Daně a účetnictví  |  06.02.2008 12:06:25

Daně z příjmů za rok 2007

Přestože od 1. 1. 2008 již platí změny, které do daňového systému přinesla daňová reforma, všichni, kdo jsou povinni nebo se sami rozhodli podat daňové přiznání k dani z příjmů za rok 2007, tak budou činit ještě podle "starých" zákonů platných v roce 2007.

Povinnost podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2007 má podle § 38g zákona č. 586, 1992 Sb., o daních z příjmů každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně, přesáhly 15.000,- , pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně.

Povinnost podat daňové přiznání mají tedy především osoby samostatně výdělečně činné, ať už je podnikání jejich hlavní nebo vedlejší činností (přivýdělek k zaměstnání).

Daňové přiznání jsou dále povinni podat manželé uplatňující společné zdanění manželů a zaměstnanci mající souběžně příjmy od více plátců daně (zaměstnavatelů).

Daňové přiznán nemusí podávat zaměstnanci, kteří mají příjmy pouze ze závislé činnosti a funkčních požitků od jednoho nebo postupně od více plátců daně (zaměstnavatelů), podepsali u nich prohlášení a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je daň vybírána zvláštní sazbou, nemají jiné příjmy přesahující 6.000,- . I tito však daňové přiznání podat mohou, pokud se k tomu rozhodnou - např. nechtějí, aby jejich zaměstnavatel znal výši úroků splátek hypotéky či jiné jejich osobní údaje.

Manželé, kteří vyživují ve společné domácnosti alespoň jedno dítě, mají možnost podle § 13a zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů naposled za rok 2007 uplatnit společné zdanění manželů. Institut společného zdanění manželů mohli manželé využívat po tři zdaňovací období - 2005, 2006 a 2007. Zjednodušeně řečeno si manželé mohou rozdělit společný základ daně (každý polovinu), a to po uplatnění nezdanitelných částek, u kterých splní podmínky pro jejich uplatnění.

Společné zdanění manželů se vyplatí tehdy, když např. jeden z manželů neměl v roce 2007 žádné zdanitelné příjmy (např. pobíral pouze důchod, dávky v mateřství, nemocenské dávky, podporu v nezaměstnanosti, byl ženou v domácnosti apod.), nebo v případě velkého rozdílu mezi příjmy obou manželů.

Daň z příjmů fyzických osob se naposledy bude počítat progresivně v sazbách 12%, 19%, 25% až příp. 32%.

V roce 2008 již bude platit pro zdanění příjmů fyzických osob jednotná sazba daně 15%, nově se však bude do základu daně počítat pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění, které je povinen platit zaměstnavatel sám za sebe, takže jednotná sazba daně bude fakticky vyšší - více než 20%.

Daňové přiznání jsou poplatníci (právnické i fyzické osoby) povinni podat nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období, tj. pro většinu poplatníků v termínu do pondělí 31. 3. 2008. Poplatníci, kteří mají povinnost ověření účetní uzávěrky auditorem nebo poplatníci, kterým daňové přiznání zpracovává a předkládá daňový poradce, jsou povinni podat daňové přiznání nejpozději do šesti měsíců po uplynutí zdaňovacího období, tj. pro většinu poplatníků v termínu do pondělí 30. 6. 2008.

Pokud nepodá poplatník daňové přiznání včas, může mu správce daně zvýšit příslušnou vyměřenou daň až o 10% (§ 68 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků).



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688