Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Výběr zpráv  |  05.02.2008 09:59:28

Budeme si muset dávat víc pozor na čem sedíme

Tahle zpráva zapadla, doslova jako vločka do čerstvě nasněžené závěje. Po několika dnech sněhové kalamity, kterou prošla Čína, se tamní doprava dostává do „běžných“ kolejí. Kdoví, co by se dělo se světem, kdyby miliony čínských dělníků a pracujících nenašly svůj spoj a nemohli odcestovat domů k oslavám nového roku, tentokrát označeného jako rok myši.

 

Víme přece dobře, jak fungují na první pohled „méněcenné“ zprávy, než je sněhová kalamita v oblastech, kde ji téměř půl století nikdo neviděl. A aby toho nebylo málo, přišla od asijského obra i další celkem zajímavá zpráva. Čínské banky prý válcují americkou konkurenci. Není divu, vždyť nejeden komentátor si všiml, že díky „turbulencím“ na kapitálových trzích, které zasáhly především americké banky, vynesly vzhůru právě jejich čínskou konkurenci.

 

Chcete důkazy? Jak si všímá komentátorka deníku Hospodářské noviny Barbara Bublíková do první pětky (měřeno podle tržní kapitalizace) se dostaly hned tři čínské finanční domy, přičemž vítězem se stala Industrial &Commercial Bank of China (ICBC). Podle nejnovějších čísel, která zveřejnila agentura Bloomberg, činí hodnota ICBC (měřeno kurzem z 31. ledna 2008) 277,5 miliardy dolarů, zatímco někdejší jednička Citigroup se po rekordních ztrátách propadla až na místo sedmé (140,6 miliardy dolarů). Kromě ICBC pocházejí z říše středu ještě další dvě banky v první pětce žebříčku největších světových bank podle tržní kapitalizace. Na místě čtvrtém je s tržní hodnotou 165,2 miliardy China Construction Bank a na místě pátém Bank of China (165,0 miliardy dolarů). Chce se snad jen dodat pro někoho možná těžký bonmot: „To, co trvalo vybudovat Američanům několik desítek let, Číňané stačili (a dosaďte si sami díky čemu) o řád kratší dobu.

 

Co z toho, ptáte se? Receptů, jak se z výše uvedeného poučit, bylo napsáno už snad dost. Pokud máte pocit, že světové fórum, jak ekonomické, tak finanční i politické bude muset výše popsaným zprávám věnovat více pozornosti, tak nejste jistě sami. Možná, že průmyslníci a bankéři světa budou, kromě jiných zpráv z burz a trhů, dostávat na stůl také předpovědi počasí pro jednotlivé čínské kantony, aby věděli, jak pak přizpůsobit své rozhodování. Možná, že světové banky přestanou „honit“ klienty za každou cenu a vrátí se zas ke starým, dobrým a osvědčeným praktikám, kdy stohy potvrzení a razítek sice otravovaly a někde často i dál otravují život, ale žadatele o hypotéku, úvěr či nějakou vyšší sumu peněz, relativně slušně prověřily. Však to jistě nejeden z nás dobře ví. A to se počítáme do civilizovaného světa, ne? 

 

Buď, jak buď počasí v Říši středu, jak bývá také Čína označována bude čím dál tím víc určovat směr vývoje. Ať se to někomu líbí, nebo ne. A ještě jedno poučení je, byť možná ne tak jasně řečené, na stole. Světoví bankéři si jistě napříště o mnoho pečlivěji ohlídají, aby je Číňané, či druzí v závěsu za nimi – totiž ropní šejkové, z jejich kvalitních kožených šéfovských křesel díky hypotečním krizím a ztrátám z nich způsobených, nevyhodili. A když to pečlivěji neohlídají, zřejmě nejen oni se nebudou stačit divit. 



Přečtěte si také:

23.01.2024Inflace je zkrocena, ČNB se přesto musí mít na pozoru Kryštof Míšek (Argos Capital)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688