Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Finance  |  31.03.2008 15:59:12

Nikdy nepodepisujte na první schůzce žádnou smlouvu

V investorském světě se hodně mluví o číslech, výnosech, rizicích. Kurzy.cz připravili mini sérii článků o tom, jak čelit těm nejpalčivějším rizikům ve světě investic a kapitálu. Dnes začneme tím, že s Michalem Stupavským ze společnosti XTB CR rozebereme to, zda opravdu existuje nějaký návod na to, jak se při výběru investičního poradce nespálit.

 

Na začátek tradiční otázka: Jaké je doporučení drobnému investorovi, který si již rozhodl, že začne investovat, ale zatím nemá s investováním žádné zkušenosti?

Nejdůležitějším rozhodnutím je jednoznačně volba kvalitního investičního poradce, či privátního bankéře.

 

Dobře, jak se ale dá takový kvalitní finanční poradce, nebo privátní bankéř poznat?

Volba se dá učinit na základě dvou kritérií. Prvním z nich je jméno, pověst a reputace společnosti, kterou daná osoba zastupuje. Druhým kritériem je doporučení přátel a známých. Pokud jsou s určitým konkrétním člověkem spokojeni, jistě vám na svého poradce rádi kontakt poskytnout.

 

Předpokládejme, že naši přátelé žádné zkušenosti s finančními poradci nemají, nebo jejich zkušenosti nejsou dobré. Jak bychom měli dále postupovat?

Na českém trhu existuje nespočet možností. Úroveň poskytovaných služeb často záleží na jejich ceně. Drobný investor s malým počátečním kapitálem bude pravděpodobně muset využít služeb nějakého nezávislého finančního poradce. Pokud je objem investorova kapitálu větší, může si domluvit schůzku s privátním bankéřem některé z českých bank.

 

Zkušenosti mnoha klientů s nezávislými investičními poradci nejsou právě dobré. Jak vybrat kvalitního finančního poradce, pokud mi výše mého kapitálu nedovoluje spolupráci s privátním bankéřem? Existuje vůbec nějaký návod pro to, jak nenaletět nečestnému člověku?

Nepoctivý člověk se nepozná snadno. Finanční poradci mají často velké zkušenosti a jistě má každý z nich nějaký svůj speciální trik, jak klienta nalákat. Hlavním pravidlem jednoznačně je nepodepisovat jakoukoliv smlouvu při první schůzce. Na začátku bychom se měli finančního poradce zeptat na několik základních skutečností: délku praxe, počet klientů, se kterými již uzavřel smlouvu o nějakém finančním produktu a vzdělání. Můžeme doporučit vyžádat si od finančního poradce nějaký oficiální dokument, na kterém budou tyto informace uvedeny. Čestné slovo je dnes mezi mnoha finančními poradci pouhou frází. Po těchto základních faktech je vhodné se zeptat na něco, co se týká aktuálního dění na finančních trzích. Den před schůzkou se třeba podívat na Internet, co se na trzích děje a pak se na to finančního poradce zeptat. Pokud nemá finanční poradce o aktuálním finančním dění doslova ani páru, je zřejmé, že nebude schopen odborně a kvalitně poradit.

 

A co pak faktická spolupráce, jak by měla ideálně probíhat?

Už jsem zmínil, že by se v žádném případě smlouvy neměli podepisovat na první schůzce. Kvalitní finanční poradce se pozná mimo jiné také podle toho, že na svého klienta nespěchá. Na první schůzce by se měli klient a finanční poradce navzájem poznat a vytvořit si vzájemnou důvěru. Na první schůzce by o nějakých smlouvám nemělo padnout ani slovo. Finanční poradce by se měl svého klienta ptát na co nejvíce otázek a dělat si pilně poznámky. Pokud má klient zájem pouze o investování, dvě základní otázky by se měly týkat délky investičního horizontu a akceptovatelného rizika. O očekávaný výnos až tolik nejde. Pokud klient pevně stanový investiční horizont a akceptovatelné riziko, je už otázkou znalostí a dovedností finančního poradce, aby namíchal investiční portfolio tak, aby při daném investičním horizontu a akceptovatelném riziku maximalizoval očekávaný výnos portfolia. Základní chybou je nejprve stanovit požadovaný výnos. V první fázi o něj vůbec nejde. Základem finanční teorie je skutečnost, že se očekávaný výnos odvíjí od investičního horizontu a akceptovatelného (očekávaného) rizika. Úkolem poradce je pak maximalizovat očekávaný výnos. Pokud si klient není svým investičním horizontem a akceptovatelným rizikem jist, nemůže o požadovaném výnosu padnout ani slovo. V této věci se velmi často při vytváření investičních portfolií chybuje.

 

Zlomovým okamžikem je tedy podepsání smlouvy, když jsem s prací finančního poradce spokojeni, kdy mám smlouvu podepsat?

Modelová spolupráce mezi klientem (drobným investorem) a finančním poradcem by mohla vypadat následovně:

1. schůzka – poradce by měl klienta co nejvíce vyzpovídat, aby si učinil představu o jeho potřebách, cílech a plánech.

2. schůzka – poradce by měl klientovi předložit plán na vytvoření investičního portfolia. Mezi druhou a třetí schůzkou by si měl klient investiční plán pečlivě projít a zapsat si veškeré dotazy a připomínky pro třetí schůzku. V žádném případě by klient ani na druhé schůzce smlouvy  podepisovat neměl.

3. schůzka – klient by měl poradci sdělit své dotazy, připomínky a popřípadě také vlastní náměty a doporučení. Mezi třetí a čtvrtou schůzkou by měl poradce investiční plán doplnit, pozměnit a upravit, aby byl zcela v souladu s potřebami a přáními klienta.

4. schůzka – pokud je klient s přepracovaným plánem spokojen a nemá dalších připomínek, může dojít k podpisu smlouvy. Pokud ovšem existují další připomínky či nesrovnalosti, je třeba naplánovat schůzku další. Velice důrazně musíme klientům (drobným investorům) doporučit, aby s podpisem smluv nespěchali. V této situaci se pozná opravdu dobrý poradce. Pokud mu nečiní nejmenší problém se s vámi ještě i několikrát sejít a dopilovat investiční plán k dokonalosti, máte štěstí. Pravděpodobně jste narazili na kvalitního finančního poradce. Pokud jeví finanční poradce při vašich připomínkách známky nervozity s tím, že vás přesvědčuje, aby jste úpravy učinili na místě a hned smlouvy podepsali, okamžitě ukončete s poradcem spoluprací. Je to jasné znamení tohoto, že mu nejde o vás, ale pouze o provize, které za vaše podepsané smlouvy dostane.

 

Michal Stupavský

Nejprve dokončil bakalářské studium v roce 2007, obor Mezinárodní obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze. Nyní pokračuje v navazujícím magisterském studiu v oboru Finance. V roce 2007 úspěšně složil makléřské zkoušky kategorie B (portfolio management) a kategorie D (deriváty). Je zapojen do amerického studijního programu CFA (Chartered Financial Analyst) a v prosinci roku 2007 úspěšně absolvoval zkoušku CFA první úrovně. Momentálně je na  zahraničním studijním pobytu v Miláně na Universita Commerciale Luigi Bocconi. Pracuje ve společnosti X-Trade Brokers Česká republika jako analytik.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688