X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  04.03.2008 09:23:01

RBA zvýšila úrokový sazby. AUD však slábne pod tíhou dalších očekávání

Australská rezervní banka (RBA) v noci ze včerejška na dnešek vyslyšela očekávání analytiků a zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na jejich dvanáctileté maximum 7,25%. I přes růst sazeb si však dnes australská měna prošla poměrně ostrým výprodejem, což bylo způsobeno především následujícím doprovodným komentářem šéfa RBA Glenna Stevense, který označil růst australských sazeb od poloviny roku 2007 za „značný“ a upozornil na signály naznačující slábnutí spotřebitelské poptávky, čímž zároveň vystavil otazník nad dalším zpřísňováním měnové politiky. „Aussie (čti AUD/USD, pozn. aut.) dostává poměrně silný úder“, řekl dnes pro agenturu Bloomberg analytik měnového trhu Sean Callow z Westpac Banking Corp. v Singapuru. „Je to více holubičí komentář, než s jakým jsme počítali. Trh se nyní domnívá, že úrokové sazby mohly dosáhnout svého vrcholu“ dodal. Australskému dolaru dnes nijak nepomohly ani dřívější domácí data v podobě lednových maloobchodních prodejů. Lednová dynamika růstu byla negativně revidována z 0,5% na 0,4% a únorový ukazatel pak zůstal u nulového růstu, zatímco analytici počítali s jeho zvýšením o 0,5%. Zhoršil se navíc také běžný účet platební bilance, který ve 4Q skončil v deficitu (AUD) 19,4 mld., což je hlubší deficit než předchozích 16,4 mld. a zároveň údaj horší než očekávaných 18 mld.

Na páru s americkým dolarem se tak v ranních hodinách australská měna propadala k ceně 0,9287 AUD/USD, zatímco k japonskému jenu slábla pod hranici 96 AUD/JPY. Australský dolar slábne již od poloviny minulého týdne, když na světové akciové trhy dorazila vlna výprodejů a likviduje tak část značných zisků, které v minulých týdnech nabral díky výši svých úrokových sazeb a perspektivě jejich dalšího růstu. Právě jedny z nejvyšších úrokových sazeb mezi rozvinutými průmyslovými zeměmi jsou jednou z hlavních devíz australské měny, které se mimořádně daří především v průběhu rostoucího optimismu na světových trzích, který však v posledních dnech výrazně uvadal, když se například i včera prudce propadaly akciové trhy, především pak v Asii a Evropě. Dnešní obchodování přineslo do Asie o něco více klidu a jednotlivé akciové indexy tak zůstávají spíše v bočním trendu, když japonský Nikkei225 rostl o 0,03%, zatímco např. Hang Seng 0,60% ztrácel.

Technicky se na páru AUD/JPY v minulých dnech pootevřel prostor ke korekci, která by mohla najít první silnější resistenci až poměrně hluboko na cenách 92,73, resp. 90,49 AUD/JPY, avšak její hloubka je zcela v rukou dalšího vývoje na akciových trzích. Pokud ty začnou znovu růstu, měnový pár AUD/JPY může veškeré své ztráty poměrně hbitě znovu zlikvidovat, i když po dnešních fundamentech již australská měna nebude v takové kondici jako ještě počátkem minulého týdne. Z prvních důležitějších dat pro tento pár jsou připraveny další na noc z úterý na středu, kdy budou zveřejněny výsledky australského hospodářského růstu za 4Q, který by měl dosáhnout 0,8% (předch.: 1%). V 8:00 se australský dolar k japonskému jenu prodával na ceně 96,14 AUD/JPY.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688