Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  22.04.2008 11:24:36

Za poplatky platí tříčlenná rodina více než 10,5 tisíc ročně

Každý občan v České republice zaplatí na různých poplatcích průměrně 4 646 za rok. Tuto skutečnost zjistil portál www.mojepoplatky.cz, který pomocí nové kalkulačky poplatků zjišťuje výši a strukturu poplatků, které občané platí. Domácnosti jako celek pak poplatky zatěžují ještě více. Průměrná tříčlenná domácnost zaplatí dle průzkumu portálu na poplatcích celkem 10 687 za rok, tedy 890 měsíčně. Průměrný čistý měsíční příjem tazatelů pak činí 22 282 .

 

Z výsledků je jasně vidět, že poplatky jsou výraznou položkou, která zatěžuje naše rozpočty. V mnoha případech je zátěž poplatků vyšší než zátěž daňová, především u nízkopříjmových skupin obyvatel. Průzkum zahrnul celkem 45 979 občanů a 16 902 domácností.

 

Struktura kalkulačky umožňuje nejen zjistit průměrnou výši poplatků na obyvatele, ale také na domácnost, stejně jako hodnoty u různých druhů poplatků. Na poplatcích státu (správní, soudní poplatky atd.) zaplatí rodina v průměru 5 425 ročně. K tomu je třeba přičíst 798 za poplatky ve zdravotnictví a 4 464 za poplatky za bankovní služby.

 

Zajímavé statistické údaje

 

Rodina se 3 členy

Rodina se 3 členy a nejvyšší poplatkovou zátěží zaplatí za rok na poplatcích 44 540 ročně. To představuje 3 711 měsíčně. Příjem celé rodiny je 55 000 – 60 000 měsíčně. Na poplatcích státu a obci zaplatí tato rodina 33 310 , na poplatcích ve zdravotnictví pak 1 380 a za bankovní poplatky 9 850 . Na poplatcích tedy rodina zaplatí cca 7% svých příjmů. Mezi nejvyšší poplatky, které musela rodina zaplatit byl soudní poplatek 4 200 , založení 5 živností 5000 , dálniční známka na 3 automobily 3000 , 2 psi – 3000 , poplatek za smlouvu o úvěru 5 000 apod..

 

Rodina s nejvyššími poplatky

Rodina s 5 členy s nejvyšší poplatkovou zátěží zaplatila na poplatcích dle kalkulačky na stránkách www.mojepoplatky.cz celkem 49 890 . To představuje 4 157 za měsíc.

 

Rodina s nejvyšším poměrem

Rodina má měsíční příjem 12 – 15 000 a 4 členy. Na poplatcích tato rodina zaplatila 25 600 . To představuje 2 133 měsíčně. Nejvíc zaplatila překvapivě na bankovních poplatcích, protože si brala spotřebitelský úvěr s poplatkem. Bankovní poplatky tak rodinu stály 13 000 , dále poplatky státu a obci, na kterých zaplatila rodina 10 290 a poplatky ve zdravotnictví 2 310 .  Rodina tak na poplatcích zaplatila až 18% svého příjmu.

 

Rodiny s nejnižšími poplatky

Jsou rodiny, které dle kalkulátoru zaplatily jen několik stovek ročně. Lidé se tak snaží vyhýbat i poplatkům, které jsou jinak povinné. Například vyplňují čestná prohlášení o tom, že nevlastní televizor ani rozhlasový přijímač. K lékařům raději nechodí a léky si berou zásadně bez předpisu. Stejně tak se snaží občané vyhýbat i povinným platbám za odvoz odpadu, nenahlašují například vlastnictví psů apod..

 

Nejčetnějším poplatkem je poplatek za televizní vysílání

Důvodem je zákonná povinnost tento poplatek platit. Zatímco u jiných poplatků je často na vůli občana, zda zmíněnou službu, za kterou poplatek platí, využije či ne. U poplatku za televizi je zajímavé, že jej podle průzkumu platí až o třetinu lidí více než poplatek za rozhlas.

 

Dalším poplatkem, který zatížil výrazněji rodinné rozpočty byl poplatek za dálniční známku. Při přepočítání na všechny občany ČR vychází, že se u nás za rok na správních poplatcích a poplatcích obci zaplatí částka ve výši více než 20 miliard korun!

 

Poplatky ve zdravotnictví

Poměrně nízká částka za zdravotní poplatky je způsobena tím, že průměr zvyšují občané v důchodovém věku, kteří se průzkumu zúčastnili v menším množství než je jejich podíl na celkové populaci. Přesto i při převedení uvedených částek na všechny obyvatele České republiky vychází, že na zdravotních poplatcích zaplatíme celkově  3 miliardy a 300 milionů korun. Pokud by se zahrnul rozhodující vliv lidí v důchodovém věku, kteří platí zdravotní poplatky nejvíce, pak bychom zjistili, že se dostáváme do souladu s odhadem ministerstva zdravotnictví, které předpovědělo výběr poplatků ve zdravotnictví za tento rok ve výši 4 miliardy .

 

Zajímavé příběhy našich čtenářů

Nejzajímavějším tématem současné doby jsou bezesporu poplatky ve zdravotnictví, na které lidi nejvíce reagují a nejvíc o nich diskutují.

Poplatek za recept platíme soukromým, ziskovým podnikům! Proč?

http://www.mojepoplatky.cz/poplatek-za-recept-platime-soukromym-ziskovym-podnikum-proc-273.html

Neplaťte zbytečně poplatky za psa http://www.mojepoplatky.cz/neplatte-zbytecne-poplatky-za-psa-116.html  

Sprostota úřednice překonala meze. Zůstala jsem s dítětem bez prostředků

http://www.mojepoplatky.cz/sprostota-urednice-prekonala-meze-zustala-jsem-s-ditetem-bez-prostreku-265.html

I přes rostoucí TV poplatky přináší televize stále horší sváteční program!

http://www.mojepoplatky.cz/i-pres-rostouci-tv-poplatky-prinasi-televize-stale-horsi-svatecni-program-103.html

Odpad musíte vytvářet povinně!

http://www.mojepoplatky.cz/odpad-musite-vytvaret-povinne-246.html

Exekutor nic nevymohl, i přesto chtěl poplatek

http://www.mojepoplatky.cz/exekutor-nic-nevymohl-i-presto-chtel-poplatek-190.html

 

(Autor: Patrik Nacher, provozovatel serveru Bankovnipoplatky.com)

 


Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688