Finance (iDNES.cz)
Finanční služby  |  28.06.2007 11:14:22

Jak investují ti nejbohatší

Bohatí lidé, a zejména ti, kteří si své peníze vydělali díky svému umu a šikovnosti, si umí peněz vážit a podle toho o ně také pečují. Často jsou také zdrojem inspirace pro ostatní, kteří s investováním nemají zkušenosti nebo si prostě nevěří. Chcete vědět, jak investují bohatí?

Už pojedenácté vydávají společnosti Capgemini a Merrill Lynch výroční Zprávu o světovém bohatství (2007 World Wealth Report). Podle ní vzrostlo bohatství velmi bohatých osob (ti, kteří mají majetek přesahující 1 mil. USD) o 11,4 % na 37,2 bilionů dolarů. Počet světových boháčů se zvýšil o 8,3 % na 9,5 milionů, počet ultra bohatých lidí (majetek více než 30 mil. USD) vzrostl o 11,3 % na 94 970.

Již počtvrté se ve studii Word Wealth Report objevují také údaje o bohatých lidech v České republice a dalo by se říci, že horních deset tisíc je dnes už vlastně horních bezmála patnáct tisíc. Podle studie totiž počet velmi bohatých lidí u nás dosáhl koncem loňského roku počet přibližně 14 760. V roce 2006 se tak zvýšil počet boháčů v Čechách o 12,6 %, což je nejvíce za čtyři roky. Tempo růstu počtu velmi bohatých lidí se tak v posledních letech zvyšuje (2005 o 10,6 %, 2004 o 5,7 %).

Na tento výrazný nárůst „měly vliv mimo jiné růst spotřebních výdajů obyvatelstva, značné  investice do infrastruktury podpořené strukturálními fondy EU a nízké úrokové sazby“, uvedl Patrik Horný, generální ředitel Capgemini pro ČR. Celkově se ČR umístila v tempu nárůstu počtu bohatých lidí na devátém místě. Nejrychleji rostl počet bohatých lidí v zemích Středního východu (9,5 %) , Asie a Pacifiku (8,5 %) a Latinské Ameriky (7,2 %). Evropa se drží na chvostu (4,3 %).

Na růst majetku boháčů má v globálním měřítku pozitivní vliv zejména to, že dva nejdůležitější ukazatele – růst reálného HDP a růst akciových trhů – rapidně zvýšily v roce 2006 své tempo. Akicím se dařilo zejména v Evropě, Asii a Pacifiku a Latinské Americe. Vysoké tempo růstu HDP si zase udržovala například Indie nebo Čína (8,8 % , resp. 10,5 %).

Investice do nemovitostí rostou
Oproti roku 2005 se investiční zvyklosti bohatých lidí poněkud změnily. Největší úbytek prostředků zaznamenaly alternativní investice (10 % z celkového majetku oproti 20 % v roce 2005), kam patří zejména strukturované produkty, zajištěné fondy, deriváty, cizí měny, komodity a financování nově vznikajících společností (private equity/venture capital).

Rozpad investic velmi bohatých investorů v letech 2004, 2005 a 2006

Zdroj: Capgemini/Merrill Lynch

Zájem klesal zejména ve třídě strukturovaných a zajištěných produktů, které většinou těží z vysoké volatility na trzích. Nízká volatilita trhů tak měla za následek pokles investic do zmiňovaných produktů, které právě před výkyvy trhů investory chrání. Podle autorů Zprávy je ale propad zájmu o alternativní investice pouze dočasným jevem a v budoucnu se k nim bohatí investoři určitě vrátí. 

Největší nárůst naopak zaznamenaly investice do nemovitostí (komerční nemovitosti, nemovitostní fondy a REITs apod.). Bohatí lidé měli v roce 2006 v nemovitostech zainvestovánu bezmála čtvrtinu svých prostředků oproti 16 % v roce 2005. Podle Zprávy jsou investice do nemovitostí více likvidní a transparentní, zejména díky změnám v legislativě mnoha zemí, která zpřístupňuje investování do nemovitostních fondů, což znamená pokles rizikovosti. Objem přímých investic do nemovitostí představoval sumu 682 mld. USD, což je oproti minulému roku nárůst o 38 %. Celkově investovali boháči do realit (včetně REITs a jiných investic) více než 900 mld. USD, což je nejvíce v historii. I přes tento nárůst investic do nemovitostí zůstávají na čele žebříčku oblíbenosti boháčů přímé investice do akcií společností.

Z hlediska regionálního je patrné výraznější globální zaměření investic, větší diverzifikace a s tím související snižování rizikovosti. Bohatí lidé v Severní Americe investují především na domácích trzích, v posledních letech se ale přeci jen více odvažují investovat také za mořem. Zajímavá je především Evropa (díky zvyšující se důvěře v euro), jihovýchodní Asie a Latinská Amerika (lákavé výnosy rozvíjejících se trhů).

Souvisí to rovněž s agresivnějším přístupem severoamerických investorů, kteří dlouhodobě umisťují většinu svých prostředků do akcií díky vyšším očekávaným výnosům. Kromě akcií však byly v roce 2006 favoritem investorů v Severní Americe také již zmiňované nemovitosti, které boháči upřednostnili na úkor alternativních investic.

Evropané si jako jediní připsali nárůst investic na domácích trzích a díky dobrým výkonům akciových trhů více odvážili investovat do akcií. Boháči z ostatních regionů spíše upřednostňovali globální trhy.

Nemovitosti si získaly oblibu také u investorů na Středním východě a v jihovýchodní Asii, kde se objem investic do realit zvýšil téměř dvojnásobně. Rovněž tak byl zájem o reality patrný u boháčů v Latinské Americe (kteří již tradičně investují většinu prostředků na zahraničních trzích a jako jediní zvýšili podíly svých investic v Severní Americe).

Celkově lze říci, že bohatí investoři v uplynulém roce omezovali své investice do amerických nástrojů na úkor Evropy. Kromě dobrých výsledků evropských akciových trhů a zajímavého růstu HDP se Evropa rovněž stala nejvyhledávanějším trhem komerčních nemovitostí. Podle autorů Zprávy by tento trend mohl pokračovat i v příštích letech. Kromě dobré výkonnosti na západoevropských trzích vidí bohatí investoři také zajímavý růstový potenciál v zemích východní Evropy. K mírnému omezení investic dojde na trzích jihovýchodní Asie, zatímco zájem o Latinskou Ameriku by měl zůstat konstantní.

I mezi bohatými lidmi roste obliba (v poslední době velmi rychle rozvíjející se kategorii) sociálně odpovědného investování (social responsible investing - SRI) a snaží se tak vyhnout ukládání peněz do společností, které se zabývají výrobou zbraní, alkoholu, cigaret, hazardem apod. Celkově do této kategorie aktiv investuje kolem 10 % bohatých lidí. Jednoznačnými lídry v sociálně orientovaném investovaní jsou boháči v zemích jihovýchodní Asie (17 %), nejmenší pozornost naopak věnují SRI investicím boháči v Latinské Americe (3 %).

Zajímavým údajem, který ale se samotným investováním nemá mnoho společného, je údaj o "donátorských aktivitách" boháčů. Své dobročinné aktivity přiznalo 11 % velmi bohatých lidí, kteří darovali celkově asi 7 % svého bohatství. Ultra bohatí lidé se filantropii věnují ještě více, kolem 17 % z nich věnovalo na dobročinné účely v roce 2006 celkově asi 10 % majetku, což představuje sumu kolem 285 mld. USD. Nejštědřejší boháči žijí v jihovýchodní Asii a Severní Americe (14 %), naopak v Latinské Americe jsou to pouhá 3 % boháčů. Asi 1,7 % svého bohatství investují bohatí investoři do "zájmové činnosti" (umění, různé sbírky, šperky, umění, sportovní aktivity a podobně).

(Daniel Kuchta, iDnes.cz)

15.09. 10:58  Bezkonkurenční vydělávání peněz (Jaroslav Homola)
30.06. 17:34  bohatnou na úkor většiny (Úvěrář)
29.06. 21:48  bohatnou na úkor většiny (Luboš2)
28.06. 19:45  bohatnou na úkor většiny (jomo)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688