen, sunaru či občas nějakého toho bloku či pastelek do výtvarky na základní škole. Právě v době, kdy se děti začínají profilovat svými zájmy a koníčky, začínají ty pravé finanční „radovánky“, které dokáží rodinný rozpočet patřičně zruinovat. Když se k mnohadesetitisícovým nákladům na školu a zájmovou činnost přidá stávkující zařízení domácnosti, přinutí to k úvahám, kde ušetřit, drtivou většinu rodin. A vzhledem k tomu, že na vzdělání dětí se úspory nesmějí odrazit a chod rodiny by také neměl být poznamenán, nezbývá, než sáhnout do svědomí a zanalyzovat každou skulinku vedoucí k úsporám, která ještě zbývá.

 

Nekupujeme zbytečně?

Mnozí z nás mají stále pocit, že mají vítr v peněžence. Když si ale probereme, kolik věcí jsme za poslední roky koupili do domácnosti úplně zbytečně, určitě se podivíme. Je to tím, že často podléháme reklamě a nakupujeme víc, než je nutné. Netýká se to jen nákupů v potravinách, kdy pak část surovin nenávratně skončí v koši, ale třeba i různých pomocníků do kuchyně. Je tak snadné vytáhnout kartu, necítit, jak fyzicky zabolí, když pokladní přebírá hotovost.

Zdá se, že si obecně (jako lidstvo) odvykáme nakupovat až tehdy, když něco skutečně potřebujeme. Místo toho si do obchodu chodíme dělat radost. Pro příklad není třeba chodit daleko: kolikrát si naše kolegyně chodí vyléčit stres a přepracování novými botičkami nebo kabelkou, kolikrát my muži tak dlouho prohlížíme nový model fotoaparátu, dokud si nevsugerujeme, že bez něho nelze žít!

 

Všemocné energie

Jsou ale nákupy, bez kterých se rodina skutečně neobejde. Skoro jako ve všem i zde platí, že se téměř vždy vyplatí kupovat dražší věci, ale s vyšší užitnou hodnotou. Klasickým příkladem je dosluhující lednice. Deseti- i víceletý spotřebič tohoto druhu je neuvěřitelným žroutem energie už tím, že je zapojený do zásuvky non-stop. Výsledný rozdíl mezi spotřebou staré ledničky v porovnání s moderními typy je klidně dvojnásobný, což se při stoupajících cenách energií kladně odrazí při celkové bilanci a zkracují se tak i doby návratnosti investice.

Mezi další domácí spotřebiče, které sice neběží nepřetržitě, ale přesto se významně podílejí na spotřebě energie, patří i elektrický sporák, pračka a myčka. Zvláště v početnějších rodinách, kde se hodně vaří, tím pádem i myje nádobí a pere, může být úspora výrazná. Nejenže měly staré spotřebiče větší spotřebu vody, ale na nákladech se výrazně podílí i potřeba tuto vodu ohřát na potřebnou teplotu. Tento faktor u moderních přístrojů celkovou spotřebu zmenšuje.

Samostatnou kapitolu patří i nákup nové varné desky. Ač má mnoho lidí stále nedůvěru v indukční vaření, ceny těchto desek v poslední době prudce klesly, takže se vyplatí investovat do úspornějšího systému ohřevu potravin. Mají navíc tu výhodu, že vyhoví i těm, kdo byli po léta zvyklí na rychlost regulace u plynového vaření a běžném sklokeramickým deskám se bránili kvůli velké tepelné setrvačnosti – prakticky by se museli znovu naučit vařit.

 

Více se dočtete v časopise Living 6/2008

 

Autor: Marek Burza

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy