Josef Trnka (TPS)
Investice  |  27.04.2008 18:22:16

Kalousek se omluvil, Sobotka ne



Dnešní OVM svedly v první hodině k zajímavé debatě ministra financí Kalouska a jeho předchůdce Sobotku nad třemi zásadními tématy. Jednak šlo o majetkové vyrovnání s církvemi v situaci, kdy se přistupuje k restrikci sociálních dávek, nejsou peníze na platy učitelů a vůbec se hledají další ekonomické zdroje, jednak se jednalo o sazbách v daňové, potažmo sociální oblasti (v další hodině i zdravotnictví) a na programu nechyběl již téměř folklórní krok sociální demokracie - na příští týden připravovaný další pokus o vyslovení nedůvěry vládě. Obecně lze k avizované zajímavosti konstatovat, že na straně ministra Kalouska se projevila jeho politická zkušenost, zatímco Bohuslav Sobotka se vyjadřoval jednodušeji a srozumitelněji. Úřadující ministr financí šel dokonce tak daleko, že se omluvil za účast na praktikách fiskální politiky svého předchůdce.
V daném kontextu se nicméně nejracionálněji projevil vstupující ekonom Aleš Michl, který plédoval pro zjednodušení daňového systému jako takového, zatímco parametrické změny označil za více méně druhotné. Diskuse se v tomto směru vedla například o uvažovaném snížení sazby sociálního pojištění, resp. o jeho výši. Jde o návrh, který je samozřejmě v kontradikci s neustále zdůrazňovanou hrozbou blížícího se deficitu důchodového účtu, vůbec nikdo z přítomných si však nevšimnul i dalšího dopadu, kterým je snížení účasti především na straně zaměstnavatelů, jejichž podíl na pojištění je vyšší než zaměstnanců. Jestliže se oba diskutéři na něčem shodli, tak to bylo sloučení výběru daní a pojistného, což by přineslo výrazné snížení administrativních nákladů. Je zajímavé, že tato idea byla na tomto webu prezentována poprvé již před pěknou řádkou let a opakovaně se k ní vracíme. 
To ostatně platí i o alternativě vyvedení nemocenského pojištění ze sociálního systému, což souvisí i s anketní otázkou, položenou v Nedělní partii na Primě v rámci diskuse Pavla Béma a Milana Urbana, která zněla: "Budou teď lidé zase více simulovat a zneužívat nemocenskou?" Sama takto položená otázka má dvě vady. Odhlédneme-li od oblíbeného omylu, kdy se zaměňuje správné označení nemocenské za "nemocenskou," tak jde o typicky sugestivní, ne-li kapciozní dotaz, kdy se simulace a zneužívání automaticky předpokládá na straně "pacientů," ačkoli bez "spoluúčasti" lékařů by to nešlo. V praxi totiž výrok lékaře spouští celý mechanismus čerpání finančních prostředků z kapitoly ministerstva práce a sociálních věcí a nikoli ze sféry zdravotnictví, jak by se dalo přepokládat. V zájmu komplexnosti dodejme, že na uvedenou otázku své ano vyjádřilo 64 % aktivně reagujících diváků.
K praktickému řešení nálezu Ústavního soudu je třeba připomenout, což rovněž v debatě zaznělo, že první krok k redukci výše nemocenského v prvních třech dnech učinili již socialisté. Jestliže nyní  vláda přistoupí na jeho vyplácení v hodnotě pěti procentních bodů, tak to bude sice výsměch nálezu ÚS, ale zároveň v intencích již dříve nastoupené cesty, proti které tehdejší opozice u ÚS ostatně nic nenamítala.


                 Další (rozšířené) informace a zajímavosti  zde, třeba jak vypadá studio publicistického pořadu "Máte slovo"

     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688