Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Výběr zpráv  |  09.10.2007 10:06:37

Nejen na sportovní rowdies se musí tvrdě

Snad si na to pamatujete taky… Když se ve Východní Evropě změnily na konci osmdesátých let mravy, všichni si mysleli: tak teď konečně to půjde všechno okej. Jenže… po dvou desetiletí se ukazuje, že všechno rozhodně „ok“ není. Tak třeba: Zatímco osmdesátá léta, třeba ve Velké Británii byla do značné míry ovlivněna přísnými ekonomickými reformami železné lady, Margaret Thacherové, které podle mnoha sociologů vedly k následnému „odreagování“ velkých mas populace na fotbalových stadionech, tahle éra k nám došla v podstatě až nyní. Jenže, zatímco Angličané, jejichž týmy byly dokonce kvůli řádění rowdies, totiž takyfanoušků, jenž vyvrcholily neštěstím na bruselském Heyselově stadionu ze všech evropských soutěží na několik let, zvládli těžký zápas, nás to teprve čeká. A dopředu říkám, že bychom si od Angličanů v boji proti vzteklým fandům měli vzít opravdu příklad a nevymýšlet zas nějakou „českou“ cestu.

 

Dvě stě šedesáté šesté fotbalové derby mezi nejznámějšími českými kluby, totiž Spartou a Slávií, bylo sice relativně bohaté na góly, ale až přespříliš úrodné na problémy. Česká televize, která dokonce vypnula zvuk kvůli rasistickým projevům v hledišti uvažuje, že vynechá všechny přenosy zápasů, ve kterých hraje Sparta Praha. A i když byl v podstatě celý zápas klid, po výkřicích jako Jude Slavie!, televize jinak nemohla. A dobře udělala.

 

Šéf Sparty, Daniel Křetínský, místo toho, aby udělal pořádek se svými vzteklými psi a fanoušky, jim raději maže med kolem úst a v médiích se vymlouvá na hon na Spartu. A Fotbalový svaz? Škoda mluvit. Opravdu připomíná socialistické bafuňáře, kteří pro mrzký peníz udělají opravdu všechno. Jen ne to potřebné. Pravdu mají i ti, kteří tvrdí, že v tom Sparta není sama. Rasistické výstřelky na stadionech totiž nejsou v Česku výjimečné. Ukazuje to na ty samé problémy, které se objevily v Anglii v osmdesátých letech. Frustrace,  potřeba vybít a vylít vztek, nedostatek uvolnění a neovládání se. Jiná zbraň, než přísná evidence rowdies, v tomhle případě českých, nekompromisní přístup, který povede i k zákazu stadionů v republice, či nutnost odvést své chování ve veřejně prospěšných pracích, zatím bohužel není.

 

Sparta je totiž na tom úplně stejně – výkřiky Smrt Spartě jsou stejné, jako Jude Slavia. Fotbal je prý pro všechny, jenže… když vezmete malé děti do takové atmosféry, co jim pak řeknete? A to je zřejmě týmům, funkcionářům a lidem, motajícím se kolem fotbalu, úplně putna. Škoda. Dobré mravy musí zachraňovat televize. A to je dost ubohý výsledek.

A jako pées dám výsledek. Slavie po čtrnácti letech dobyla Letnou výsledkem 2 : 0. 

15.10. 13:58  Je tam jedna hrupka. (Kostival z kulakovy zahrádky)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688