TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  02.11.2008 15:48:00

Podmínkou Topolánkova úspěchu je sjednocení ODS, soudí politologové

PRAHA (MEDIAFAX) - Premiér Mirek Topolánek obhájí post předsedy ODS na prosincovém kongresu strany, pokud změní své vystupování, komunikaci, podaří se mu sjednotit stranu, pak má šanci uspět v eurovolbách. Agentuře Mediafax to v neděli sdělili oslovení politologové.

"Pokud by vítězství Topolánka na kongresu strany v prosinci znamenalo prohloubení vnitřních rozporů v ODS, tak by to nepřímo mohlo způsobit oslabení strany při volbách do Evropského parlamentu a později při sněmovních volbách 2010," řekl agentuře Mediafax politolog Petr Just. Důležité je podle něj hlavně, jak na volbu nového předsedy ODS zareaguje samotná strana. "To je klíčová otázka. Zda to bude Topolánek nebo i někdo jiný, nemusí znamenat pro stranu ani úspěch, ani neúspěch v budoucích volbách," dodal Just.

"Je to těžké odhadnout, jak se volba nového předsedy, nebo když Topolánek obhájí křeslo předsedy strany, promítne v dalších volbách," uvedl politolog Jan Kubáček. Voliči podle něj mají problém s tím, jak Topolánek vystupuje jako premiér, jak jedná s lidmi, ministry a jak celkově komunikuje. "Když obhájí post předsedy strany, žádá si to razantní změnu stylu. O to víc, že svůj styl vystupování v nedávné době změnil i Jiří Paroubek (ČSSD)," řekl Kubáček. Paroubek podle něj nyní vystupuje smířlivě, je ochoten ke kompromisům. "Když bude mít Topolánek dynamický tým a silné argumenty, kterým budou lidé rozumět, tak může zvítězit i v dalších volbách," dodal politolog.

Politoložka Vladimíra Dvořáková má stejný názor jako její kolegové. "Pokud se Topolánkovi podaří obnovit jednotu ve straně, má šanci ve volbách zvítězit," řekla Dvořáková. Zároveň však uvedla, že se to velmi špatně odhaduje a nelze ani říci, zda a jak by se situace změnila, pokud by na post šéfa strany dosedl někdo jiný.

Petr Vlasák, vlasak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688