TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  26.10.2008 13:42:01

ŘÍJEN 1918: V Libereckém kraji se lidé setkají u památníků, památné lípy i jezírka

LIBERECKÝ KRAJ (MEDIAFAX) - Oslavy vzniku samostatného Československa v Libereckém kraji budou největší v krajském městě Liberci a v České Lípě. Mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych řekl agentuře Mediafax, že oslavy potrvají na různých místech města celý výroční den 28. října.

„Slavnostní přehlídka hasičské techniky začne před libereckou radnicí v 8.30 hodin. Během ní dostane novou cisternovou automobilovou stříkačku SDH Machnín u Liberce. V 9 hodin otevřeme veřejnosti libereckou radnici a prohlídky interiérů s průvodci potrvají do 14 hodin. V 16 hodin odhalíme nový památník prezidenta T. G. Masaryka před budovou na Masarykově třídě,“ řekl agentuře Mediafax mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych. Dodal, že památník bude kopií plastiky busty T. G. M. autora Josefa Pekárka. Repliku zhotovili výtvarníci uměleckoprůmyslové školy v Turnově.


„Město Česká Lípa připravilo bohatý program ke státnímu svátku na odpolední hodiny. Starostka města Hana Moudrá (ODS) pozvala veřejnost k tradičnímu setkání v 13.30 hodin u Lípy svobody na sídlišti Slovanka. Lidé se pak přesunou do městského parku, kde v 14.15 hodin vysadíme v blízkosti dolního jezírka nový strom. Následně ve 14.30 hodin převezme město nově opravené dolní jezírko, které se stalo letošní hlavní akcí při regeneraci městského parku. Na 14.45 hodin jsme naplánovali uctění památky prezidenta T. G. Masaryka u jeho busty na Masarykově náměstí," řekla agentuře Mediafax mluvčí radnice Kateřina Amrichová. Dodala, že od 16 hodin zazní v kulturním domě Crystal sborový zpěv a od 18 hodin odtud vyjde lampiónový průvod k vodnímu hradu Lipý. Závěr večera tam bude patřit dětem a opékání vuřtů.


„Město Turnov připravilo k oslavám vzniku první československé republiky pásmo o historických okamžicích v podání žáků základní školy Skálova. Program se uskuteční od 18 hodin v nově otevřeném kulturním středisku Střelnice. Jeho součástí bude ocenění významných osobností Turnova. Letošní cenu dostane tým občanské společnosti 1. Turnovské chráněné dílny,“ řekla agentuře Mediafax starostka Turnova Hana Maierová (bez politické příslušnosti). Dodala, že s uznáním je spojená i finanční odměna sto tisíc korun.


Bižuterní město Jablonec nad Nisou si připomene výročí 28. října ve 14 hodin u památníku obětí 1. světové války v Tyršově parku. „Projevy přednesou starosta města Petr Tulpa (Domov nad Nisou) spolu se zástupci konfederace politických vězňů a Českého svazu bojovníků za svobodu,“ upřesnila mluvčí radnice Jana Fričová.


Krajský úřad Libereckého kraje připomněl vznik republiky u příležitosti ocenění významných osobností kraje 22. října v Severočeském muzeu v Liberci. Na 28. října připravil volný vstup do muzeí a galerií zřizovaných Libereckým krajem. „V rámci státního svátku a Dne krajů vyhlášeným Asociací krajů ČR bude bezplatný vstup do Severočeského muzea v Liberci. Oblastní galerie v Liberci, Muzea Českého ráje v Turnově včetně Dlaskova statku v Dolánkách u Turnova a Vlastivědného muzea v České Lípě a jeho poboček, Vísecké rychty v Kravařích na Českolipsku a Památníku K. H. Máchy v Doksech,“ předeslal mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.

Pavel Smrž, smrz@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688