Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Výběr zpráv  |  21.07.2008 11:32:17

I čísla mohou poskytnout cenné rady

Slovensko teď prožívá časy euforie. Když člověk přijde na Slovensku do jakéhokoliv obchodu a chce zaplatit, objeví se mu cena nejen v místní měně, ale i v eurech. Takže má pocit, že sounáležitosti s těmi nejlepšími bylo učiněno za dost. A příznivci politického dění, zvláště ti, kteří jsou nakloněni současné vládě, musí jásat o to víc. Proč? Poslední průzkumy voličské přízně ze Slovenska totiž říkají, že kdyby se nyní konaly parlamentní volby, vyhrála by strana premiéra Roberta Fica tak, že by sama získala v Národní radě nadpoloviční většinu.

 

V tomto okamžiku si neodpustím pichlavou poznámku. O takovém výsledku musí čeští socialisté, spřízněná strana slovenského SMERu, jen snít. Ale vážně – mohou čísla vypovídající o tom, že Slováci by si přáli opravdu vládu jedné strany, nějak varovat tamní politiky? Jiří Štefek, politolog a projektový manažer deníku E15 k problematice napsal: Příčinou tohoto stavu není absolutní šikovnost Ficova týmu, vždyť si uvědomme, že většina reforem, kvůli kterým dnes Slovensko „jede“ na úspěšné ekonomické vlně, spustila a uskutečnila nyní opoziční strana SDKÚ-DS Mikuláše Dzurindy. Je to tedy proto, že místní opozice je rozhádaná a totálně nejednotná.

 

A z toho by se měli nejen čeští socialisté poučit. Budou-li se místo věcných argumentů o směrování země a řešení jednotlivých problémů hádat, osočovat a častovat se vulgarismy, je možné, že výsledek bude stejný. Jak dodává Jiří Štefek: Pravdou totiž zůstává, že v každé standardní demokracii by měla mít vláda silnou demokratickou opozici, sešikovanou a připravenou převzít moc. Nedivme se proto průzkumům. Na Slovensku nyní žádná taková opozice vlastně neexistuje. Na druhou stranu, když vládní strana, či strany, svou politikou a komunikačními schopnostmi tzv. „vytře“ většinu potřebných trumfů opozici z ruky, boj se může kvalitativně jen zlepšit. Záleží ovšem vždy na lidech. Pokud je scéna obsazena amatéry a sprosťáky, ať už v jednom, nebo druhém táboru, hra kvalitní nebude nikdy. A to je možná vzkaz slovenské opozici. Dokud se nezlepšíte, my vám hlas nedáme. Jak poučné, že?

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688