Barvy - Studené nemusí být chladné

Living, 18.9.2008

S koupelnou je asociována voda a s vodou modrá... Modrá barva je asi nejtypičtějším zástupcem studených barev, jejichž spektrum se pohybuje od fialové přes modrou a tyrkysovou až k zelené. Jak se tyto barvy projevují v koupelně?

 

Lidem se podle jejich individuálního vkusu líbí různé barvy a odstíny, přesto určité barvy vyvolávají shodné pocity ve všech. Je to dáno jednak fyzikální podstatou barev, jednak sdílenými kulturními zkušenostmi.

Barva je vlastně odražená část světelného spektra; povrchy předmětů odrážejí světlo různé vlnové délky a proto je lidské oko vnímá v různých barvách. Studené barvy mají kratší vlnovou délku než teplé a jsou tedy lidským okem nejsnáze vnímány. Proto působí spíše zklidňujícím a relaxačním dojmem. Ti z nás, pro které je koupelna oázou klidu a odpočinku, by měli volit její barevné ladění v chladnějších tónech, případně v kombinaci s neutrální bílou. Pro noční sovy, které se ráno potácejí v polovičním bezvědomí, by bylo vhodnější použít alespoň akcenty oranžové a žluté, které mají aktivizující účinek na lidský organismus.

 

Chladné barvy

Modrá a zelená jsou barvy přírody a vyvolávají v nás stejný dojem jako ona. Pocity klidu, harmonie, čistoty a uvolnění. A jaké jiné pocity by měl navodit pobyt v koupelně než právě tyto? Koupelna, v mnoha prospektech na moderní byty a domy nyní nazývaná lázeň, již dávno není jen místem pro nutnou očistu. Stal se z ní relaxační prostor, kde necháváme odplavit náš stres a únavu. Barvami se snažíme přivolat takovou atmosféru, aby iluze vnoření do chladivých vln oceánu nebo lesního jezera byla co nejdokonalejší.

Jestliže právě nemilujeme modrou a zelenou barvu a přesto chceme dosáhnout chladného působení barev, existuje řešení. Všechny barvy mají své teplejší a chladnější odstíny. Žlutá blížící se k zelené barvě, jako například citrónově žlutá, působí chladněji. Červená s velkou dávkou fialové je spíše studená barva.

Mezi studené barvy patří také modrozelená neboli tyrkysová a různé odstíny tyrkysové jsou v interiérovém designu trendem nedávné doby.

 

Styly a trendy

Koupelna se stále častěji stává přímou součástí ložnice. Její vybavení se barvami a materiály stále častěji blíží ostatním obytným místnostem.

Poslední trendy přinášejí kombinaci černé a bílé, neutrální odstíny šedé a hnědé a inspiraci historickými styly – barokem a rokokem. Přesto studené barvy nezůstávají stranou. Trendem, který setrvává na výsluní delší dobu, je inspirace přírodou. Nejen, že obklady a dlažby napodobují přírodní materiály, ale tyto materiály se přímo ve velké míře objevují v koupelně. Uplatňuje se zde míchání odstínů v přírodních tónech a kombinace různě strukturovaných povrchů. Jemné odstíny zelené barvy a květinové motivy se do tohoto stylu výborně hodí.

 

 

Více se dočtete v časopise Living Koupelna  3/2008.

 

Autor - Monika Smekalová



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna