Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  22.10.2007 16:45:40

České hypoteční banky nenaplňují očekávání zákazníků

Ačkoliv český hypoteční trh zaznamenává v průměru růst okolo 40 % ročně, banky stále nedostatečně diversifikují a expandují výběr produktů  tak, jak poptávají zákazníci

 

 

V České republice je 13 bank, které poskytují hypotéky, nicméně více než 85 % z celkového počtu hypoték je poskytováno jen čtyřmi bankami. Z této monopolní pozice a také jako výsledek opatrných strategií řízení rizik, tyto banky neukazují snahu a zájem poskytovat lepší hypoteční produkty, které více naplňují potřeby a očekávání zákazníků.

 

Slyšeli jste nebo viděli v nabídkách českých bank speciální produkty jako Buy-to-let (Investovat, koupit, pronajmout), Equity release (Zpětná hypotéka), Půjčka na 2., 3. nebo 4. domov? A co třeba Zelená hypotéka, Růžová hypotéka, Šedá hypotéka nebo 110% půjčka, Platební prázdniny a Interest only (I-O hypotéka)? Žádná z nich u nás neexistuje, ačkoliv jsou to v zemích jako Velká Británie, Španělsko, Francie, Německo běžné hypoteční produkty. Jen pro představu, ve Velké Británii poskytuje hypotéky okolo 70 subjektů s více než osmi a půl tisíci produkty celkem,“ komentuje Miroslava Mařanová, ředitelka společnosti SmithNovak, která pořádá v prosinci v Praze konferenci o českém hypotečním trhu s názvem „hypotéka2007”.

 

Čeští zákazníci se mění, jsou náročnější, méně homogenní, ve finančních záležitostech jsou chytřejší. Tuto změnu zatím velké banky nezaznamenali.

 

Zdeněk Sluka, ředitel společnosti Sophia Finance komentuje: Denně se setkáváme s tím, že zákazníci jsou více a více nároční a mají větší znalosti. Je tady poptávka po nových produktech, jako například Interest-only nebo Equity release, (tzv. Zpětné hypotéky) a není otázkou zda, ale kdy banky zásadně navýší rozsah produktů a služeb, které nabízejí.“

 

Ale je tu stále naděje. Český realitní trh se pomalu posouvá do období “po boomu”, objemy obchodů postupně klesnou na růst v jednotkách procent. Tato skutečnost doplněna vstupem nových subjektů na trh přiostří konkurenční boj. Banky budou nuceny přehodnotit své strategie řízení rizik a expandovat hypoteční produktovou nabídku, snížit poplatky a stimulovat poptávku ze specifických segmentů trhu. Shrnuto – lepší obchod pro zákazníky.

 

Ostatní informace:

hypotéka2007: Trendy, inovace a výzvy českého hypotečního trhu

dvoudenní konference

 

Datum:                        05. – 06. prosince 2007

Místo:               Yasmin Hotel, Praha 1

Kontakt:                       info@smithnovak.com, tel. (+420) 233 931 687

Více informací:            www.smithnovak.com

 

Více informací o hypotéka2007

 

5. prosince 2007 začíná dvoudenní konference zaměřená na český hypoteční trh, kterou pořádá pražská konferenční společnost SmithNovak.

 

Pod titulkem “hypotéka2007: Trendy, inovace a výzvy českého hypotečního trhu”, svede SmithNovak dohromady více než 20 osobností z hypotečního světa k diskusi posledního vývoje na tomto prosperujícím trhu.

 

Miroslava Mařanová, ředitelka konference ze společnosti SmithNovak vysvětluje základní úvahu vedoucí k vytvoření této akce: “Byli jsme překvapeni, když jsme zjistili, že během posledních let neproběhla žádná akce, která by svedla toto odvětví dohromady. Poslední tři roky byly obdobím závratného růstu a expanze hypotečních úvěrů. Obrovská poptávka po hypotékách způsobila, že hlavní hráči nebyli nuceni vytvářet inovativní, rizikovější, nové produkty a místo toho se soustředili na rozšíření distribučních kanálů. Tento trend ve vytváření partnerství s brokery, realitními agenturami a přímo s developery vytvořil dynamický trh, kde přímo tito partneři prosazují změny a lepší služby. Proto naše konference necílí jen na hypoteční banky, ale také na brokery, finanční poradce, developery, realitní kanceláře, poradenské firmy a dokonce i na IT společnosti.”

 

S více než 20 přednášejícími, kde má každý 20-30 minut, si budou moci delegáti konference vychutnat krátké, výstižné a dynamické prezentace, které by se měly stát podnětem k zamyšlení a inspirací pro další směr podnikání. Dva konferenční dny byly rozděleny do osmi sekcí po 90 minutách s dostatečným prostorem pro otázky a diskusi. Předstedajícím celé konference je pan Otakar Schlossberger, finančí arbitr České repubiky, který povede erudovanou a živou debatu.

 

Přehled konference:

 

Hlavní příčinou mimořádného růstu hypotečního financování je rostoucí životní úroveň českých domácností při rekordním vývoji HDP a vzrůstající poptávka po kvalitním bydlení především silných populačních ročníků z poloviny 70. let.

Na rozdíl od západní Evropy, která se soustřeďuje na optimalizaci nákladů a reorganizaci procesů, se banky a prostředníci v České republice snaží dosáhnout stabilní pozice a posílit svůj podíl na trhu.

 

Hypotéka 2007 poskytne výhledovou analýzu dynamiky trhu generovanou novými hypotečními produkty, zvýšenou spotřebou prostředků na marketing, dalšími fúzemi, měnícími se distribučními kanály a reprezentuje ideální možnost posoudit budoucnost tohoto živého odvětví.

 

Přednášející

.

Pavel Mertlík, analytik, Raiffeisenbank

Milan Roček, Managing Director, Hyposervis

Vlastimil Nigrin, ředitel úseku Externí prodej a kooperace, ČS
Milan Šimáček, náměstek ministra, Ministerstvo financí
Jan Urban, general manager, Simply

Peter Višňovský, obchodní ředitel, LEXXUS

Stanislav Obešlo, ředitel odboru řízení externích sítí, HYPOTEČNÍ BANKA

Monika Truchlíková, Retail marketing manager, KB

Daniela Grabmüllerová, ředitelka odboru, Ministerstvo pro místní rozvoj
Leoš Souček, Deputy Head of Risk, KB

Michal Čapek, Unit Sales Manager – Mortgage Loans, mBank
David Šmejkal, předseda, Sdružení Obrany Spotřebitelů
Gordon Rankin, Consultant, Mungo Dunnett Associates
Lubomír Klučka, ředitel, Katastrální úřad pro hl. m. Prahu
Petr Brich, Director, DELOITTE CZECH REPUBLIC

Zdeněk Sluka, ředitel společnosti, SOPHIA FINANCE
Marta Gellová, generální sekretář, AFIZ

Jan Fidler, hypoteční specialista, MAXIMA REALITY

Pavel Šiška, obchodní ředitel pro finanční sektor, IBM

Pavel Ševčík, Chairman of the Board, CREDOMA

Libor Ostatek, Ředitel společnosti, GOLEM FINANCE

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688