Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Výběr zpráv  |  13.08.2007 13:13:07

Došly cihly, mistře...!

Všechno je jednou poprvé, říká se. A i když „jen“ v číslech, přesvědčila se o tom i domácí ekonomika. Výstupy statistiků totiž ukázaly, že segment průmyslu, totiž stavebnictví v červnu vykázalo horší výkonnost než před rokem. Podle výstupů produkce ve stavebnictví klesla v meziročním srovnání o 4,4 procenta. Mateřská kategorie, totiž „průmysl“, pak zpomalila na 6,9 procenta.

 

Analytici přesto říkají, že zatím se nic dramatického neděje. A tak nás zřejmě i v dalších dnech a týdnech, spíše než rozbory o tom, jaké varianty či modely změny financí, daní a fungování ekonomiky země, čeká mediální soupeření zpráv o tom, proč si ex předseda vlády ze socialistické strany pořídil milenku, či kdy už současný premiér legalizuje svůj milenecký vztah, korunovaný potomkem. Něco to o nás vypovídá, nemyslíte?

 

Nudné čtení, ty statistiky a rozebírání důvodů, proč a jak, a co by bylo lepší, kdyby… Tomu se dá rozumět. A tak asi nikoho nepřekvapí, že místo řeči suchých čísel, do rozborů o tom, proč nastalo to, a ne ono, čím dál tím více vnikají tzv. „bulvární“ postřehy. Zkusme proto optikou této kategorie rozebrat i letní dění v domácím průmyslu. „Nejsou lidi a materiál, proto horší výsledky. A proč nejsou lidi a materiál, naskýtá se otázka? Jednoduchá odpověď v režii bulváru by mohla být třeba: protože si většina dělníků půjčila prachy na dovolenou u moře a místo práce (vždyť, co jim hrozí, když tu nebudou,) odjela válet unavená těla k jadranským letoviskům.

 

Statistika nuda je, má však cenné údaje, zpívalo se v jedné moderní české pohádce. A to je pravda - zatímco ještě před pěti lety čekalo na jedno místo osm zájemců, dnes jsou to jen tři. Deník Aktuálně.cz dokonce doprovodil analýzu čerstvě oznámených dat uvedením, že stavební úřady za červen vydaly 9,5 tisíce stavebních povolení, což představuje pokles o více než pětinu. Toto číslo však může být ovlivněno tím, že od 1. ledna platí nová úprava stavebního zákona.

 

Domácí průmysl tak má nejlepší časy, na rozdíl od jiných komodit, příběhů a osudů, zřejmě za sebou. A co z toho? Možná, že penetrování nejrůznějších příběhů lidí ze světa politiky, trestního práva a kriminálních živlů je pro většinu čtenářů zajímavější. Jenže všechno jednou skončí a bylo by pošetilé se domnívat, že místo otevřené diskuse nad tím, co bychom měli udělat kdyby, to za nás vyřeší příběh na první stránce novin.

 

Vždyť zprávy, kterou otiskl internetový server iDnes.cz o tom, že ze zemí Evropské unie stavělo nejvíce Slovinsko, kde produkce v květnu stoupla podle Eurostatu meziročně o 48,7 procenta. A že silný růst zaznamenalo také Rumunsko, a to o 27,6 procenta. V Polsku vzrostl výkon stavebních firem o šestnáct procent a na Slovensku přesáhl pět procent, by jistě místo Slovinců, přečetl raději každý Čech radši, Anebo se mýlím?






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688