Aleš Vávra (Renesance Capital Invest, a.s.)
Akcie ve světě  |  01.12.2000 22:51:06

USA: Růst NASDAQu málem nevydržel !!!


Dow: -40,95 Nasdaq: +47,36 S&P500: +0,22
Objemy na NYSE 1,18 mld, NASDAQ 2,2 mld.
Vzrůst akcií na NYSE 1894 k 983 poklesům.
Vzrůst akcií na NASDAQ 2463 k 1492 poklesům.
30letý vládní dluhopis klesl o 13/32 na výnos 5,63%.


Úvodní raketový start NASDAQu nejen, že nevydržel ale málem se celý vytratil. Dow Jonesův index se v poklidu pohyboval kolem včerejší uzavírací hodnoty aby nakonec uzavřel v mínusu.
Dnešní úvodní růst odstartovaly již včerejší obchody po uzavření oficiálních trhů. V důsledku toho technologický Nasdaq otvíral již s více než 50 bodovým ziskem. Kromě tvz. cover buy pokynů, což jsou uzavírací pokyny obchodů spekulujících na poklesy, dnešní růst podpořila i investiční banka J.P. Morgan, která dnes oznámila, že ve svém modelovém portfoliu zvyšuje podíl akcií o 10% z původního podílu 50% a to na úkor hotovosti a dluhopisům, které oba shodně zredukovala o 5%. Vše hovořilo pro to aby NASDAQ připsal konečně pořádný růst na který všichni čekají. Avšak asi kolem 13:00 EST se býci rozhodli, že raději v současné nervózní atmosféře zrealizují své dnešní dosavadní velmi krátce trvající zisky a vyklidí své pozice před víkendem.
V tradičních oborech se dnes dařilo papírenskému sektoru, chemickému průmyslu, obchodníkům s cennými papíry na úkor výrobců léků a utilitám. Ropné služby dnes zažily mírné oživení po předchozím čtyři seance trvajícím poklesu.
Z akcií, které tvoří Dow Jonesův index dnes nejvíce ztrácely akcie společností Intel, Boeing, SBC Communications, McDonald's, Eastman Kodak, Merck a Johnson & Johnson. Růst si připsaly společnosti International Paper, Walt Disney a General Electric
V technologickém sektoru se dnes dařilo výrobcům síťových komponentů, internetovým akciím a výrobcům elektronických komponentů a to díky positivnímu komentáři od Merrill Lynch, která doporučila svým klientů, aby využili současné nízké ceny k nákupů akcií společností Celestica, Flextronics, Solectron, Sanmina a Jabil Ciruit. Navíc posledně zmiňovaný cenný papír obdržel zvýšení doporučení do CS First Boston na „strong buy“.
Sektor čipů byl dnes pod negativním vlivem hned několika událostí. CS First Boston dnes nížil svůj odhad zisků společnosti INTEL pro rok 2001 z původních 1,75 USD na akcii na současných 1,66 USD a to díky pokračující slábnoucí poptávce v sektoru osobních počítačů. Stejně tak to tento brokerský dům učinil u akcií Applied Materials, KLA-Tencor, Novellus a Lam Research. Navíc společnost Micron Electronics včera po uzavření trhů oznámila, že se jí nepodaří splnit očekávané výsledky díky snižujícím se cenám DRAM pamětí a slabých prodejích osobních počítačů. Philadelvský index, měřící výkonnost tohoto sektoru si dnes přidal 0,5 %.
Dnes byla zveřejněna makroekonomická data o indexu Národní asociace nákupního managementu (NAPM index). NAPM index za měsíc listopad klesl stejně jako v předchozích čtyřech měsících a dostal se tak na nejnižší úroveň za poslední 2 roky. Index Národní asociace nákupního managementu dosáhl hodnoty 47,7 %. Investoři očekávali nárůst indexu o 0,2% na hodnotu 48,5%. Průmyslová aktivita ve spojených státech tedy vykazuje již po čtvrté v řadě snižující se výkonnost. Z detailních informací vyplývá, že Podíváme-li se detailně na strukturu indexu, zjistíme, že nové objednávky vzrostly na 48,4% z předchozích 48,0%, stále však jsou pod 50%. Indexy výroby a nových objednávek oproti minulým poklesům vzrostly, zatímco produktivita klesla o 3,7% na 48,4% a index zaměstnanost z 47,9% na 46%. Čísla o zaměstnanosti nám blíže objasní celková páteční zpráva o nezaměstnanosti za měsíc listopad.
Americká ekonomika opravdu přistává a zatím to nevypadá, že měkce. Dnešní NAPM index jen potvrdil, že FED na svém prosincovém zasedání bude omnoho mírnější než v předchozích prohlášeních a zaujme více méně neutrální pozici.

Renesance Capital Invest, a.s.                                            Aleš Vávra

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.04.2012Trhy nevydržely růst třetí den v řadě Grant Capital (Grant Capital)
22.06.20107:45 - USA nadšení nevydrželo, výběr zisků Grant Capital (Grant Capital)
13.05.2010Včerejší dopolední růst EUR/USD nevydržel X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688