X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  30.10.2008 09:23:04

Fed snížil úrokové sazby. Akcie v Asii vysoko v zelených číslech

Velmi divokým obchodováním si včera prošly americké akcie, které se v závěru obchodování nečekaně propadly, když americký DJIA neudržel hranici 9 000b. a během posledních 12 minut ztratil více než 350b., což jej poslalo až na konečných 8 990b. (-0,82%). Za strmým výprodejem včera podle některých obchodníků stály komentáře šéfa společnosti General Electric (GE) Jeffrey Immelta, který údajně řekl svým manažerům, že očekává v roce 2009 stejný zisk jako v roce 2008, a to i přesto, kdyby výnosy firmy klesly. Obchodníci na tuto zprávu reagovali rychlými výprodeji, které zatlačily americký index Dow Jones ze slibných zisků do červených čísel, což pouze dokládá jak vysoká nervozita mezi obchodníky nadále panuje. Krátce po ukončení obchodování navíc mluvčí GE tato slova označil za vytržené z kontextu, když řekl, že Immelt nijak nekomentoval výhled pro rok 2009. Přestože včera nakonec akcie v USA zamířily do červených čísel, akcie v Evropě a dnes ráno v Asii si připisovaly velice vydatné zisky, k čemuž mj. pomohlo i očekávané a následně i potvrzené snížení úrokových sazeb v USA. Včerejší zasedání Fedu přineslo další uvolnění měnové politiky o půl procentního bodu, když Fed snížil sazby z 1,50% až na pouhé 1%. V doprovodném komentáři dal následně jasně najevo jaké důvody jej k tomu vedly, když byly jmenovány zejména dopady finanční krize, které sníží výkonnost hospodářské aktivity ve Spojených státech. „Tempo hospodářské aktivity značně zpomalilo, zejména díky významnému snížení spotřebitelských výdajů. Výdaje firem na kapitálové zboží a průmyslová produkce v minulých měsících zeslábly a zpomalující ekonomiky v zahraničí utlumily výhled pro export“ uvedl Fed ve včerejším komentáři. Snížení saze podle americké centrální banky reflektuje ústup inflačních tlaků, které by měly díky zpomalující ekonomice začít polevovat. Fed zároveň vyjádřil přesvědčení, že nižší sazby a agresivní opatření na podporu likvidity z posledních měsíců pomohou v řešení finanční krize.

Právě snahy centrálních bank a vlád, společně s očekávaným uvolňováním měnové politiky a masivní výprodeje z minulých týdnů stojí za třídenní vlnou optimismu na světových trzích, která pomáhá akciím likvidovat část z dřívějších ztrát. Obchodníci nyní spekulují, že by po Fedu v noci z dneška na zítřek mohla přijít s prvním snížením úrokových sazeb (z 0,50% na 0,25%) poprvé od roku 2001 také Bank of Japan a další redukce sazeb by měly následovat v eurozóně, Británii, ale i v ostatních zemích. Přestože si včera akcie v USA připsaly ztrátu, ranní Asie na tento vývoj nereagovala a tamní indexy vyletěly vysoko do zelených čísel, když si např. japonský Nikkei225 připisoval 9,96%, v Hong Kongu rostl tamní Hang Seng o 8,51% a v Jižní Koreji dokonce o 11,95% k čemuž mj. přispělo také ustanovení nových swapových linek pro jihokorejskou, singapurskou, mexickou a brazilskou centrální banku, pro každou z nich v objemu 30 mld. dolarů.

Dobré zprávy včera přišly navíc také z mezibankovního trhu, kde podvanácté v řadě klesaly tržní úrokové sazby, které se pro tříměsíční dolarový LIBOR snížily o dalších 6,5bsp. až na 3,42%. Euribor se stejnou splatností pak klesal až na 4,82% a protože dnešek přinese výsledky neomezeného eurového tendru na tři měsíce, tempo jeho snižování může v dalších dnech ještě zrychlit. Také dnešní obchodování by se mohlo nést v klidnějším duchu, i když křehký optimismus posledních dnů může být stále velmi snadno nalomen. K tomu by velmi snadno mohly přispět například odpoledne zveřejněné výsledky hospodářského růstu Spojených států za 3Q (oček.: -0,5%), jejichž horší než očekávaný růst, může znovu rozvířit obavy z hluboké a táhlé recese.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.12.2009Drahé kovy uzavírají rok 2009 vysoko v zelených číslech X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688