X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  04.08.2008 09:23:01

Forex: Americká ekonomika pomáhá dolaru držet si své pozice

Přestože na americkém pracovním trhu již sedmým měsícem v řadě klesá počet pracovních míst, přestože roste nezaměstnanost a nálada mezi spotřebiteli je nejhorší od roku 1980, americká ekonomika si zatím neprochází recesí a daří se jí tak i nadále úspěšně zahánět katastrofické scénáře, které obklopovaly výhled do roku 2008 ještě začátkem tohoto roku. Americká ekonomika dokázala v 2Q růst anualizovaně o 1,9%, což sice byl výsledek o tři desetiny horší než původní odhady, přesto se ale jednalo o číslo, na které by si ještě v lednu vsadil jen málokdo. Trh práce v červenci sice přišel o 51 tis. míst (oček.: -75 tis.), žádných masivních otřesů se zatím ale nedočkal a zůstává tak nadále poměrně odolný. Oba dva ukazatele červencové výrobní aktivity (ISM a Chicago PMI), pak překvapily výsledky nad očekáváním, když se zatím drží nad hranicí kontrakce, a to především díky slabému dolaru, který pomáhá domácím firmám částečně nahrazovat výpadky domácí poptávky poptávkou ze zahraničí. Recese v tom pravém slova smyslu se tak zatím nedostavila a očekávání nyní směřují spíše k delšímu období líného růstu…ale přesto růstu.

To co tak nakonec minulý týden obchodníky vystrašilo možná nejvíce nebyl žádný z makroekonomických ukazatelů, ale spíše hospodářské výsledky automobilky General Motors, která v druhém čtvrtletí vykázala ohromující ztrátu dosahující 15,5 mld. dolarů, což rozvířilo obavy, že se největší americká automobilka dostává do vážných problémů a mohla by dokonce čelit nedostatku finančních prostředků. Důvodem katastrofálních ztrát je prudký pokles prodeje donedávna  mimořádně oblíbených vozů S.U.V., kterých se jen za posledních 12 měsíců prodalo o necelých 20% méně poté, co se cena benzínu v USA dostala nad čtyři dolary za galon. Prodeje automobilů v USA dramaticky klesají a automobilky se začínají dostávat do velkých problémů. Příklady firem jako je Caterpillar, IBM, Intel aj., které dokázaly překvapit lepšími než očekávanými výsledky, ale na druhou stranu dokazují, že stále existuje řada společností, které si i s takto nepříznivým prostředím zatím dokáže poradit a právě firmy kterým pomáhá export tak americký výrobní sektor zatím drží nad vodou.

Nadcházejících pět dnů přinese ze Spojených států několik silných market moverů, které budou mít potenciál výrazně promluvit do dění na FX a na ostatních trzích. Minulý týden byl pro dolar třetím v řadě, kdy se mu dařilo zpevňovat, což je dáno jak poměrně dobrými domácími fundamenty, tak zhoršujícím se výhledem nejen pro Británii a Japonsko, ale v posledních týdnech čím dále tím horším výhledem také pro země eurozóny. Těmi nejzajímavějšími fundamenty ze Spojených států budou tentokrát v pondělí zveřejněné výsledky červnové inflace ve výdajích na osobní spotřebu (PCE) a v úterý pak červencový ISM pro sektor služeb, společně s rozhodnutím Fedu o výši úrokových sazeb.

Jádrový PCE index, který vylučuje ceny potravin a energií a který je zároveň Fedem preferovaným ukazatelem inflace, by se měl v červnu  zvyšovat meziročně o 2,2% (předch.: 2,1%), což je dvě desetiny nad tzv. “komfortní zónou“ Bena Bernanka stanovenou mezi 1% až 2%. Právě poměrně tlumený vývoj tohoto indexu, který je v ostrém kontrastu s celkovou inflací rostoucí o 5%, je hlavním důvodem toho, proč si Fed prozatím může dovolit tolerovat inflační tlaky, které doposud nezačaly nijak dramaticky prosakovat do cen ostatního zboží a služeb. Jakýkoliv dramatičtější růst tohoto ukazatele pak může povzbudit spekulace na případný rychlejší růst úrokových sazeb, které by podle aktuálního vývoje futures na FF měly začít stoupat až v lednu příštího roku.

Červencový ISM by měl v úterý mírně růst, a to ze 48,2b. na 48,6b., přesto by se měl držet i druhým měsícem v pásmu kontrakce, a to zejména díky problematické situaci na trhu s bydlením a ve finančním sektoru. Tu hlavní pozornost si ale v úterý získá až ve večerních hodinách zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC), který bude rozhodovat o výši úrokových sazeb. Přestože se v minulých týdnech z FOMC ozývalo několik jestřábích hlasů (Stern, Plosser), sazby s největší pravděpodobností zůstanou podruhé v řadě beze změny. Situace v ekonomice a na finančních trzích zůstává velice napjatá a rizika spojená s vývojem hospodářství nadále převažují rizika spojená s inflací, i když  i na této frontě Fedu začíná docházet čas a dlouhodobější ponechání sazeb na takto nízkých úrovních by mohlo střednědobý horizont vystavit značnému riziku.

Dolar se minulý týden na páru s eurem dokázal dostat až pod hranici 1,56 EUR/USD, když se v průběhu pátečního obchodování dokonce krátce přiblížil ceně 1,55 EUR/USD. Díky minulému týdnu se tak americká měna propracovala do dolní poloviny konsolidačního pásma, které je shora omezené resistencí 1,6020 EUR/USD a ze spodu pak supportem 1,53 EUR/USD a i nadále má prostor k dalšímu zhodnocování. O tom, zdali se dolaru podaří zpevňovat ve čtvrtém týdnu v řadě pak budou rozhodovat nejen domácí ekonomická data, ale také vývoj situace na akciových trzích a ceny komodit, které si v červenci po dlouhých měsících růstu začaly procházet korekcí. V 8:00 se dolar na páru s eurem prodával na ceně 1,5585 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688