Josef Trnka (TPS)
Investice  |  12.10.2008 20:14:57

Světová ekonomická krize naše vklady neohrozí.


Takové mínění má 75 % procent diváku Nedělní partie na Primě. Ke cti účastníků samotné besedy, Michala Haška a Pavla Severy, však lze připsat snad jen to, že si přestali hrát na nesmiřitelné soky, nýbrž si začali, jako správní dlouholetí kolegové téhož „podniku," v jejím průběhu veřejně tykat. Jinak ovšem úroveň debaty docela pokulhávala za , beztak nevalným, standardem. Platí to zejména o Severovi, který v úvodu obvinil socialisty z demagogie, nicméně v praxi se k ní často uchyloval. Klasicky v rámci tématu poplatků ve zdravotnictví postavil blaho pacientů (resp. solidaritu zdravých s nemocnými) na poplatcích, jakoby vůbec neexistovalo zdravotní pojištění.

Je vůbec zajímavé, že se v rámci obou nedělních popoledních pořadů neobjevilo na stole předvolební vyhlášení z tohoto týdne o masivním snížení cen medikamentů. Nic proti tomu, je to určitě správné a ze strany dramaturgů korektní, protože o průběžném zdražování se také nehovoří. Jestliže se již dlouho plíživě zvedají ceny Acylpirinu, Panadolu nebo Paralenu, tak lidé si již zvykli, ale třeba nedávné skokové zdražení Pyridoxinu z cca 17 na zhruba 45 za balení znamená, že tímto krokem dochází u bezpředpisového léku k obtížně zdůvodnitelnému automatickému vygenerování "předpisového poplatku." Bude se snad Pyridoxin nyní zlevňovat? A pokud si uvědomíme, že jestliže si nejeden z nás vystačí jen s takovými běžnými léky, tak jeho zdravotní pojištění (včetně 2/3 od zaměstnavatele) jde celé solidárně ve prospěch těch potřebnějších účastníků systému. Přitom si pan Severa jistě umí spočítat jakou hodnotu - ve srovnání s třicetikorunovými poplatky - má například pojištění vázané na jeho poslanecký plat.

Tragickou událost v Monarchu komentovali oba aktéři docela rezervovaně, což je třeba ocenit zejména u Severy, jakožto reprezentanta vládnoucí koalice. Méně chvály si již zaslouží Martin Bursík v Otázkách Václava Moravce, který sice pokáral premiéra za jeho politicky formulovanou kondolenci, ale následně tento smutný příběh využil k ohřívání vlastní polívčičky. Jeho diskusnímu partnerovi, Jiřímu Paroubkovi, potažmo ČSSD, vražda Kočky jr. zcela určitě neprospěje, přestože se bránil seč mohl a výskyt problematických vztahů v "malém" Česku se snažil relativizovat a bagatelizovat. 

Nejseriózněji působily na obou televizích diskuse k současné ekonomické situaci ve světě a reakcích české vlády a českých bank na ni, i když politické ambice ani zde nehrály druhořadou roli. Proto je třeba ocenit, že obě stanice daly příležitost k vystoupení expertům z oblasti exekutivy i bankovní sféry. Jak náměstek ministra financí Eduard Janota, tak i viceguvernér ČNB, Miroslav Singer, popisovali situaci velmi střízlivě a snažili se tlumit vznik případné paniky relativně optimistickými predikcemi.

                 Další komentáře a zajímavosti, třeba recepty v rubrice Papánízde


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688