Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  21.08.2007 09:33:56

ČS - koment pro 21.8. - hlasování PS, sazby v Polsku, ZEW, hurikán

ČR

·   Dnes hlasování o reformě veřejných financí. Událost z mnoha hledisek významná (politická stabilita, střednědobá perspektiva českých státních financí), ale z hlediska chování trhu bude mít pravděpodobně pouze omezený dopad. Pouze v případě neschválení vládního návrhu je možný tlak proti koruně. Tato eventualita však vypadá nepravděpodobně.

·   ČNB zatím vládě doporučí neurčovat pevný termín vstupu ČR do eurozóny. Agentuře Reuters to řekl člen bankovní rady M. Hampl. Ministerstvo financí naopak chce rok 2012 jako podmíněný cíl pro vstup. Korunu pravděpodobně určení nebo neurčení termínu neovlivní.

·   Pokud bude pokračovat zklidňování ve světě lze čekat postupné slábnutí koruny. Zatím se však drží na silných úrovních, což ukazuje na pokračující nervozitu na trhu. Pokud by byl německý index ZEW hodně špatný nebo se objevily nové jobovky od finančních institucí měla by koruna naopak posilovat.

Region

·   Potom co člen měnového výboru polské centrální banky Czekaj naznačil, že očekávání zvýšení sazeb na zasedání centrální banky na konci měsíce jsou realistická, klesly ceny dluhopisů (rostly výnosy). Mária si myslí, že pravděpodobnost zvýšení sazeb v srpnu a září je stejná, mírně preferuje září, protože by mohly členové měnového výboru čekat na data o HDP. Zvýšení sazeb je však v každém případě blízké, přesný datum by pro trhy neměl být až tak podstatný.V.

Svět

·   Index ZEW bude docela zajímavý, i když je jeho pověst dost pošramocená nadměrným pesimismem na konci minulého a začátku letošního roku. Index už by měl zachytit vliv neklidu na finančních trzích a může proto překvapit směrem dolů, což by v současné situaci mohlo opět zneklidnit evropské trhy.

·   Situace se nadále postupně uklidňuje, nejjasněji to ukazuje pokračující růst akciových trhů. Hurikán Dean míří mimo oblasti těžby, takže cena ropy mírně klesá. Zatím je předčasné tvrdit, že problémy skončily, další vývoj bude záležet především na tom, zda se objeví nebo neobjeví další problémy ve finančním sektoru způsobené utažením kreditních linek – zde se situace ještě zdaleka nenormalizovala, jak ukazuje například rozdíl mezi výnosem desetiletého dluhopisu a desetiletého swapu v USA: aktuálně 74bp., v maximu 78bp, normálně 40bp.

·   U měn se situace také stabilizovala, kurz eura k dolaru kolísá mírně pod 1,35 a přestal posilovat jen, to znamená, že už se nelikvidují carry trades vůči této měně. Zatím je však cítit opatrnost: vzhledem k nastavení očekává vývoje sazeb by za normálních okolností měl dolar citelně oslabovat a také jen by měl zřetelně oslabit, pokud by obchodníci věřili, že krize definitivně skončila.

 Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

08.08.2011ČS - koment 8.8. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.08.2009ČS - koment 27.8. - Polsko, pozitivní makra Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688