Finance (iDNES.cz)
Pohledávky  |  12.07.2007 10:42:02

Exekuce vás může postihnout, i když nic nedlužíte

Jednoho krásného dne u vašich dveří zazvoní exekutor. Dluhy žádné, tak se není čeho bát, říkáte si. Opak je ale pravdou a obrana více než obtížná.

Zmýlená platí
Situace, kdy skutečně u vašich dveří zazvoní exekutor a začne se po vašem bytě rozhlížet, co půjde nejsnáze zpeněžit, není tak vzdálená realitě, jak by se mohlo na první pohled zdát. To platí i v případě, že žádné dluhy sami nemáte. V podstatě stačí málo, nechat u sebe několikrát přespat toho, kdo takové  potíže s financemi má. Exekutor tím dostane do ruky zbraň – právo se domnívat, že dlužník mohl před výkonem rozhodnutí u vás ukrýt svůj majetek.

Trochu jiný scénář, nicméně s podobně smutným koncem, nastane v okamžiku, kdy soud sice rozhodne o ukončení exekuce, exekutor je ale rychlejší. Například se dohodnete s věřitelem a dluh zaplatíte. Než ovšem tato  informace dorazí přes soud k exekutorovi, uběhne poměrně dlouhý čas, který nemáte. Soud navíc není vázán žádnými lhůtami, a tak se snadno přihodí, že rychleji než soud jedná exekutor.

Na počátku všeho je dluh, pak vykonatelné rozhodnutí
Pokud se dostanete do styku s exekutorem kvůli vlastním dlouho neřešeným dluhům, jste takříkajíc svého štěstí strůjcem. Výkon rozhodnutí následuje obvykle až po opakovaných upomínkách bez odezvy dlužníka a často i po doručení posledního pokusu o smír. Strategie hrát mrtvého brouka se ovšem v tomto případě nevyplácí.

Další možností, jak vznikne exekuční titul (pravomocné vykonatelné rozhodnutí), je i rozhodnutí sporu rozhodcem v rozhodčím řízení.  Jde o mimosoudní způsob projednávání a rozhodování sporů, v němž lze rozhodovat prakticky všechny majetkové spory.

Ustanovení o řešení případných sporů rozhodcem obsahuje velké množství například úvěrových či leasingových smluv v takzvané rozhodčí doložce. Podpisem úvěrové smlouvy tak vyjadřujete zároveň svůj souhlas s tím, že váš věřitel má svého rozhodce, který rozhoduje o vás bez vás. Řízení je obvykle mnohem kratší než soudní, proto se obstavení účtu nebo exekutora za dveřmi dočkáte mnohem dříve než při sporu řešeném soudem. 

Výkonu rozhodnutí nepodléhají

pohledávky:
- náhrady vyplácené pojišťovnou, má-li být   
       náhrady použito k novému vybudování nebo 
       opravě budovy
- peněžité dávky sociální péče
- dávky sociální pomoci v hmotné nouzi
- z dávek státní sociální podpory - příspěvek na
      
bydlení a dávky vyplácené podle zvláštního
       zákona jednorázově
- které jsou předmětem finančního zajištění podle
       zvlášt. předpisu

z věcí povinného:
- běžné oděvní součásti, obvyklé vybavení 
       domácnosti
- snubní prsten a jiné předměty podobné povahy
- zdravotnické potřeby a jiné věci, které povinný
       potřebuje vzhledem ke své nemoci nebo
       tělesné vadě
- hotové peníze do částky 1000 Kč

v případě podnikatele věci, které nezbytně
nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti

Způsob vymáhání volí exekutor sám
Výkon rozhodnutí neboli exekuci nařizuje soud. Povinnost rozhodnout o nařízení exekuce má ve lhůtě 15 dnů od doručení návrhu. Soud rovněž jmenuje konkrétního exekutora, který dluh bude vymáhat. Exekutor vydá exekuční příkaz, jímž sám na základě získaných informací o osobních a majetkových poměrech povinného rozhodne, proti jakému jeho majetku exekuci povede.

Pokud jde o exekuci ukládající zaplacení peněžité částky, má přitom exekutor na vybranou ze šesti různých variant. Volí tedy mezi srážkami ze mzdy, přikázáním pohledávky, příkazem k výplatě z účtu u peněžního ústavu, prodejem movitých věcí a  nemovitosti, prodejem podniku a zřízením soudcovského zástavního práva k nemovitostem. Rozsah výkonu rozhodnutí by měl být takový, aby stačil k jeho uspokojení. Ovšem i to záleží jen a pouze na exekutorovi.

Zastavit exekutora mezi dveřmi? Nedokážete
Jestliže nesouhlasíte s exekucí, ať už k tomu máte jakýkoli důvod, bránit se hned na místě není možné. V úvahu přichází jedině dohoda s exekutorem (například určení splátkového kalendáře), či předání dlužných peněz přímo jemu do rukou. Výkonu rozhodnutí totiž jinak zabránit nelze. K dispozici zbývá pouze právní cesta, což je ovšem zdlouhavé a rozhodně to v daném okamžiku exekutora nezastaví.

Exekutor je veřejný činitel a jako takový je oprávněn požádat o  ochranu a součinnost Policii ČR, stejně tak si ku pomoci může přivolat třeba zámečníka. To vám však kromě zdržení nic dobrého nepřinese. Všechno totiž jako povinný nakonec stejně zaplatíte.

Jak se tedy účinně bránit
Nejrychlejší variantou, jak odvrátit exekuci, je pochopitelně úhrada dluhu. Pak už jen zbývá odvolat se proti usnesení o nařízení exekuce, a to ve lhůtě 15 dnů od jeho doručení. To však nemá odkladný účinek, jen na čas zabráníte prodeji zabavených věcí. Navíc jakmile je exekuce nařízena, veškeré  platby na úhradu dluhu jsou považovány za takzvané vymožené plnění exekutora, tedy náleží za ně exekutorovi odměna.

Pokud vám budou například zabaveny věci, které patří vám a nikoliv povinnému (dlužníkovi), měli byste, nejlépe písemně, na tuto skutečnost exekutora upozornit a k soudu podat vylučovací žalobu.

Soud také může exekuci v jejím průběhu odložit, a to za předpokladu, že  se "povinný bez své viny ocitl přechodně v takovém postavení, že by neprodlený výkon rozhodnutí mohl mít pro něho nebo pro příslušníky jeho rodiny zvláště nepříznivé následky a oprávněný by nebyl odkladem výkonu rozhodnutí vážně poškozen".
 

Odměna za provedení exekuce ukládající zaplacení peněžité částky činí:

- do 3 mil. základu 15 % (nejméně 3 tis.),
- z přebývající částky až do 40 mil. základu 10 %,
- z přebývající částky až do 50 mil. základu 5 %
- z přebývající částky až do 250 mil. základu 1 %.

Částka nad 250 mil. se do základu nezapočítává.

Náhrada hotových výdajů
- paušální částka 3500 , vyšší náklady je exekutor povinen prokázat

Co všechno zaplatíte navíc
Dojde-li až k vymáhání dluhu formou exekuce, musíte počítat s tím, že kromě nákladů věřitele zaplatíte také nemalou částku nákladů exekuce. V tom se kromě odměny exekutora může skrývat náhrada hotových výdajů, náhrada za ztrátu času při provádění exekuce, náhrada za doručení písemností, odměna a náhrada nákladů správce podniku a také případná DPH.

(Běla Fialová, iDnes.cz)

25.01. 10:09  Exekuce - rychle prodat dům (Mestonik)
22.01. 16:03  Exekuce - rychle prodat dům (Danielkovarek)
21.01. 12:31  Exekuce - rychle prodat dům (Mestonik)
17.01. 14:13  Exekuce - rychle prodat dům (Ivospalatak)
09.07. 18:34  Exekuce - rychle prodat dům (Karel.jedlicka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688