Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Finance  |  22.10.2007 13:13:58

Týdenní zpráva z devizového trhu (22.10.2007)



CZK/EUR

Týdenní komentář
V minulém týdnu se koruna k euru dostala na své nové historické maximum 27,18 CZK/EUR.
Za tímto posílením nestály žádné zprávy, pouze příznivý sentiment ve středoevropském regionu a odklon od rizikových aktiv, ze kterého koruna dokázala těžit. Byla zveřejněna srpnová bilance běžného účtu (-32,65 mld. ). Tento výsledek byl výrazně horší než očekávání (-9,8 mld. , Reuters). Domácí maloobchodní tržby v srpnu stouply o 7,3 %, což bylo méně než očekávání (8 %). Zajímavé byly bezesporu výroky zástupců ČNB. Guvernér Tůma uvedl, že z těsného trhu práce mohou plynout tlaky na růst mezd. Dále pan Tomšík nevyloučil zpřísňování měnové politiky navzdory současnému vývoji české koruny. Víceguvernér Singer očekává pomalejší růst sazeb díky posilování domácí měny. Viceguvernér Niedermayer uvedl, že nová inflační prognóza naznačuje zvolnění při dalším zvyšování úrokových sazeb.

V tomto týdnu budou zveřejněny v eurozóně průmyslové objednávky za srpen (úterý), předběžný index aktivity v průmyslu i službách za říjen a platební bilance za srpen (středa). Nejdůležitější událostí tohoto týdne bude zasedání ČNB ve čtvrtek, kde se rozhodne o nastavení úrokových sazeb. Na základě dalšího zhodnocení české koruny v minulém týdnu, neočekáváme, že by ČNB na tomto zasedání zvýšila úrokové sazby.

Pro tento týden by se koruna měla vůči euru pohybovat mezi 27,00 – 27,50 CZK/EUR.

Dlouhodobý výhled
Očekáváme, že se nyní koruna stabilizuje na současných úrovních. Nevylučujeme, že se do konce roku může obchodovat na nových maximech pod psychologickou hladinou 27,00 CZK/EUR. Výhled je i nadále pozitivní, neboť investoři jsou v očekávání růstu úrokových sazeb na koruně.

CZK/USD

Týdenní komentář
Minulý týden utrpěl dolar další znatelné ztráty, když se ke koruně dostal pod 18,90 CZK/USD. Zveřejněn byl srpnový TIC ukazatel kapitálových toků (USD) mezi USA a zahraničím, který skončil záporným výsledkem – 69,3 mld. USD (odhad: +60, předchozí: +19,5 mld. USD). Zářijová průmyslová produkce byla v souladu s očekáváním. Index trhu nemovitostí za říjen mírně poklesl oproti výsledku za září. Nové výstavby domů a nově vydaná stavební povolení za září klesly na svoji nejnižší úroveň za 14 let. Spotřebitelské ceny (CPI) dopadly podle očekávání. Béžová kniha o regionální ekonomické aktivitě dolaru taky příliš nepomohla. Fed uvedl, že americký ekonomický růst se zpomaluje a trh bydlení se nadále potýká s problémy. Jedním z dalších důvodů oslabení dolaru, byly také slabé příjmy Bank of America. Data z amerického trhu práce zaznamenaly vyšší počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, a sice 337 tisíc, což je o 28 tisíc více než se čekalo. Po nepříznivých datech z trhu bydlení stouply šance na snížení úrokových sazeb na dolaru na říjnovém zasedání Fedu na 68 %. Víkendové zasedání G7 nepřekvapilo a kromě obecných frází o škodlivosti nadměrné volatility směnných kurzů se k oslabení dolaru nevyjádřilo.

Tento týden bude zveřejněna statistika prodeje existujících domů (středa), předběžné objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti (čtvrtek) a index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity za říjen (pátek).

Koruna by se měla nacházet v tomto týdnu mezi hodnotami 18,80 – 19,30 CZK/USD.

Dlouhodobý výhled
Náš negativní scénář pro dolar se naplnil rychleji, než jsme očekávali. Koruna se tak minulý týden obchodovala pod svou psychologickou hladinou 19,00 CZK/USD. Americká měna je pod velkým tlakem. I když se nedá vyloučit ještě další pokles, z pohledu nadcházejících týdnů se prostor pro další ztráty zmenšuje. Ze střednědobého hlediska je možné, že se dočkáme drobných korekcí, ale v horizontu několika měsíců je možné, že se dolar propadne až k hranici 1,4500 USD/EUR. To by znamenalo úroveň kolem 18,70 CZK/USD.

CZK/SKK

Týdenní komentář
Slovenská koruna se v uplynulém týdnu obchodovala v pásmu 0,8141 – 0,8203 CZK/SKK.
Zářijové údaje o harmonizované inflaci zaznamenaly růst o 0,3% m/m, resp. 1,7% y/y. Očekávalo se zpomalení na 1,6%. Slovensko tedy s přehledem splňuje inflační Maastrichtské kritérium. Celkově slovenská koruna ke koruně ke konci minulého týdne oslabovala, naopak k euru posílila na 33,46 SKK/EUR.

Dnes bude zveřejněna revidovaná bilance veřejných financí a v pátek index cen výrobců (PPI) za září. Jinak je kalendář událostí na slovenské koruně pro tento týden prázdný.

Dlouhodobý výhled
Náš dlouhodobý výhled počítá s posilujícím trendem vůči euru jak u slovenské, tak u české koruny. U slovenské koruny podle nás nyní existuje větší prostor pro posílení, než u koruny české, díky nadále rychle rostoucí slovenské ekonomice a vyšším úrokovým sazbám. Díky tomu předpokládáme, že česká koruna bude mít v dalších měsících tendenci spíše ztrácet směrem k 0,8500 SKK/CZK.

Kalendář událostí pro tento týden

Pondělí 22. 10. 2007
SLOVENSKO – revidovaná bilance veřejných financí

Úterý 23. 10. 2007
EUROZÓNA - Průmyslové objednávky za srpen v 11:00

Středa 24. 10. 2007
EUROZÓNA - Index aktivity v průmyslu i službách (PMI) za říjen, předběžný, v 10:00.
EUROZÓNA - Platební bilance za srpen v 10:00.
USA - Prodej existujících domů za září v 16:00.


Čtvrtek 25. 10. 2007
ČR - Český statistický úřad zveřejní údaje o průzkumu ekonomické důvěry za říjen v 9:00.
NĚMECKO - Index podnikatelského klimatu IFO za říjen v 10:00.
USA – Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za září, předběžné, ve 14:30.
USA - Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve 14:30.
ČR - Česká národní banka projedná situační zprávu o měnové politice i kvartální inflační prognózu a rozhodne o nastavení úrokových sazeb (15:30).
USA - Prodej nových domů za září v 16:00.

Pátek 26. 10. 2007
NĚMECKO - Index spotřebitelské důvěry GfK pro říjen v 08:00.
SLOVENSKO - Index cen výrobců (PPI) za září v 09:00.
EUROZÓNA - Peněžní zásoba M3 za září v 10:00.
USA - Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity za říjen, konečný, v 16:00.




Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s.  

je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s více než 2.000  firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 24 mld. Kč.

Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688