Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Alternativní investice  |  10.07.2008 14:19:54

Behaviorální finance (1. díl) – Úvod do problematiky: Nedostatky tradiční finanční teorie

Server Kurzy.cz připravil ve spolupráci s analytikem společnosti XTB Brokers Michalem Stupavským sérii rozhovorů ohledně Behaviorálních financí. První díl věnujeme nedostatkům tradiční finanční teorie, druhý pak bude o historii behaviorálních financí a nejvýznamnějších představitelech tohoto směru.

 

Tradiční, neboli standardní finanční teorie byla až donedávna založena na následujících hlavních paradigmatech: (i) alokace aktiv a portfolií založená na očekávaném výnosu a riziku, (ii) modely oceňování aktiv jako CAPM založené na riziku, (iii) oceňování opcí a (iv) Miller-Modiglianiho teorém a jejich teorie financí podniku. Všechny tyto principy byly odvozeny z racionality investora. Přestože tyto přístupy přinesly do studia financí doslova revoluci a matematickou rigorozitu, nebyly a nejsou tyto teorie a modely často schopné zcela nebo ani zčásti vysvětlit reálné procesy ve finančním světě.

 

Jaké jsou podle vás nedostatky této tradiční finanční teorie?

Zdá se, že tradiční finance hrají omezenou roli v chápání otázek jako (i) proč individuální investoři investují, (ii) proč dosahují takových výnosů, jakých dosahují, (iii) jak vybírají a sestavují svá investiční portfolia či (iv) proč nejsou výnosy jednotlivých aktiv determinovány pouze standardní mírou rizika (směrodatná odchylka výnosů či beta). Na poli financí podniku také existuje spousta témat, které není tradiční finanční teorie schopna zcela vysvětlit. Jmenujme například otázky jako fúze a akvizice (M&As), kapitálová struktura či dividendová politika. Subrahmanyam uvádí, že se tradiční finanční teorie nezdají být silně podpořeny empirickými daty.

 

Má problém nějaké řešení?

Ano, na scéně zejména od 80. let začínají vystupovat proponenti tzv. behaviorálních financí (behavioral finance), kteří přicházejí s novými koncepty a nápady. Jejich myšlenky jsou založeny na moderním psychologickém výzkumu a ve své podstatě se od tradiční finanční teorie významně liší.

Výstižnou definici behaviorálních financí uvádí Sewell: „Behaviorální finance jsou studiem vlivů psychologie na chování účastníků finančního světa a následných efektů na finanční trhy. Behaviorální finance pomáhají vysvětlit proč a jak mohou být trhy neefektivní.“

 

V čem jsou behaviorální finance prospěšné?

Zastánci behaviorálních financí argumentují, že několik psychologických fenoménů prostupuje celým finančním světem. Hersch Shefrin rozložil tyto fenomény do třech základních témat. Předně jde o Heuristické předsudky, dále pak o rámcové závislosti a v neposlední řadě o neefektivní trhy.

 

Vysvětlete prosím definici Heuristických předsudků…

Dopouští se praktici chyb, protože spoléhají na tradiční pravidla a koncepty? Behaviorální finance říkají, že ano, tradiční finance říkají, že ne. Behaviorální finance připouští, že praktici využívají tradiční pravidla a koncepty nazývané heuristika při zpracovávání dat a informací. Jedním z příkladů těchto zvyklostí například je: „Minulá výkonnost je nejlepším predikátorem budoucí výkonnosti, proto investujte do podílového fondu s nejlepší výkonností za posledních pět let.“ Tradiční pravidla a koncepty jsou většinou nedokonalé. Praktici proto mají zkreslené, zaujaté a nepřesné mínění a názory, které je činí náchylnými k činění chyb. Shefrin označuje toto první téma jako heuristické předsudky (heuristic-driven bias).

 

Oblíbené jsou definice, jakou tedy má tento fenomén definici?

Internetová encyklopedie Wikipedie vysvětluje tento pojem takto: Heuristika (heuristics) je pojem pocházející z řečtiny (eúrískó, česky sledovat, hledat něco, snažit se nalézt) a znamenající v přeneseném smyslu „umění objevovat“. Je to metoda, pomocí které se řeší problémy neobvyklým způsobem. Využívá se především jako technika, při které se často velice rychle najde velké množství řešení, z nichž je vybráno to nejlepší možné. Heuristika jsou „hrubé odhady“, převážně na základě zkušeností, případně intuitivní domněnky nebo, jednoduše řečeno, také prosté „použití rozumu“. V mnoha odborných termínech se heuristika vysvětluje jako použití lehce dostupné strategie, třebaže volně aplikovatelné, nebo znalosti pro řešení problémů a následnou kontrolu lidskými bytostmi nebo stroji. Na rozdíl od behaviorálních financí tradiční finance předpokládají, že když praktici zpracovávají data a informace, využívají statistické a matematické nástroje vhodně, náležitě a správně, ve zkratce racionálně.

 

A co Rámcové závislosti?

Ovlivňuje praktiky forma stejně jako podstata? Formou mají zastánci behaviorálních financí na mysli popis nebo rámec rozhodovacího problému. Behaviorální finance předpokládají, že vedle objektivního uvažování je vnímání rizika a výnosů mezi praktiky významně ovlivněno tím, jak jsou rozhodovací problémy formulovány. Shefrin označuje toto druhé téma jako rámcová závislost (frame dependence). Na rozdíl od behaviorálních financí tradiční finance předpokládají rámcovou nezávislost, což znamená, že praktici pohlížejí na všechna rozhodnutí přes transparentní a objektivní „brýle“ rizika a výnosu.

 

Posledním fenoménem jsou Neefektivní trhy…

Ovlivňují chyby a rámcové rozhodování ceny utvářené na trhu? Behaviorální finance předpokládají, že heuristické předsudky a rámcové efekty způsobují, že se tržní ceny odchylují od fundamentálních hodnot. Shefrin označuje toto třetí téma jako neefektivní trhy (inefficient markets). Na rozdíl od behaviorálních financí tradiční finance předpokládají, že jsou trhy efektivní. Efektivnost znamená, že se tržní cena každého cenného papíru shoduje s fundamentální hodnotou, i když někteří praktici trpí heuristickými předsudky nebo rámcovou závislostí. Zastánci tradičních financí akceptují minoritní porušení bezchybných názorů či rámcové nezávislosti, nicméně argumentují, že se chyby na úrovni celého trhu navzájem vyruší. Například chyba investorů, kteří jsou příliš optimističtí, se vyruší chybami investorů, kteří jsou příliš pesimističtí. Trh se tak ocitne na správné úrovni.

 

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688