Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Výběr zpráv  |  25.08.2008 11:15:58

Chtějí nám zbořit Masaryčku, prý máme málo nákupních center

S trochou nadsázky by se dalo říct, že investoři, a teď myslím ty, kteří si pravidelně kupují nějaké ty akcie na trzích, by si mohli mnout ruce. Po týdnech strádání totiž hned zkraje týdne oznámila některá česká média, že Praha plánuje likvidaci Masarykova nádraží a v nově uvolněném prostoru chtějí radní Prahy vystavět nové obchodně-administrativní centrum. Nehledě na dopravní přeložky a přesměrování vlaků na Hlavní nádraží. Takže příležitost pro developerské společnosti a možnost růstu pro jejich akcie. Jenže… věc má i svou druhou stránku.

 

Realitní developeři už po oznámení pražských radních, že hodlají zlikvidovat budovu Masarykova nádraží jistě „čují“ pořádný kšeft, zatímco většina diskutujících na webech k této zprávě si obrazně řečeno ťuká na čelo a ve všech pádech skloňuje aroganci, nadutost a hloupost mocipánů. Musím říct, že v tomhle případě jim (rozuměj diskutujícím) dost fandím. Škoda, že místo skleněných pekel, která se za několik málo let vyžijí a „vyobchodují“, nepřemýšlejí radní raději o tom, jak zlepšit dopravu v centru města, zlepšit kapacity linek a jak zkrátit cestu do práce pro lidi, kteří mají v centru Prahy kanceláře. Je to tak, bohužel většina z těch mocipánů, ať černých, bílých, modrých, červených, nebo zelených, přemýšlí nachlup stejně – totiž jak rychle zaplnit vlastní kasičku. Bez ohledu na výsledek. A to se pak hodí řeči o blahu obyvatel, nových možnostech nakupování a umístění administrativních budov.

 

Hlavní město si k účelu likvidace dokonce nechalo vypracovat speciální studii. Ta mimo jiné říká, že v prvních fázích přestavby mají být zbourány objekty v severní části Masarykova nádraží, tedy stavby podél ulice Na Florenci. Pak by mělo dojít k propojení ulic Na Florenci a Pernerova a zároveň spojení ulic Opletalova a Na Florenci. Ulice Opletalova bude vybíhat i do území dnešního kolejiště. Město počítá s tím, že by pak od hlavní budovy Masarykova nádraží proudila pěší zóna, na které se počítá i s výsadbou stromů.

 

Podél této široké ulice, kterou někteří architekti označují za náměstí, by mělo vzniknout nové administrativně-obchodní centrum. Zcela zastavěna by tak byla strana ulice Na Florenci. S výstavbou se počítá i ve spodní části ulice Hybernská. Tedy v návaznosti na budovu České pošty. A co víc, jak uvádí například online deník Aktuálně.cz, historické centrum Prahy by se mělo v místě kolejiště probíhajícího pod magistrálou propojit se Žižkovem a Karlínem. Autobusové nádraží Florenc zůstane zachováno.

 

Jenže, když si vzpomenete na argumenty pro zánik nádherné budovy nádraží Těšnov, které muselo v hlavním městě ustoupit stavbě automobilové Magistrály, určitě vám bude běhat mráz po zádech. Tehdy se také skloňovalo ve všech pádech dobro pro občany, perspektiva do budoucna a podobné bláboly. Dnes vidíme, že žádné budoucno na Magistrále není. A dobro pro občany? Jenže teď snad žijeme v jiné době, alespoň věřím .Aroganci a výdělkuchtivým mocipánům bychom měli jasně říct, kudy cesta vede a kudy už vlak nepojede. Tedy doufám, že ne tím tunelem pod zemí od Negrelliho viaduktu…

31.08. 22:26  zastavte všechno (Zbysek ze Zdisral)
31.08. 22:24  zastavte všechno (Zbysek ze Zdisral)
31.08. 08:16  Netřeba vážně brát... (Milan Kohout)
26.08. 15:44  zastavte všechno (ZiIvar fon nonstop z chudobinca)
26.08. 15:40  zastavte všechno (kohoutek)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688