TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  29.10.2008 18:56:00

Poslanci budou o radaru znovu jednat nejspíše ve čtvrtek

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci se ve středu nedobrali výsledku ohledně ratifikace smlouvy o umístění amerického radaru na území ČR, ODS je pro, lidovci také, ale požadují další diskuzi a zelení nejsou jednotní, proti je opozice a komunisté. O radaru bude sněmovna opět jednat nejspíše ve čtvrtek.

"Myslel jsem, že se k ní vrátíme ještě dnes, ale pevně zařazené body se příliš protáhly," řekl premiér Mirek Topolánek (ODS), zároveň si netroufl odhadnout, zda bude smlouva nakonec do výboru propuštěná. "Síly v Poslanecké sněmovně jsou ohledně této otázky vyrovnané," dodal.

"Projednávat smlouvu o radaru až v prosinci je autonomním rozhodnutím Senátu, do kterého nehodlám zasahovat," uvedl večer premiér Mirek Topolánek (ODS) s tím, že projednávání smlouvy o radaru ve sněmovně přijde na program pravděpodobně ve čtvrtek.

¨Tímto výrokem premiér narážel na skutečnost, že senátorský klub ODS se rozhodl o radaru jednat až v prosinci, kdy už nebude mít ODS v horní komoře většinu. "Toto rozhodnutí senátorského klubu ODS je správné. Sice netuším, jak hlasování v Senátu v novém složení dopadne, ale každopádně je to takhle fér a je vidět, že senátoři chtějí otevřenou diskuzi," uvedl pro agenturu Mediafax poslanec Jan Vidím (ODS) s tím, že rozhodnutí senátorů je i důsledek premiérova projevu, kde vyzval ke konstruktivnímu přístupu.

Poslanci měli problém již při dopoledním zahájení schůze, kdy se nemohli na zařazení bodu jednání o radaru shodnout. Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) navrhl odložení těchto bodů, následně o zařazení bodů na první místa jednání požádal premiér Mirek Topolánek. "Je čas tyto body schválit a posunout jejich projednávání do odborných výborů, kde by konečně začala odborná diskuse," uvedl při zahajovacím proslovu předseda vlády a doplnil, že by chtěl lhůtu na projednávání prodloužit o 60 dnů, tedy zhruba na čtyři měsíce.

Proti zařazení bodu na program byli komunisté a ČSSD, lidovecký poslanec Ludvík Hovorka se hlasování zdržel a dvě známé rebelující poslankyně zelených Olga Zubová a Věra Jakubková byly proti. "My pro umístění radarové základny na území České republiky hlasovat nebudeme,“ uvedla Olga Zubová společně i za Věru Jakubkovou. Podle Jakubkové je radar na území ČR umístěn jen proto, aby se zvýšil vliv USA ve střední Evropě, nikoliv kvůli obraně. „Nechápeme, proč poslanci na schválení radaru tolik spěchají. Pouze shromažďujeme argumenty pro či proti, ale diskuse se nevede. Přitom bychom měli projednat řadu důležitějších bodů, jako například trestní zákoník. Přesto se přednostně jedná o radaru," dodala Zubová.

Proti zařazení jednání o radaru na program dolní parlamentní komory se postavili i členové hnutí Ne základnám, kteří v počtu zhruba dvou desítek lidí demonstrovali před budovou sněmovny. "Diskuse je dobrá, ale je z ní zcela vyloučena veřejnost, ta působí pouze jako pasivní voják," řekl pro agenturu Mediafax mluvčí hnutí Ne základnám Jan Májíček a doplnil, že rozvržení přístupu k radaru ve sněmovně je celkem jasné. "Ještě počkáme, jak se k otázce postaví někteří zelení a lidovci. Ze své politické pozice by měli inklinovat k odmítnutí radaru. Snad bychom se mohli dočkat pozitivních překvapení," uvedl Májíček.

S premiérem Topolánkem souhlasili členové KDU-ČSL. Předseda lidoveckého poslaneckého klubu Pavel Severa se postavil za Topolánka a doplnil, že prodloužení lhůty na projednávání je zásadní. "Pokud se čas pro diskusi prodlouží, KDU-ČSL nebude proti okamžitému projednávání," uvedl pro agenturu Mediafax Severa a dodal, že odložení projednávání prvního čtení kvůli čekání na výsledky amerických prezidentských voleb je nesmysl.

Severovi odporoval jeho stranický kolega a koaliční odpůrce radaru Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). "Celý proces by se měl odložit až po prezidentských volbách v Americe. V současné chvíli nemohu hlasovat pro radar, protože mé výhrady přetrvávají. V zásadě nic nebránilo tomu, aby byla ratifikace zahájena po volbách, aby se k tomu vyjádřil americký prezident a nová vláda," vysvětlil poslanec.

Předseda KSČM Vojtěch Filip byl proti projednávání smluv. "Ve čtvrtek odjíždějí zástupci sněmovny z ODS, ČSSD a KSČM do USA, aby zjistili, jaká kolem smluv panuje v Americe nálada, s projednáváním bych počkal, až podají reference, jaký panuje před prezidentskými volbami v USA k této otázce postoj," řekl Filip. Ve středu večer po odložení jednání o radaru na čtvrtek komunisté připustili, že pokud bude program na jednání opravdu zařazen, jsou připraveni dělat obstrukce a číst petiční archy.

"To jim bylo vlastní již za minulého režimu," komentoval postoj komunistů premiér Topolánek.


Adriena Ružicková, Eva Benešová, ruzickova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688