X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  13.11.2008 09:23:02

Akcie na dvoutýdenních minimech. Křehký optimismus je pryč

Pod silným prodejním tlakem byly včera akcie v Evropě i ve Spojených státech, když nakonec americký index Dow Jones slábnul již třetím dnem v řadě, aby středeční obchodování uzavřel se ztrátou 4,73%. Pesimismus a obavy z dalšího vývoje americké a světové ekonomiky jsou tak znovu ve hře, když obchodníci vidí jen malý důvod k obnovení nákupů a umazání ztrát, protože se výhled pro ziskovost firem nadále rapidně zhoršuje. To nakonec včera obchodníkům připomněla také americká firma Intel, která oznámila, že počítá do čtvrtého čtvrtletí s hospodářskými výsledky pod původními odhady, což poslalo do červených čísel nejen její, ale i ostatní technologické akcie, jako například konkurenční AMD, či společnosti Cisco Systems. Pod prodejní tlak se však dostaly také akcie finančních institucí, které slábly díky změně strategie amerického ministerstva financí, kterou včera oficiálně oznámil ve večerních hodinách ministr Paulson. Plán na podporu bank (TARP), který měl napumpovat do bankovního sektoru až 700 mld. dolarů tak doznává značných změn, když tyto prostředky nebudou využity na vykupování toxických cenných papírů z bilancí bank, ale k přímým kapitálovým injekcím do bank a na podporu spotřebitelských úvěrů, jejichž dostupnost se po zářijovém pádu banky Lehman Brothers rapidně zhoršila.

Americký DJIA se tak včera dostal až zpět pod hranici 8 300 bodů, kde se naposledy pohyboval koncem října a vymazal již veškeré zisky, které v průběhu minulých dvou týdnů dokázal nabrat. Obavy z dalšího vývoje světové ekonomiky, měly včera dopad nejen na akciové indexy, ale také na komoditní trhy, když se barel severomořského brentu dostal až pod 52 USD, kde se naposledy prodával v polovině ledna 2007. Pod prodejní tlak se dostalo i zlato, které atakovalo cenu 714 USD/tr. unc. a prudkého zploštění se dočkala také americká výnosová křivka, zejména pak její delší konec, když výnos z pětiletých a desetiletých dluhopisů klesal na 2,354%, resp. 3,649%.

Ani dnešní obchodování pravděpodobně nebude jiné, když ke zveřejnění nejsou nachystána žádná zásadní ekonomická data a o mnohém napovídá i dnešní obchodování v Asii, kde se japonský Nikkei225 propadal o 5,25% zatímco hongkongský Hang Seng slábnul o 6,63%. Obchodníci vyčkávají zejména na zítřejší ekonomická data, která nabídnou výsledky říjnových maloobchodních prodejů, jež by měly poskytnout další důkaz o prudkém propadu spotřebitelských výdajů a dalšího zhoršení se má navíc dočkat také spotřebitelská důvěra.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688