Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Hypotéky  |  27.07.2007 09:22:10

Hypotéky mohou v budoucnu ztratit současné výhody

Od počátku roku vzrostl objem hypotečních úvěrů o více než 50 %. Ještě rychlejším tempem však rostou i úvěry ze stavebního spoření. Jen stavební spořitelna Wustenrot zvýšila v prvním pololetí roku 2007 objem poskytnutých úvěrů o úctyhodných 61,5 %. Tento trend bude pokračovat do konce roku.

Banky si mnou ruce

Banky jsou se svými výsledky zcela jistě spokojené. Spolu s poskytnutými úvěry rostou i budoucí zisky z přijatých úroků, které jsou spolu s bankovními poplatky největší příjmovou položkou bank. Navíc hypoteční úvěry jsou poměrně dobře zajištěné, takže riziko pro banky je jen velmi malé.

Mohou být však spokojeni klienti bank? Zcela určitě jsou spokojeni proto, že prostřednictvím úvěru získali svůj vytoužený dům či byt do vlastnictví. Ovšem spolu se závazky, které na sebe lidé hromadně berou je mohou čekat v budoucnu i hořké chvíle.

Růst hypoték není podpořen vysokými příjmy

Růst dostupnosti hypoték a jejich rekordní objemy nejsou způsobené pouze růstem příjmů občanů. Průměrná mzda se za poslední rok zvýšila o necelých 7 %, zatímco objem úvěrů o celých 50 %! Růst objemu i počtu hypoték je především způsoben neustále se snižujícími nároky na bonitu klientů a výrazným snížením administrativní náročnosti vyřizování úvěru. Velkou roli hrají i současné nízké úrokové sazby. České úrokové sazby totiž v současnosti patří mezi nejnižší v Evropě. Tato skutečnost je však velkým rizikem do budoucna.

Úroky budou růst

Již v současné době probíhají vážné diskuse o výrazném zvýšení úrokových sazeb ČNB. Od výše úrokových sazeb ČNB se následně odvíjí úrokové sazby všech bankovních domů. Klienti bank, kteří se nyní bezhlavě zadlužují v souvislosti s nízkými úrokovými sazbami, a tedy i nízkými splátkami hypoték, by měli vědět, že tato výhoda jim bude zajištěna pouze na dobu fixace úrokové sazby, která je zpravidla od 1 do 5 let. A po této době mohou v jiných ekonomických poměrech očekávat zvýšení úrokových sazeb a tedy i zvýšení splátek svých úvěrů.

Růst hypoték má i velmi negativní stránky

Negativní stránkou extrémně vysokého růstu hypoték je skutečnost, že s uměle vyvolanou vysokou poptávkou stoupají i ceny bytů. Za poslední rok tak narostly ceny bytů v Praze o více než 12 %. Rostou jak byty nové, tak i byty v panelových domech. Zatímco cena panelového bytu 2+kk v Praze Stodůlkách činila v roce 2005 necelých 1 500 000,-, pak letos se tato cena pohybuje již na úrovni 1 900 000,- . Takto vysoký růst je způsoben právě vysokou poptávkou způsobenou dostupností hypotečních úvěrů.

Ve fázi trendu neustále se zvyšujících se úrokových sazeb, tak hrozí velké riziko. Objem hypotečních úvěrů se bude snižovat a tím se výrazně sníží poptávka. Ceny tak mohou začít stagnovat či klesat. Lidem, kteří si hromadně na hypoteční úvěry koupili předražené byty, začne hodnota jejich majetku klesat.

Reforma financí znevýhodní hypotéky

Ke znevýhodnění hypotečních úvěrů přispívá i vláda svými kroky v reformě veřejných financí. Ke snížení zájmu o hypotéky tak budou v budoucnu kromě vyšších úrokových sazeb přispívat i nižší výhodnost daňového odpočtu úroků z hypoték a snížení atraktivity hypotečních zástavních listů zrušením jejich daňového zvýhodnění. Na nové domy a byty navíc bude uvalena od nového roku o 4 % vyšší sazba DPH (pokud tento návrh projde v Parlamentu v rámci reformy veřejných financí), která zdraží nové bydlení až o statisíce korun! Což je velmi významný argument pro pořízení hypotečního úvěru do konce letošního roku.

Na hypotéku nespěchejte, ale přemýšlejte!

Lidé, kteří si dnes berou hypoteční úvěr, jehož dostupnost, jim umožňuje koupit domy a byty za ceny, které jsou vyšší než by byli ochotni v jiné situaci akceptovat, by si měli vážně rozmyslet důsledky takového kroku. V budoucnu je totiž třeba počítat s vyššími úrokovými sazbami, nižší výhodností hypoték z hlediska daňového, stejně tak jako se stagnací či velmi nízkým růstem cen mnoha nemovitostí.

(Patrik Nacher, www.bankovnipoplatky.com)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám



Přečtěte si také:

16.01.2024Hypotéka pro studenty – specifika, rizika a výhody Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)
09.03.2023Kostel v Čenkovicích by mohl do budoucna ožít a sloužit veřejnosti pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688