Bez hran a hrotů

Living, 23.9.2008

Kuchyně je úsek častých nehod. Nejen opařenin a spálenin, ale i řezných a sečných ran. Zdejší úskalí nejsou vždy krvelačná. Úplně stačí, když mezi nimi „proplouváme“ s odřeninami a modřinami.

 

Mluvíme-li o maximální bezpečnosti v kuchyni, myslíme především na děti. Ty malé jsou neposedné a hravé, vždy, všude, kdykoli. Když povyrostou a jsou samá ruka samá noha, mají neovladatelnou motoriku. Ale nejde jen o děti. Úraz si způsobí i méně pohyblivý člen domácnosti, babička se šesti dioptriemi, spěchající manželka, roztržitý otec rodiny, který ani po dvaceti letech manželství neví, kde je otvírák na konzervy. A to všechno jsou situace, které nahrávají úrazům.

 

 

Místo nahoře

Většina kuchyňských linek má horní skříňky. Jen ty s otevřenými policemi zaručují, že nám otevřená dvířka neudělají bouli nebo šrám na čele. Proto už při volbě kuchyňského nábytku berme ohled na bezpečnost. Zvláště v malých kuchyních, kde není možný dostatečný odstup pro bezpečné otevírání horních skříněk, je ideální roleta. Funguje jednoduše a spolehlivě, jen nepatrně ubírá na jejich hloubce. Nastává však i situace, že kuchyně je sice prostorná dost, jen v určité zóně – například v blízkosti digestoře – není místo na plné otevření klasických pantových dvířek. V takovém případě se vedle hliníkové rolety doporučují dvířka lomená, která se otevírají jako harmonika. Potřebují  k otevření před sebou nikoli 60, ale 30 centimetrů.

 

Cesta plná modřin

Určitě někdo pečlivý spočítal, kolik metrů nachodíme při přípravě nedělního oběda, a z toho došel k výsledku, kolik kilometrů to vydá za celý život od jednoho konce kuchyňské linky k druhému. Navíc jde o hbitý pohyb, při kterém děláme zautomatizované pohyby. A přesně v takové situaci se zvyšuje riziko úrazů. Zvláště jestli pracujeme takzvaně „přes ruku“, to znamená, že kuchyně je sestavená neergonomicky a pohybově neekonomicky. A teď si vybavte, kolik na vás číhá na tomto frekventovaném úseku výstupků, rohů a výčnělků! Nechcete být věčný otloukánek? Sestavte si kuchyni maximálně účelně v duchu taylorismu, to znamená, aby všechno bylo v dosahu. Respektujme praváctví či leváctví toho, kdo vaří. Zbavte se nebezpečně vyčnívajících úchytek, pořiďte zakulacené místo ostrých rohů!

.

 

Více se dočtete v časopise Living Kuchyně 3/2008

 

Autor : Marie Krausová



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně