Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  14.05.2008 13:44:36

Sněmovna schválila nižší silniční daň pro nové vozy

Poslanecká sněmovna minulý týden schválila vládní novelu zákona o silniční dani, která by měla přimět podnikatele k nákupu novějších automobilů s nižšími emisemi. Poslanci dále přijali novelu stavebního zákona, která má umožnit výstavbu v částech obce s nezpracovaným územním plánem. Zásadních změn se zřejmě dočká také český kapitálový trh poté, co dolní komora souhlasila se zákonem, který upravuje podnikání v tomto oboru.

Novela zákona o silniční dani mění výpočet slevy ze základní sazby daně tak, že nově bude záviset na stáří vozu, a nikoli na emisní třídě Euro. Zároveň zavádí zdanění pro automobily již od 3,5 tuny. Silniční daň se netýká všech motoristů, ale odvádí se s určitými výjimkami za všechna vozidla určená k podnikání.

Novela také osvobozuje od daně nákladní auta do 12 tun, která jezdí na pohon šetrný k životnímu prostředí. Jde o auta na elektrický pohon, na hybridní pohon, zkapalněný ropný plyn (LPG), stlačený zemní plyn (CNG) nebo mohou spalovat směs benzinu a etanolu označenou jako E85. Sněmovna odmítla návrh na zrušení této výjimky, proti níž se postavil daňový expert ODS Michal Doktor.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) uvedl, že návrh má v tuto chvíli velmi problematickou logiku. V Česku jsou sice podle něj homologována některá vozidla, která mohou na toto palivo jezdit, není zde ale jediná čerpací stanice, kde by se prodávalo. "Z 'ekologických' důvodů jsme osvobodili některá vozidla od silniční daně, která z technických důvodů budou samozřejmě jezdit na fosilní paliva. A budou tedy ovzduší zatěžovat úplně stejně jako ostatní vozidla, ale budou z ekologických důvodů osvobozena od silniční daně," zdůraznil.

Umístit stavbu v nezastavěné části obce, která nemá zpracovaný územní plán, má umožnit schválená novela stavebního zákona. Podle dosud platné normy to zatím nejde. Poslanci dnes přehlasovali Senát, kterému vadilo, že předloha vyjmenovává, jaké stavby je možné v těchto místech stavět.

Problém se týká asi 2800 obcí, které většinou nemají víc než 1000 obyvatel. Až do roku 2015 bude možné podle přijatého přechodného ustanovení v těchto místech za určitých podmínek stavět například stavby pro bydlení nebo stavby občanské vybavenosti. Povoleny budou také zemědělské stavby pro trvalé bydlení s nejvýše třemi samostatnými byty. Poté, co se sněmovna přiklonila k původní verzi, půjde novela k podpisu prezidentovi.

Novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu do českého právního řádu přejímá evropskou směrnici o trzích finančních nástrojů MiFID. Zlepšuje mimo jiné postavení drobného klienta na kapitálovém trhu a přináší konec monopolu národních burz na obchodování s akciemi. Česko mělo směrnici přijmout do 31. ledna loňského roku a kvůli zpoždění už muselo čelit žalobě Evropské komise. Vláda návrh schválila letos v lednu. Novela nyní zamíří do Senátu, pokud ten ji schválí, dostane ji k podpisu prezident.

Závěrečným čtením dnes úspěšně prošla novela zákona o rostlinolékařské péči, která upravuje podmínky uvádění takzvaných souběžných přípravků pro ochranu rostlin na český trh. Působení institucí zaměstnaneckého penzijního pojištění z Islandu, Lichtenštejnska a Norska má umožnit další novela, která vychází ze směrnice EU a kterou dnes schválila Poslanecká sněmovna.

Zdroj: Verlag Dashöfer

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688