TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  02.11.2008 08:00:03

FOCUS: Prezidentská volební kampaň v USA vrcholí

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Demokrat Barack Obama a republikán John McCain se o posledním víkendu prezidentské volební kampaně snaží přimět co nejvíce váhajících lidí, aby šli volit. Informuje o tom v neděli agentura Reuters.

McCain strávil sobotu ve Virginií a Pennsylvanii. Virginie je tradiční republikánskou baštou, kde nyní hrozí obrat směrem k Obamovi a McCain se tam pokouší zachránit, co se dá. V tradičně demokratické Pennsylvanii se naopak snaží Obamovi ukrást co nejvíce hlasů.

Obama se pokusil během soboty obrátit na svou stranu státy Colorado, Nevadu a Missouri. Právě tady v minulých volbách dostal nejvíce hlasů současný prezident George W. Bush,.
Prezident Bush, jehož popularita klesla pod 30 procent, se volební kampaně neúčastní, protože nebyl McCainovým štábem požádán o vystoupení. Naopak Obamova kampaň často jeho nepopularitu využívá vykreslováním McCaina jako Bushova dvojníka.

Když ve svém domovském státě Wyomingu vystoupil na McCainovu podporu viceprezident Dick Cheney, využil toho Obama ke spojení McCaina s neúspěšnou politikou současné vlády. Řekl, že si McCain Cheneyho doporučení zasloužil tím, že pomáhal Bushovi vmanipulovat Ameriku do války v Iráku.

V neděli Obama vystoupí ve třech městech v Ohiu, v pondělí pak navštíví Floridu, Severní Karolínu a Virginii. Poté se vrátí domů do Chicaga.

McCain se po sobotním vystoupení v televizním pořadu Saturday Night Live vrátí v neděli do Pennsylvanie a bude pokračovat do New Hampshiru. Po půlnočním shromáždění v Miami na Floridě pak v posledních 24 hodinách kampaně navštíví ještě pět dalších států. Po hektickém pondělku se vrátí domů do Prescottu v Arizoně.

V úterý 4. listopadu půjdou Američané k volbám. Nebudou ale prezidenta volit přímo, nýbrž přes sbor volitelů. Každý stát má počet volitelských hlasů určený velikostí svého zastoupení v Kongresu. Vítězný kandidát musí dostat nejméně 270 volitelských hlasů.

Zatímco Obama, jenž dlouhodobě vede ve všech předvolebních průzkumech, má relativně dost kombinací států, v nichž by mohl získat potřebných 270 volitelů, musí se McCain soustředit hlavně na státy, ve kterých měl v roce 2004 převahu Bush.

Oba rivalové počítají s přetahováním voličů z tábora oponenta. Odhaduje se, že pro Obamu bude hlasovat 10 procent republikánů a pro McCaina devět procent demokratů.

Obamovi se navíc podařilo získat doporučení významných členů konzervativního tábora. Bývalý Bushův ministr zahraničí Colin Powell označil Obamu za významnou transformační postavu. Také dřívější Bushův tiskový tajemník Scott McClellan se přidal na Obamovu stranu.

McCain se tomu snaží čelit tím, že poukazuje na to, že Obama chce zvýšit daně pro Američany, vydělávající více než 250 000 dolarů ročně. Využívá přitom neshod ve výrocích mezi členy Obamova tábora. Zatímco Obama říká, že se daně pro všechny, kteří vydělávají pod 200 000 dolarů, budou snižovat, viceprezidentský kandidát Joe Biden za horní hranici příjmů pro snižování daní označil 150 000 dolarů. Významný Obamův příznivec, guvernér Nového Mexika Bill Richardson, pak v této souvislosti mluvil o 120 000 dolarech. McCain k tomu poznamenal, že je zajímavé, jakou má u Obamových příznivců definice bohatství klesající tendenci.

Sedmačtyřicetiletý senátor ze státu Illinois Barack Obama by se v případě zvolení stal prvním americkým černošským prezidentem. Dvaasedmdesátiletý arizonský senátor John McCain by byl zase nejstarším prezidentem nastupujícím poprvé do prezidentského úřadu.

Jaroslav Kratochvíl, kratochvil@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688