Czechwealth (Czechwealth)
Škola obchodníka  |  25.03.2008 10:34:01

Jak si rychle vymazat obchodní účet aneb chyby v obchodování trading strategií

Jak je možné, že některé trading strategie vykazují na historických datech pozitivní výsledky, ale při reálném obchodování přestávají fungovat? Je totiž několik pravidel při jejich tvorbě, na které si musíme dát pozor a také existuje několik způsobů jak se těmto strategiím vyvarovat.

 

Statistiky říkají, že velké procento vytvořených strategií přestává fungovat ihned po započetí reálného obchodování a většina nefunguje po jednom měsíci. Bohužel tato pravda ničí účty mnoha obchodníků a nahrává skeptikům, kteří tvrdí, že pomocí trading strategií nelze dlouhodobě ziskově obchodovat.

 

Je čas se zamyslet nad tím, jestli je možné identifikovat základní pravidla proč se tak děje a toto zjištění si pak demonstrovat na případové studii. Pokud se nám to podaří, tak nakonec shrneme v jednoduchých pravidlech, jak předejít kolapsu strategií anebo se alespoň vyvarovat přílišné ztrátě kapitálu v případě, že k tomuto kolapsu dojde.

 

Jedním z hlavních důvodů, proč trading strategie kolabují, je špatný přístup jejich tvůrců. Mnoho obchodníků totiž nezná základní problematiku fungování trhů, principy použití technické analýzy ani aspekty tvorby trading strategií a postupuje tak, že se snaží napasovat obchodní metodu na daný trh a vůbec je nezajímá, zda to má základní logiku nebo nemá.

 

Dlužno říci, že se v mnoha případech jedná o začínající obchodníky, kteří si myslí, že tvorbou trading strategií si zkrátí cestu k vysněným ziskům. Mnohdy převezmou nějaký koncept, o kterém ani nevědí, jestli je od základu logický a funkční a snaží se ho napasovat na trh, který se jim líbí. Dokonce ve velkém množství si myslí, že pomocí jednoduchých optimalizací si vytvoří snadno a rychle svatý grál nebo chcete-li stroj na peníze, který přechytračí trh a bude vysávat peníze od jiných účastníků trhu.

 

Proto je nevyhnutelné si uvědomit, že trading strategie by měla fungovat pouze jako katalyzátor vašich úspěchů a pomocná berlička ve špatných obdobích. Nikoliv jako něco co rychle udělá práci za vás a bude sypat hned z počátku stovky procent zhodnocení.

 

Pojďme si tento příklad demonstrovat na slíbené případové studii. K demonstrování použijeme známý koncept Woodieho založeném převážně na indikátoru CCI. Nebudeme zde uvažovat o tom, zda základní koncept je schopen prokazovat stejné výsledky jako prezentované Woodiem nebo nikoliv, spíše se zaměříme na běžný postup, jak mnoho obchodníků postupuje. (tento postup zobecníme na obchodníka Karla)

 

Karel se rozhodl, že bude pracovat na konceptu založeném na CCI a naprogramuje si ho do technicko-analytického softwaru. Když již má pravidla nastavené dle prezentovaných, tak se si řekne, že by bylo vhodné zkusit zoptimalizovat výstupy a to raději zvlášť pro dlouhé pozice a zvlášť pro krátké pozice. Následně se někde dočte, že když bude obchodovat pouze v krátkém časovém rozmezí při otevření trhu tak by to mohlo zvýšit jeho potenciální zisk, tak zoptimalizuje i toto časové rozhraní. A následně získá tento výsledek pomocí reportu ze SW:

 


Obrázek ve větším rozlišení Zde

 

 

Karel je nyní se svou prací spokojen, výsledky jeho práce se mu opravdu líbí a tak se rozhodne přejít k reálnému obchodování. Má kapitál ve velikosti 5000 USD. Říká si, že riziko kolem 1000 USD je únosné a tak se těší na brzké zisky.

 

Pojďme se podívat, jak si vedl následujících 9 měsíců pomocí reportu a equitní křivky:


Obrázek ve větším rozlišení Zde

 

 

 

Karel dospěl k překvapivým, ale hlavně nemilým výsledkům. Od začátku obchodování se ani nepodíval do zisku. Naopak se během obchodování dostal do takové ztráty, které činila 60% jeho obchodního účtu a navíc jeho ztráta dospěla do takové fáze, že již neměl ani na margin nutný k otevření obchodní pozice a proto ukončil svoje obchodování s velmi negativní zkušeností k obchodování a k trading strategiím.

 

My se nyní budeme snažit najít, jaké chyby Karel udělal v této případové studii a vzít si zní ponaučení.

 

Úplně první chyba, které se Karel dopustil, byla ta, že si neověřil, zda vůbec funguje základní koncept a logika prezentovaná Woodiem bez jakýchkoliv přídavných filtrů a parametrů. Dalším krokem by mělo být ověření si základní logiky daného obchodního přístupu. To znamená, na čem metoda participuje a v čem spočívá výhoda oproti jiným účastníkům trhu. Až by si tuto informaci ověřil, pak by mohl postupovat k dalším krokům tvorby trading strategie.

 

Druhá chyba, která ho stála obchodní účet, spočívala ve výběru a optimalizace výstupů, aniž by se nějakým logickým způsobem vztahovala ke vstupům. Tím, že napasoval strategii na trh a přeoptimalizoval výstupy na malém vzorku obchodů, tak se vydal na scestí ziskového obchodování. Optimalizoval v podstatě 4 veličiny na 100 obchodech, to znamená na každou veličinu 25 obchodů a to je opravdu málo.

 

Za třetí chybu lze považovat optimalizaci filtrů (obchodních hodin), která rovněž nesouvisela se základní logikou trhu. Tím ještě zvýšil přeoptimalizovanost strategie.

 

Jako poslední chybu je možné brát podkapitalizovanost vzhledem k obchodovanému trhu a žádnou kontrolu rizika a tím si přivodil definitivní neveselý konec.

 

Na závěr je možné poznání shrnout do několika vět. Před tvorbou trading strategií je třeba znát trh, který chceme obchodovat a poznat, jaké nástroje technické analýzy na něm fungují. A následně použít trading strategii jako podpůrný nástroj pro ověření si získané metody, nikoliv jako nástroj, který má udělat práci za nás.

 

V příštím díle se budeme zabývat dalšími aspekty proč některé trading strategie kolabují a jiné zase fungují.

 

Ing. Roman Dvořák a Ludvík Turek, M.A.A.

 

www.czechwealth.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Škola obchodníka:

23.10.2018  Swingové obchodování - střednědobý obchodní přístup Admiral Markets (Admiral Markets)
18.10.2018  MetaTrader 5 - výkonná obchodní platforma Admiral Markets (Admiral Markets)
13.10.2018  MetaTrader 4 - nejoblíbenější obchodní platforma pro trading Admiral Markets (Admiral Markets)
09.10.2018  Co jsou CFD kontrakty - rozdílové smlouvy Admiral Markets (Admiral Markets)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688