Aukce  |  20.10.2008 17:48:46

SERIÁL: Jak si užít aukci

Je podzim, ten pravý čas pro nákup starožitností, protože nastává hlavní čas aukcí i veletrhů starožitností. Rozhodnete-li se, že nákup starožitnosti je pro vás to pravé, ať už se jedná o investici, o radost, sběratelství, nebo snad shánění dárku, musíte vyřešit i pár dalších otázek:

• Co koupíte – obraz, grafiku, porcelán, plastiku...?
• Kolik za to dáte – stojí to za tolik peněz a je to pravé?
• Kde to koupíte – bazar, starožitnosti, od sběratele či znalce, nebo na aukci

Přehled aukcí 2008 2009
IX X XI XII III V IX XI XI
1. Art Consulting Brno - Praha   5.              
Antikvariát Prošek     28.            
Antikvity Art Aukce   12. 9.            
Dolmen   19.
29.
29.            
Dorotheum 20. 19. 29.   14.        
Galerie Art Praha       7.          
Galerie Kodl     30.            
Meissner-Neumann 27.   8. 13. 28. 30. 26. 7. 12.
Papilio       6.          
Valentinum     9.            
Veletrh ANTIK   1.-4.              
Veletrh Antique     20.-24.            
Vltavín     8.
30.
           

Zatím všichni, se kterými jsem se setkala a kdo vlastnili nebo nakupovali starožitný nebo umělecký předmět, byli sběratelé a milovníci. Motiv investování nebo alespoň bezpečného a neztrátového uložení finančních prostředků byl pouze druhotný. Proto také proces zpětného zpeněžení byl spíše bolestným rozhodováním, čeho se z hýčkané a opečovávané sbírky vzdát.

Setkala jsem se také s názorem, jaká je to škoda a hrůza, když se po smrti sběratele pozůstalí sesypou na sbírku, kterou sběratel pracně a promyšleně shromažďoval celý život a roztrhají ji. Buď v pravém slova smyslu – při vyklízení a hledání těch „pravých pokladů“ nemusejí tušit, že to, na co se dívají, je ceněná drobná grafika, sbíraná exlibris, nebo že čajová souprava s neobvyklým dekorem je Art Deco - a proto vyhazují, rozdávají, pálí a ničí. Nebo je to sice nezajímá, ale sbírku berou jako skvělý zdroj hotovosti a rozprodávají ji. Tenhle způsob trhání sbírky sice vede k rozbití její celistvosti, smyslu, pro který ji sběratel léta budoval, ale jednotlivé kousky sbírky se alespoň v aukcích a antikvách většinou rozptýlí mezi ostatní poučené zájemce.

Pokud se rozhodnete, co koupíte (grafiku, malbu, stylové stolní stříbro; kterého autora) a máte finanční limit, který určuje, kolik chcete dát, pak aukce je pravděpodobně nejbezpečnější z cest získání starožitnosti, protože před samotným zakoupením máte zpravidla dostatek času se s předmětem svého zájmu seznámit, prohlédnout si ho osobně, zjistit jeho stav a také zjistit o něm a jeho kvalitě co nejvíce informací.

Důvod, proč konkrétní starožitnost chcete, je také pravděpodobně limitujícím pro sumu, kterou budete ochoten dát. Překvapivě je na aukci možné si za poměrně rozumné peníze pořídit předmět, jehož cena nebude po uplynutí času nižší, a při dobré volbě při případném prodeji i vydělat.

Stojí také za zmínku, že prodej starožitností v aukci je skvělou ukázkou formování ceny střetem nabídky a poptávky. Pokud například na dražbě má o stejnou věc zájem více dražitelů, pak cena šplhá vzhůru a věc se prodá, přestože se za podobnou cenu dá s trochou snahy koupit mimo aukční síně v obchodech s antikvitami. Pokud se zájemci neobjeví, pak se nemusí prodat ani předmět, jehož cena v obchodech běžně dosahuje výš. Důležité je tedy neztratit při samotné dražbě rozvahu a nepodlehnout emocím.

Jak probíhá aukce

Pojďme se tedy podívat, jak taková aukce tedy probíhá a co to tedy je. Aukce (dražba) je veřejný způsob prodeje, v tomto případě starožitností a uměleckých předmětů. Pokud se rozhodnete se dražby účastnit, zvolte aukci s termínem dostatečně vzdáleným, abyste měli čas nahlédnout do aukčního katalogu (bývají publikovány i přímo na internetu na stránkách aukční síně), prostudovat ho a případně porovnat cenu a ostatní informace s podobným předmětem jinde.

Navštivte předaukční výstavu, kde jsou vystaveny všechny dražené předměty. Můžete se zde definitivně přesvědčit, v jakém stavu skutečně je předmět, o který se zajímáte, můžete si jej prohlédnout skutečně zblízka, dokonce se ho dotýkat. To se vám v galerii nepoštěstí. Je zde také možnost si vytištěný katalog aukce vypůjčit nebo zakoupit. To sběratelé i obchodníci umění dělají, aby si udrželi přehled o cenách, za které se umění do dražby dává i za kolik se vydraží, a také samozřejmě – co se draží, co je k dispozici.

Pokud je peněžní částka, kterou chcete na aukci vydat, vyšší, je samozřejmě dobré si zjistit více o původu a pravosti předmětu, o který se zajímáte –u předmětů z drahého kovu bývá atest, u obrazů a grafiky je zase možné ptát se aukční síně po historii výtvarného díla, ujistit se o jeho původu, přivést si u větší vyvolávací částky před nebo v některých případech dokonce i po samotné aukci vlastního znalce. Nejste-li si absolutně jistý a sám se nepovažujete za znalce umění, vždy se zvláště u větších částek spoléhejte na nezávislého odborníka (případně raději na dva), vždyť o ceně a hodnotě díla rozhoduje nejen jméno autora, ale třeba i to, v kterém období jeho tvorby dílo vzniklo.

Průběh samotné aukce je regulován zákonem zákonem o veřejných dražbách č. 26/2000 Sb. a také aukčním řádem aukční síně, která aukci pořádá a který je obvykle otištěn v katalogu. Jak taková aukce probíhá nejlépe zjistíte, pokud se zúčastníte osobně. Je to zajímavé i pro toho, kdo sám nedraží. Každý, kdo se chce aukce účastnit, se musí dostavit včas před začátkem, aby se zaregistroval (za poplatek) a získal dražební číslo. Pravidelní účastníci aukcí se už nemusí prokazovat, v některých případech se i mohou s dražebníkem domluvit na pozdějším zaplacení vydraženého předmětu.

Samotná aukce může trvá více hodin, lidé odcházejí a přicházejí, je těžké udržet pozornost celou dobu. Proto je obvykle možné prostor, kde se draží, opustit a dát si třeba kávu – a sledovat třeba chvíli aukce z předsálí na monitorech. Hlavně neztraťte přehled, který předmět se právě draží a jak aukce probíhá.

Je ale také možné dražit bez osobní účasti v sále, tedy po telefonu (předem sdělíte aukční síni, o kterou položku v katalogu máte zájem a pracovník aukční síně vám v průběhu aukce zavolá, když se draží tato položka a vy přihazujete spolu s ostatními v sále jeho prostřednictvím) nebo se dražba účastnit prostřednictvím pevného limitu (předem sdělíte takovou částku, kterou jste ochoten za položku dát. Pokud v sále nikdo vaši nabídku nepřekoná nebo alespoň nedosáhne, je položka vaše - při dosažení stejné částky má totiž vždy přednost ten, kdo se aukce účastní přímo v sále). Konkrétní podmínky dražby po telefonu nebo limitem určuje aukční síň.

Úspěšně dražíme

Když jste si vybrali položku a její vyvolávací cena se vám jeví přiměřená, sledujte pozorně licitátora (vede dražbu a příklepem kladívka stvrzuje, že položka byla prodána). Ten vždy hlásí číslo i popis položky a příhozy ze sálu i z limitů a od telefonických účastníků dražby, takže můžete sledovat, kam až stoupá cena a jaký je asi o položku zájem. Výše příhozů se odvíjí od vyvolávací ceny předmětu - jak cena stoupá, stoupá i výše příhozů.

Někdo dá zájem o položku najevo od začátku a zdvihne dražební číslo okamžitě, jakmile položka přijde na řadu, někdo se zase přidá k těm, kteří položku draží, až když to vypadá, že zůstane poslední zájemce – možná je strategie, možná zvyk jednotlivých účastníků dražby. Může se poměrně rychle dražit položka za položkou, proto zvýšená pozornost a pevné nervy jsou základní výbavou účastníků aukcí.

Pokud jste byli úspěšní, zaplatíte ihned po skončení aukce (pokud jste se nedohodli předem jinak, zvláště u opravdu velkých částek) nejen v aukci dosaženou cenu, ale také aukční provizi ve výši obvykle 15-20 procent vydražené ceny a můžete si vydražené dílo včetně dokladu o jeho zaplacení odnést.

Právě teď

Právě teď je roční doba, kdy se koná nejvíce aukcí, naopak přes léto je klid a místo na aukci musíte nakupovat jinde, v kamenných obchodech aukčních domů či v galerii. Jsou i jiné cesty – nákup přes internet, dokonce na burzách... ale tady je možnost ověření pravosti a hodnoty velmi obtížné a naopak pravděpodobnost omylu výrazně větší.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.10.20235 tipů, jak si užít podzim Redakce (Bydlet.cz)
14.07.2023Jak si užít léto a zároveň zlepšit své zdraví Primulus Group (Primulus Group)
17.01.2023Jak si užít zimní měsíce v teple a pohodlí? Radek Stolář (Kurzy.cz)
25.03.2022Jaro je za dveřmi - inspirace jak si ho užít není nikdy dost Jitka Vondroušková (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688