Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  25.09.2008 11:46:48

ČNB ponechala sazby beze změn na 3,5%

  • Česká Národní banka dnes na svém zasedání ponechala klíčovou sazbu bez změny (3.50%). To bylo v souladu s našim i s tržním očekáváním. Hlasování bylo v poměru 4/2  pro ponechání stabilních sazeb. Dva členové hlasovali pro snížení sazeb o 25 bodů už nyní, E. Zamrazilová na zasedání nebyla).

  • Přesně v souladu s našimi předpoklady se centrální banka rozhodla s dalším  uvolňováním měnové politiky počkat kvůli vysoké nejistotě a volatilitě mnohých proměnných. Mezi nejvíce nejisté proměnné byl zařazen další (potenciálně nižší) vývoj regulovaných cen a cen potravin (dobrá sklizeň nejen zde ale i v některých dalších státech), zahraniční růst (riziko směrem dolů) a možné dopady vysoké inflace v letošním roce do mezd (odbory).
  • Koruna je dle guvernéra rizikem na obě strany (posílení i oslabení). Podle nás jsou stávající úrovně koruny stále celkem podstatným protiinflačním rizikem, koruna by měla být v současnosti nad 25 abychom se mohli vyjádřit o její neutralitě. Rovněž se domníváme, že ultra silná koruna z prvních 8 měsí tohoto roku bude inflaci v dalších měsících snižovat. Další posílení koruny by bylo možné, pokud by se dále vyostřila situace v zahraničí (např. neprosazení plánu na záchranu amerických bank) a došlo na statut koruny jakožto bezpečného přístavu. Naopak, snížení sazeb na příštím zasedání, které čekáme, bude koruně ubírat na síle. Do konce rok u  tak koruna dle nás dále oslabí zpět na 25, vidíme dokonce potenciál pro větší oslabení.
  • Rizika naplnění prognózy ČNB ze srpna (která zahrnuje pokles 3M PRIBORU k 3.20 do 1Q/09, pak stabilitu) jsou tak podle vyjádření bankovní rady mírně protiinflační. S tím souhlasíme – dodáváme, že předpoklady, na kterých je prognóza ČNB (i naše) postavená, jsou ve světle posledních dat z EMU spíše optimistické než pesimistické.
  • Našim hlavním scénářem tak zůstává pokles sazeb o 25 bodů v listopadu. Posléze, pokud se situace v zahraničí nezhorší a EMU poroste o zhruba procento v roce 2009, uvidíme stabilitu sazeb až do 3Q/2009. Pokud ale dojde k poklesu růstu v EMU k nule nebo dokonce propadne do záporného růstu, pak by sazby mohly klesnou o dalších 75-100 bodů (oproti současné hodnotě).

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688