Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Finanční služby  |  17.10.2008 16:01:20

SOUTĚŽ S XTB: Netradiční postupy znamenají i netradiční výsledky

Investiční soutěž XTB Brokers má po dvou týdnech trvání nečekané zvraty. Překvapivé jsou, podle Remigiusze Gorského, zástupce ředitele této společnosti, nejen aktuální výsledky soutěžících, ale i to, jak se k aktuálnímu vývoji na trzích jednotliví účastníci dokáží postavit.

 

Začneme tradičně - jak byste zhodnotili dva týdny trvání soutěže z pohledu zájmu uživatelů a jejich investičních rozhodnutí?

Investiční soutěž X-Trade Brokers CUP 2008 trvá už přes dva týdny. Zapojilo se do ní téměř čtyřicet tisíc lidí. Většina s nich - přes 70 % - pochází z Česka,  zbytek se Slovenska. Nejvíce účastníků je z Prahy a okolí, dále z Moravskoslezského kraje a Bratislavy. Většinu účastníků tvoří muži - přes osmdesát procent. Průměrný věk je dvaatřicet let. Tradičně už velké procento soutěžících tvoří lidé z malých městeček a vesnic, což potvrzuje, že internet dorazil už do všech koutů České republiky.

 

Na Slovensku většina účastníků pochází z velkých měst. V první desítce nejlepších investorů v dosavadním průběhu soutěže je průběžně šest Čechů a čtyři Slováci. Do 16.10  neohroženým vedoucím od začátku soutěže byl soutěžící ze Slovenska, který v období od prvního října do šestého října dokázal svůj počáteční kapitál zvětšit o neuvěřitelných 3700 %. Zajímavé je, že investoval výhradně do jednoho instrumentu - indexu brazilské burzy. Většinu jeho obchodů stanovily short transakce a obchodoval ve velkých objemech. V pátek 17. října došlo poprvé ke změně nejlepšího investora. Tentokrát se na první příčce usadil investor s Čech. Nejlepší hráči investují do burzovních indexů a také do vybraných komodit. Stejně tak investuje i momentálně nejlepší investor.

 

Nejvíce populární mezi účastníky soutěže jsou americké indexy a ropa. Prakticky polovinu všech obchodů v soutěži stanoví právě short obchody, což je neuvěřitelný nárůst ve srovnání s předchozími soutěžemi. Na druhou stranu právě současná krize na světových trzích umožňuje investorům využívat v širší míře obchodování spekulující na pokles kurzu jednotlivých instrumentů. Co se týká výsledků - musíme pamatovat, že směrodatným údajem není výsledek vyjádřený v penězích, ale procentuální zhodnoceni počátečního kapitálu. Slováci investují ve slovenských korunách a Češi v českých.

 

Ukazuje se podle vás (na základě nákupu investičních titulů), že "hrát" si s virtuálním majetkem je legrace, zatímco realita bývá často jiná?

Samozřejmě, že investování v soutěži je rozdílné, než na reálném účtu. Ten hlavní spočívá v psychice. V průběhu soutěže se lidé nebojí riskovat a obchodují opravdu velké objemy, které si těžko dokážu představit na reálném účtu. Myslím ale, že soutěž je velmi dobrou příležitostí vyzkoušet si obchodování s měnami, komoditami a burzovními indexy. A určitě trošku adrenalinu dodá perspektiva hlavní ceny, kterou je sportovní automobil Porsche Cayman. Výsledky, které dosahují nejlepší jsou mnohem lepší, než v průběhu soutěže v minulém roce. Pravdou ale je, že světová krize umožňuje účastníkům více obchodovat na short pozice a právě na nich většina z nich vydělává. Přes to, že v soutěži je už přes 100 finančních instrumentů, každý najde něco zajímavého pro sebe a podle svých zájmů.

 

Překvapili vás něčím soutěžící, ať už v ČR, nebo na Slovensku?

Tak překvapením jsou samozřejmě průběžné výsledky. Hodnota některých účtů v polovině soutěže překonala nejlepší výsledek z minulého roku. Jinak první tři dny soutěže nás dokonce lehce šokovaly, kdy jeden s investorů zhodnotil svůj kapitál o neuvěřitelných 3700 %. Ale na druhou stranu víme, že současně investorům velice nahrává krize na světových trzích a upřímně nějaké rekordní výsledky jsme očekávali. Velice dobře si vedou Slováci, kterých je v průběžné první desítce vždy tři až čtyři, což je s ohledem na počet účastníků velice dobrý výsledek. Tak dobré výsledky slovenských účastníků soutěže jsou pro nás trošku překvapením. A to právě proto, že kapitálový trh na Slovensku má perspektivu vývoje teprve před sebou a jeho znalost je minimální.

 

Když převedeme zájem lidí do zemí... kdo se podle vašich výsledků dokáže více "odvázat" - Češi, nebo Slováci?

Zdá se, že v tom momentálně žáden rozdíl není, právě kvůli tomu, že na trzích je velká volatilita a soutěžící mohou obchodovat jak long, tak i short pozice. Je vidět, že značné části investorů nechybí odvaha a dost riskují při svých transakcích. Je to znát na výsledcích, kde vidíme nečekaně velké výdělky, ale také dost velkých ztrátových obchodů.

 

A teď vážněji - vidí podle vás soutěžící světlo na konci tmy zřejmě nastávajících potíží nejen kapitálových trhů a dokáží tomu přizpůsobit svá rozhodnutí?

Co se týká soutěže, tak myslím, že většina těch úspěšných obchoduje intradenně (otevírají a uzavírají několik transakcí denně) a využívají právě té velké volatility na trzích. Jsou samozřejmě i tací, kteří obchodují v horizontu několika dnů nebo dokonce týdnů. Většina z nich obchoduje ale spíše komodity než měny, akcie nebo burzovní indexy. Kvůli krátké době trvání soutěže je velice těžko posoudit, zda účastníci soutěže investují s výhledem do budoucna. Je možné, že většina z nich příliš nevěří ve zlepšení na finančních trzích a stejně tak v zotavení světové ekonomiky. Právě proto asi většina z účastníků soutěže obchoduje na pokles většiny instrumentů.

 

Pokud bych se zeptal na tentýž názor, co by zástupce XTB, jaká by byla vaše odpověď?

Myslím, že dnes je velice obtížné odhadnout další vývoj na světových trzích. Samozřejmě rychlý zásah vlád a finančních institucí ohledně záchranného balíku je tím správným krokem, stejně tak i snižování úrokových sazeb. Otázkou ale je, zda to bude postačující. Momentálně výsledkem těchto zásahů je spíše velká volatilita na kapitálových trzích.

 

Je nějaké zobecňující poučení pro ostatní investory, kteří jsou k investičním hrám skeptičtí, ale... chtěli by znát nějaké závěry pro svá rozhodnutí?

Hlavním cílem soutěže je přiblížit lidem principy fungování mimoburzovních trhů a také seznámit veřejnost s elektronickou platformou prostřednictvím které je možné obchodovat na měnových nebo komoditních trzích. Takže tím hlavním cílem je edukace. Samozřejmě obchodování v rámci soutěže se liší od reálného obchodování, ale ten rozdíl spočívá výhradně v psychice, která je na druhou stranu očividně jedním ze základů úspěšného investování. Důležité je také to, že účast v soutěži není spojena s jakýmikoliv závazky, vždyť se jedná o virtuální peníze. Takže my bereme soutěž jako spojení edukace s dobrou zábavou.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688