Finance (iDNES.cz)
Hypotéky  |  19.05.2008 14:51:43

Na úrocích z hypotéky lze ušetřit pomocí speciální investiční hypotéky

Hypoteční banka ve spolupráci s investiční společností Conseq vytvořily na českém trhu nový produkt - Investiční hypotéku. Jedná se o kombinaci hypotéky a podílových fondů. V čem se liší od jiných kombinací a komu se hypotéka v kombinaci vyplatí?
 
Proč kombinace hypotéky s investicí?
Získáte-li hypotéky
u banky, musíte začít platit úroky a splácet jistinu. Bance tak průběžně vracíte část půjčených peněz v rámci anuitní splátky. Máte tak půjčeno stále  méně, přestože hodnota zastavené nemovitosti roste. Pro většinu lidí je to dobrá zpráva - dluží méně.

Ovšem  úrokové sazby hypoték, přestože rostou, jsou stále poměrně nízké. Připočteme-li inflaci, jsou v letošním roce zatím dokonce záporné (inflace je vyšší než úrokové sazby z hypotéky). A podíváme-li se na dlouhodobé zhodnocení na akciových trzích, výhodnost se ještě více převáží na stranu nesplácení hypotéky.

Dlouhodobá výkonnost akciových trhů se pohybuje kolem 8 % ročně. Úrokové sazby hypoték se přitom pohybují kolem 5 %. Ano, růst na kapitálových trzích není stabilní a často dochází i k propadům. V dlouhém horizontu  při vhodném složení portfolia, které zajišťují např. podílové  fondy, je ale pravděpodobné, že kýženého růstu trhy dosáhnou.

Zdá se tedy jednoznačné, že se vyplatí hypotéku spíše nesplácet a půjčené peníze investovat. A to umožňuje kombinace hypotéky s investicí. Bance zaplatíte pouze úroky a peníze, kterými byste spláceli jistinu, budete vkládat na investiční účet, kde se budou zhodnocovat (v průměru) více, než jaké za ně zaplatíte úroky.

Pro koho je kombinace vhodná?
Kombinace hypotéky s investicí není ale zdaleka pro každého. Aby vám banka kombinaci vůbec umožnila, musíte být schopni platit mnohem více než při klasické hypotéce - jednak platíte úroky, které se nesnižují (neboť je stále stejná výše půjčených peněz; u klasické hypotéky se úroky počítají ze snižujícího se dluhu), jednak musíte pravidelně investovat, na což banka také dohlíží.

Kombinovaný produkt se tak hodí spíše pro bonitnější  klienty. Ani to ale nestačí. Klient by měl mít také alespoň základní zkušenosti s investováním. U dynamických fondů jsou běžné propady i v řádu desítek procent v průběhu několika dní a s tím by měl klient počítat a být na to připraven. Investovat do konzervativních fondů se nevyplatí, protože jejich výnosy jsou nižší než úrokové sazby hypotéky.

Investiční hypotéka
Investiční hypotéka je první hypotékou kombinovanou s podílovými fondy v České republice. Uvedla ji na trh Hypoteční banka ve spolupráci s investiční společností Conseq a na její přípravě se podílela finančně poradenská společnost Broker Consulting.

"O vývoj tohoto produktu, který posunuje hranice finančního trhu opět o kus blíže našim klientům, jsme usilovali dva roky,“ uvedl Jan Lener, ředitel pro komunikaci a PR společnosti Broker Consulting, která hypotéku zařadila do svého programu Evropský penzijní plán Plus pod názvem Hypoinvest.

V rámci Investiční hypotéky lze investovat do fondů Conseq s tzv. realokačním programem Horizont Invest. V nabídce je dynamické, vyvážené a konzervativní portfolio. U všech programů dochází k postupné změně více dynamického portfolia, které je rizikovější, ale přináší vyšší výnos, na konzervativnější, které je méně rizikové, ale jeho výnosy jsou nižší. Klient tak má jistotu, že v době splatnosti hypotéky nedojde k hlubokému propadu hodnoty jeho investice.

Hypotéku lze čerpat ve výši od 500 tis. . Horní hranice je stanovena 85 % odhadní ceny zastavené nemovitosti. Klient musí pravidelně spořit tolik, aby za předpokladu 3% ročního zhodnocení dosáhla hodnota investice v době splatnosti 125 % jistiny hypotéky. To samozřejmě neznamená, že výnos nemůže být vyšší. Banka se tím jistí, že i v případě negativního vývoje bude mít klient na splacení hypotéky.

Hypotéku lze sjednat se splatností od 5 let do 40 let u hypotéky do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti a do 30 let u hypotéky vyšší.

(Zdroj: Hypoindex.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688