TNBiz (TN.cz)
Finance  |  24.10.2008 06:00:01

Bakalu čeká problém s byty, na hejtmanství i v Bruselu

OSTRAVA (MEDIAFAX) - Budoucí hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas chce bojovat proti majiteli OKD Zdeňku Bakalovi. V rozhovoru pro deník Aktuálně.cz potvrdil, že chce napadnout smlouvy uzavřené při privatizaci OKD.

Důvodem je asi čtyřiačtyřicet tisíc bytů, které v roce 2004 získal i se šachtami Viktor Koláček. Nynější majitel Zdeněk Bakala odmítá prodat byty nájemníkům, i když to po převzetí majetku podle nich slíbil. Lidé protestují a podepisují petice.

A Jaroslav Palas není sám, kdo chce čtyři roky starou privatizaci revidovat. Okolnosti privatizace hornických bytů otevřela ve Štrasburku europoslankyně Jana Bobošíková.

Požádala Evropskou komisi, aby prověřila, zda česká vláda při privatizaci OKD nezvýhodnila miliardami korun společnost Karbon Invest tím, že jí prodala desetitisíce bytů za zlomek obvyklé ceny. K interpelaci se připojili i europoslanci sociální demokracie, komunistů a občanských demokratů.

"Byla chyba, že se byty nevytáhly z privatizační podstaty OKD. Za zvýhodněnou cenu, čtyřicet tisíc za kus, byly převedeny panu Koláčkovi a ten je následně prodal panu Bakalovi," je přesvědčen Jaroslav Palas.

"Smlouva vylučovala, aby byty po privatizaci získal další vlastník kromě nájemníků. Podle ní neměly byty sloužit k podnikání, což se ale stalo," je přesvědčen Jaroslav Palas. "Stát by teď měl buď odstoupit od smlouvy, nebo něco dělat," prohlásil.

Petr Handl, mluvčí společnosti RPG Real Estate, která byty spravuje, deníku Aktuálně.cz sdělil, že Zdeněk Bakala nehodlá na tyto námitky reagovat. "Podle našeho názoru je právně vše v pořádku. A pokud má někdo pochybnosti, ať se obrátí na příslušné úřady nebo na soud. Zatím jsme žádnou žalobu nezaznamenali," řekl.

"Jsme přístupní k jakékoliv diskusi o tom, jak zlepšit podmínky nájemníků našich bytů. Pan Bakala nemá žádnou povinnost byty prodávat. Prodej neslíbil, pouze před třemi lety oznámil, že zanalyzuje toho, zda a za jakých okolností by k tomu mohlo dojít," vysvětlil.

Výsledkem bylo Bakalovo stanovisko, že chce rozvíjet nájemní bydlení a investovat do oprav. "Pokud by bylo bytové portfolio rozkouskováno a rozprodáno, bylo by složité to uskutečnit. Proto chceme byty udržet a investovat více peněz do oprav," dodal Handl.

Sociální demokraté se tématu začali věnovat už v předvolební kampani. V Moravskoslezském kraji jsou tisíce nespokojených nájemníků. Byty jsou v osmadvaceti městech Moravskoslezského kraje a bydlí v nich asi sto tisíc lidí, nejvíce v Ostravě, Havířově, Karviné, Orlové.

Zdeňka Bakalu před volbami kritizoval i krajský šéf ČSSD a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. "Po volbách panu Bakalovi všichni zatopíme! Není možné, aby se tady choval jako na Divokém západě," prohlásil na posledním předvolebním mítinku před ostravskou ČEZ arénou.

Oznámil, že ČSSD požádá ministerstvo financí, aby prověřilo, zda Bakala plní smlouvy, které při koupi OKD uzavřel.

Zdeněk Bakala převedl byty a další majetek na společnost RPG, kterou ovládá. V únoru 2005 oznámil, že připravuje prodej bytů nájemníkům. "Za tři roky budeme vědět, jakým způsobem a kdy si budou moci lidé byty koupit," řekl tehdy v České televizi. Letos ale ohlásil, že byty prodávat nebude a že to ani neslíbil.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688