Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.10.2008 15:57:34

Menší firmy by rozhodně měly jít cestou nedluhového financování soukromým kapitálem

Společnost CYRRUS uvedla nedávno na polskou burzu české IPO. Redakce serveru Kurzy.cz Janu Procházkovi, řediteli pražské pobočky a vedoucímu polských aktivit společnosti CYRRUS proto položila nejen otázku, proč je pro české IPO polská burza výhodnější.

Nedávno jste uvedli na polský NewConnect českou společnost Photon Energy. Můžete společnost Photon Energy čtenářům krátce představit?

Photon Energy je poměrně nová společnost zabývající se solární energií. A to nejen budováním vlastních projektů, ale také developmentem a inženýrinkem staveb. Firma si také hodně slibuje od projektu Střešní burzy v České republice, který v originální verzi v Německu slaví velký úspěch. Společnost vedou lidé s bohatými zkušenostmi z oboru i s velmi dobrým finančním know-how. Jedná se o inovativní obor s dobrou predikovatelností výnosů díky odkupním cenám elektřiny, ale také vysokou kapitálovou náročností. Přesně pro takové společnosti je trh NewConnect stavěn – pro firmy s dobrým konceptem a potřebou kapitálu, ať už pro rozjezd či pro financování rozvoje.

 

V čem je polská burza pro české IPO menšího rozsahu přívětivější, než například česká?

Burza ve Varšavě vytvořila systém NewConnect jako platformu přímo určenou  pro vstupy firem menšího rozsahu. Administrativní požadavky byly sníženy, aby náklady firem i časová náročnost spojená se vstupem byly také menší a tyto firmy neodradila. Přitom je zachována korektnost ocenění, které musí být zahrnuto v informačním memorandu schvalovaném varšavskou burzou. Podstatná je také podpora, kterou Varšavská burza těmto emisím vytváří ve smyslu PR i v technických záležitostech.

 

Je dnes obecně vhodná doba pro IPO?

Současná krize se týká především kreditního trhu, dluhové financování bude nepochybně v budoucnu zdražovat. Pro stále více firem je proto logickou a čím dál více výhodnou volbou nedluhové financování soukromým kapitálem. A to buď přímým vstupem strategického či finančního partnera nebo uvedením na trh cenných papírů. Pro mnoho společností byla poslední možnost ještě donedávna nemyslitelná. NewConnect tuto variantu nabídl a CYRRUS otevřel dveře a dokázal, že i pro české malé a střední společnosti je možné touto cestou jít a získat kapitál vstupem na trh cenných papírů. Pro nás je podstatné, že tak můžeme nabídnout celou škálu možností nedluhového financování od Private Equity až po IPO a to velmi širokému spektru společností z hlediska oboru i velikosti.

 

Jak vstup společnosti Photon Energy na burzu v této bouřlivé době proběhl?

Akcie jsme upisovali ještě před velkými propady firem, takže dramatická situace posledního měsíce a půl se úpisu nedotkla. Společnost sama hledala spíše dlouhodobější investory, kteří nemají spekulativní úmysly a s firmou by svázali své finance na delší dobu.

 

Můžete zhodnotit, jak se IPO daří prvních pár dní?

Referenční cenou bylo 0,72 PLN za akcii, tedy 5 CZK. První den hodnota akcií stoupla o neuvěřitelných 456 %, druhý den o dalších 50 %. A až v průběhu tohoto týdne se investoři umravnili a cena se začíná stabilizovat v okolí 4 PLN na akcii.

 

Komu je emise primárně určena, jde spíš o retail nebo korporátní investici?

Již podle velikosti jde vidět, že je emise určena retailovým investorům. Upisovatele jsme museli spíše brzdit, často jsme se totiž setkali s lidmi, kteří chtěli celou emisi skoupit sami.

 

Společnost Photon Energy je velmi mladá společnost, s oficiální historií od ledna tohoto roku. podle krátkého vývoje IPO domníváte  se, že je emise oceněna přiměřeně?

K této otázce se jako zástupce tvůrce trhu – market animátora - nemohu vyjadřovat. Byla by to výrazná kurzotvorná informace.

 

A co se týká zhodnocení, jaké očekáváte ve střednědobém časovém horizontu?

U akcií jsem zavázán mlčenlivostí ale např. u projektů Střešní burzy se návratnost projektů pohybuje v okolí 10 let a všechny stavby mají životnost 30 let. To myslím na základní propočet zhodnocení jistě stačí.

 

Uvažujete o navýšení emise? Případně o duálním listingu třeba v RM-systému?

Úvahy o navýšení emise vedou zejména majoritní vlastníci Photon Energy a je velice pravděpodobné, že si v průběhu roku 2009 půjdou na burzu pro další obnos na své projekty. Vše samozřejmě závisí na tržní situaci a na schopnosti projekty získávat. Duální listina zatím není na pořadu dne, i když mám pocit, že by tato emise RM-systému slušela.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688