TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  03.11.2008 12:46:01

EK: Růst HDP v ČR letos zpomalí na 4,4%

BRUSEL (MEDIAFAX) -¨Růst hrubého domácího produktu (HDP) v České republice v letošním roce zpomalí na 4,4 procenta a v příštích letech bude pokles dále pokračovat. V pondělí o tom informovala Evropská komise.

Evropská komise předpokládá, že růst HDP v České republice v roce 2009 bude 3,6 procenta, ale v roce 2010 ji čeká zlepšení a růst by měl opět zrychlit na 3,9 procenta. V roce 2007 však růst českého HDP dosáhl 6,5 procenta a ještě v první polovině letošního roku se pohyboval okolo pěti procent.

Za zpomalení podle Evropské komise může především slabá domácí a zahraniční poptávka, která se projevila především ve stavebnictví, strojírenství a dopravních prostředcích. Ovšem i přes silnou korunu v uplynulých měsících česká ekonomika zaznamenala silný export. Import naopak meziročně poklesl a podle Evropské komise za to může malá domácí poptávka. Ta se má ovšem v následujících obdobích zlepšit.

Český finanční sektor, ve kterém převládá bankovnictví, nebyl zatím vážněji zasažen ekonomickou krizí. Nicméně obava z ní by ho mohla poškodit tím, že nastanou horší podmínky pro investování.

Míra nezaměstnanosti v České republice v roce 2008 je podle Evropské komise malá a v příštích letech by měla zůstat na stejné úrovni. Nominální mzdy se v letošním roce podle komise zvýšily a zůstanou silné kvůli těsným podmínkám na trhu. Reálný příjem domácností by se měl zvýšit kvůli zpomalující inflaci.

Investice by také podle komise měly růst, a to zejména v roce 2009 a 2010 díky podpoře z evropských fondů, přímým zahraničním investicím a také nízké daňové sazbě pro podniky. Tuzemský export v následujícím roce zpomalí. Důvodem je slabá poptávka v zahraničí, zejména v Německu, kde se silně zhoršila hospodářská situace. Německo je přitom největším obchodním partnerem České republiky se skoro třetinovým podílem na tuzemských vývozech.

Podle Evropské komise by měla inflace ještě v tomto roce být vysoká, ale v dalších letech by měla poklesnout. Letos podle Evropské komise dosáhne výše 6,5 procenta, v roce 2009 klesne na 3,1 procenta a v roce 2010 dokonce na 2,7 procenta. Pokles inflace by podle Evropské komise měla podpořit silná koruna a slabá domácí poptávka.

Schodek veřejného rozpočtu by v letošním roce měl činit 1,2 procenta HDP. V loňském roce to přitom bylo jen jedno procento. V dalších letech se podle Evropské komise deficit ještě prohloubí. V roce 2009 má dosáhnout 1,3 procenta HDP a o rok později 1,4 procenta HDP.

I když finanční krize podle Evropské komise Českou republiku moc neovlivnila, celé Evropské unie a hlavně eurozóny se to netýká. Růst HDP v Evropské unii a eurozóně se kvůli globální finanční krizi téměř až zastaví. HDP v sedmadvaceti zemích Evropské unie by mělo vzrůst o 0,2 procenta a v eurozóně dokonce jen asi o 0,1 procenta.

Tereza Peprníková, peprnikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

St   9:00  Konjunkturální průzkumy - duben 2024 ČSÚ (ČSÚ)
St   8:56  Ranní okénko - PMI data optimismus nedodala Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
St   8:01  Nálada německých průmyslníků se dále zlepší (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688