TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  26.10.2008 17:54:00

ŘÍJEN 1918: Ve Zlíně oslaví výročí shromážděním i výstavou

ZLÍN (MEDIAFAX) - Přípravě oslav 90. výročí vzniku samostatného československého státu se věnovala zlínská radnice téměř od začátku letošního roku. Jeho součástí jsou dlouhodobé akce a soutěže, chybět nebude ani shromáždění či výstava, sdělila agentuře Mediafax mluvčí radnice Marie Masaříková.

Součástí oslav byla například vědomostní soutěž pro žáky a studenty zlínských škol ve znalostech historie republiky a historie Zlína do roku 1945. Té se zúčastnilo 53 čtrnácti a patnáctiletých žáků a do finále se probojovalo 18 družstev. Konečným vítězem se stal tým z 9. Základní školy. V rámci oslav se konal i turnaj v kopané O pohár města Zlína.

Významnou událost si místní lidé připomenou hned v pondělí v 11 hodin, a to slavnostním shromážděním u sochy T. G. Masaryka v parku před Domem umění. V pondělí v 16 hodin je zase na programu v Alternativě vernisáž výstavy dobových dokumentů Napříč časem, Zlín 1918-2008. Výstava zachycuje významné a stěžejní události ve Zlíně a potrvá do 29. listopadu. "Jedním z nejdůležitějších mezníků českých novodobých dějin je bezesporu 28. říjen 1918. Do dnešních dnů se dochovalo pouze několik dokumentů, které nám dovolí nahlédnout do zlínského mikrosvěta ve chvílích zrodu Československé republiky. Ty nejzajímavější z nich, spolu s unikátními fotografiemi, tvoří první části výstavy," řekl ředitel Státního okresního archivu Zlín David Valůšek.

Druhá část výstavy bude věnována T. G. Masarykovi. Valašská města, mezi nimi i Zlín, si Masaryka zvolila roku 1907 za svého poslance do parlamentu a Masaryk na svůj volební obvod nezapomínal. Město Zlín ocenilo Masarykův zájem o rozvoj Valašska roku 1910 udělením čestného občanství. Velkolepé přivítání pak prezidentu T. G. Masarykovi připravilo město Zlín v čele se starostou Tomášem Baťou při jeho návštěvě roku 1928. Přestože byl základní kámen k pomníku T. G. Masaryka slavnostně instalován roku 1930, dočkal se Zlín slavnostního odhalení pomníku až roku 1945.

Třetí část výstavy se pokouší zachytit uplynulých 90 let, jak se jednotlivými událostmi otiskly na hlavním zlínském náměstí. Na fotografiích je vidět měnící se architektonická podoba ústředního prostoru města, ale i to, že náměstí bylo a i nadále zůstává srdcem Zlína.

Irena Frolová, frolova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688